ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ 

Άγρια και εντελώς απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ έγινε στη χθεσινή φεμινιστική διαδήλωση για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους που πραγματοποίησαν φεμινιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά από πολλές προκλητικές ενέργειες των αστυνομικών που έβριζαν τους διαδηλωτές και έκαναν χειρονομίες, οι άνδρες των ΜΑΤ εξαπέλυσαν επίθεση στους φοιτητές και ένας αστυνομικός χτύπησε με την ασπίδα του μια φοιτήτρια στο χέρι, στέλνοντάς την στο νοσοκομείο, ενώ άλλες φοιτήτριες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εξάρθρωση ώμου και κακώσεις.

Ευτυχώς ο τραυματισμός της φοιτήτριας δεν είναι βαρύς, όμως τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι αμείλικτα. Πώς είναι δυνατόν ειδικά μετά από μια υπόθεση όπου οι ευθύνες της αστυνομίας σε μια γυναικοκτονία είναι τόσο εμφανείς, οι αστυνομικοί να επιτίθενται τόσο εξώφθαλμα σε αυτούς που διαμαρτύρονται;

Όπως φαίνεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες από τη διαδήλωση, η αστυνομία περικύκλωσε προκλητικά την πορεία και οι άνδρες των ΜΑΤ ξεκίνησαν τους τραμπουκισμούς.

Στα βίντεο που δημοσιεύουμε, αστυνομικοί κάνουν χειρονομίες και βρίζουν διαδηλωτές και διαδηλώτριες. Ενώ χωρίς καμία ντροπή άνδρας των ΜΑΤ αναπαράγει την προπαγάνδα των ακροδεξιών κύκλων και φωνάζει προκλητικά «δικός σας σκότωσε την Κυριακή».

Η αστυνομία του κυρίου Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης είναι για ακόμα μια φορά τελείως ανεξέλεγκτη, γνωρίζοντας άλλωστε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τιμωρία για όσα κάνουν τα όργανά της.

ΜέΡΑ25: «βασική μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι να δέρνει κόσμο»

Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 καταγγέλει: «Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μαζική φεμινιστική διαμαρτυρία για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Το κράτος και σήμερα φάνηκε αδιόρθωτο αφού εκτός από την αδιαφορία του για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κατέστειλε την διαδήλωση που καλούσαν γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ περιόρισαν τον όγκο της συγκέντρωσης σε μονοδρόμηση και σε όλη την διάρκεια προκαλούσαν με ύβρεις και εριστικές εκφράσεις. Λίγο πριν το τέλος της διαδήλωσης αστυνομικοί όρμησαν απρόκλητα στη διαδήλωση κάνοντας χρήση χημικών και χτυπώντας το πανό των φοιτητικών συλλόγων και το μπλοκ του ΜέΡΑ25.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική επίθεση στη σημερινή διαδήλωση. Για άλλη μία φορά η αστυνομία του κύριου Χρυσοχοΐδη αποδεικνύει πως η βασική της μέριμνα είναι να δέρνει τον κόσμο και να επιτρέπει να γίνονται γυναικοκτονιες έξω από ΑΤ, αντί να προστατεύει γυναίκες που ζητούν βοήθεια, όπως η Κυριακή.

Ως ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνουμε το αίτημα για νομική κατοχύρωση του όρου της γυναικοκτονίας, ως μίνιμουμ μέτρο ύστερα από τα δεκάδες θύματα γυναικοκτονιών. Ζητάμε, εδώ και τώρα, δημιουργία σοβαρών δομών υποστήριξης θυμάτων για την αποτροπή και την πρόληψη.

Είναι αδιανόητο ύστερα από την 5η γυναικοκτονία μόνο για φέτος, και όπως μάθαμε, για τις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας κάθε 45 λεπτά, το κράτος να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορο. Εάν δεν προχωρήσει στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων επιβαρύνει την θέση του.

Την Κυριακή Γρίβα την σκότωσε μία φορά ο γυναικοκτόνος της, και άλλη μία το κράτος. Για πόσο ακόμη άραγε;»