ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Αρνητική είναι για την ώρα η στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, αίτημα που επανέφεραν κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, με θύμα την 28χρονη Κυριακή Γρίβα.

Δύο κυβερνητικά στελέχη -η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρηςαπέρριψαν τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά στη Βουλή, για την νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας. 

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, οι ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω του φύλου τους δεν καταγράφονται αυτοτελώς, παρά μόνο από τη δημοσιογραφική καταγραφή των υποθέσεων έσχατης μορφής έμφυλης βίας. 

Απαντώντας στα αιτήματα για νομική αναγώριση της γυναικοκτονίας, τόσο η Σοφία Ζαχαράκη όσο και ο Θάνος Πλεύρης επεσήμαναν ότι ο Ποινικός Κώδικας καλύπτει πλήρως με υψηλότατες ποινές, την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τάχθηκε υπέρ ενός διακομματικού διαλόγου «για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αύξησης των δολοφονιών γυναικών», αφήνοντας αιχμές για μικροπολιτική εκμετάλλευση της γυναικοκτονίας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων από πλευράς της αντιπολίτευσης. 

«Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε ως Πολιτεία είναι να απέχουμε από δημιουργία εντυπώσεων ή και τεχνάσματα μιας μικροπολιτικής διαχείρισης. Γιατί πρέπει να παλέψουμε για μια ενιαία πολιτική και κοινωνική απάντηση στο πρόβλημα. Να παλέψουμε έτσι ώστε να εκριζώσουμε τις αιτίες και να αλλάξουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπράττονται αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να στηρίξουμε αποτελεσματικά όσες βρίσκονται στη ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφοράς και ως κυβέρνηση το κάνουμε όσο πιο συνεκτικά μπορούμε. Όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στο να επιχειρήσουμε να διαχωρίσουμε την αξία της ζωής ή την απαξία της πράξης σε σχέση και με βάσει το φύλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ζαχαράκη.

«Η κατάσταση με τις γυναικοκτονίες στη χώρα αποτελεί λόγο για μια ριζική αντιμετώπιση, ουσιαστική, βαθειά και σίγουρα όχι νομική, με συμβολικές διατάξεις σε ένα κατεξοχήν κανονιστικό κείμενο, όπως είναι ο Ποινικός Κώδικας. Άρα το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε. «Είναι λοιπόν σημαντικό να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία, και το κάνουμε, αλλά στον Ποινικό Κώδικα, με την πρόσφατη αλλαγή έχουμε την απόλυτη κάλυψη της απώλειας ζωής με την υψηλότατη των ποινών», κατέληξε υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απορρίπτοντας την τροπολογία και τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της ρατσιστικής βίας προβλέπονται, στον ποινικό κώδικα, βαρύτατες ποινές για την ανθρωποκτονία η οποία πλέον είναι ισόβια κάθειρξη. 

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επέμεινε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία κάνοντας ορατή την έμφυλη διάσταση στο έγκλημα που έχει σχέση με το φύλο της γυναίκας. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λέει πολλά για να μην κάνει τίποτα επί της ουσίας» και απέρριψε τις κατηγορίες περί προσπάθειας κομματικής εκμετάλλευσης των γυναικοκτονιών, τονίζοντας ότι η ίδια η πραγματικότητα που είναι η αύξηση των δολοφονιών λόγω φύλου διαψεύδει τις θεωρίες και το αφήγημα της κυβέρνησης. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να αποκρυφτεί η πραγματικότητα που είναι ο πολλαπλασιασμός της έμφυλης βίας και ότι η γυναικοκτονία πλέον τείνει να γίνει μάστιγα», και τόνισε ότι πρέπει να αφεθούν στην άκρη τα τεχνάσματα και να αντιμετωπιστεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειλικρινή διακομματικό διάλογο. 

Να κάνει δεκτή την τροπολογία ώστε να νομοθετηθεί ο ορισμός της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάλεσε την κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, κάλεσε την κυβέρνηση «να δείξει επιτέλους κοινωνικά αντανακλαστικά και να υιοθετήσει την πρόταση που είχε καταθέσει το 2021 το κόμμα του -και είχε απορρίψει τότε η ΝΔ- για την άμεση νομοθέτηση του όρου γυναικοκτονία» τονίζοντας ότι «είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη». 

«Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με διαφάνεια και την απόδοση των ευθυνών όπου και αν βρίσκονται», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, σημειώνοντας ότι « θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της ζωής των γυναικών ώστε να μπει φραγμός στα εγκλήματα που αυξάνονται εναντίον τους. 

«Η δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα προκαλεί οργή και αγανάκτηση και προκαλεί οργή και αγανάκτηση κυρίως η στάση της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Είναι πρόκληση από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ να διαφημίζει τα περιβόητα μέτρα όπως το “button panic” τα οποία είναι ανεπαρκή για την προστασία των γυναικών. Πρέπει άμεσα να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων και των ευθυνών των αστυνομικών αρχών», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης