ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ CNN: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΣΤΗΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΜΕ ΦΡΙΚΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Εικόνες φρίκης φέρνει στο φως το «CNNi» που αποκαλύπτουν τις απάνθρωπες συνθήκες συστηματικής κακοποίησης Παλαιστινίων σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ που λειτουργεί ως κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκέβ – Βασανιστήρια υφίστανται οι αιχμάλωτοι του ισραηλινού στρατού τα οποία παραπέμπουν σε πρακτικές και βασανιστήρια Νταχάου. 

Οι Παλαιστίνιοι που απήχθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα απογυμνώνονται και παραμένουν δεμένοι με δεμένα μάτια, είπαν στο «CNNi» οι πληροφοριοδότες της έρευνας. Ένας Ισραηλινός που εργάζεται στις εγκαταστάσεις τράβηξε φωτογραφίες από μια σκηνή που, όπως λέει, συνεχίζει να τον στοιχειώνει.

Διακρίνονται σειρές ανδρών με γκρίζες φόρμες να κάθονται σε στρώματα από χαρτί, περιφραγμένα με συρματόπλεγμα. Όλοι φαίνονται με δεμένα μάτια, με τα κεφάλια τους να κρέμονται βαριά κάτω από τη λάμψη των προβολέων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που επικαλείται το «CNNi», η εγκατάσταση που απέχει περίπου 18 μίλια από τα σύνορα με τη Γάζα χωρίζεται σε δύο μέρη: σε κλουβιά όπου περίπου 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα βρίσκονται υπό ακραίο σωματικό περιορισμό και σε ένα νοσοκομείο όπου οι τραυματισμένοι κρατούμενοι είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορούν πάνες και τρέφονται με καλαμάκια.

«(Οι ξυλοδαρμοί) δεν έγιναν για να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Έγιναν από εκδίκηση», είπε ένας άλλος πληροφοριοδότης. «Ήταν τιμωρία για αυτό που έκαναν (οι Παλαιστίνιοι) στις 7 Οκτωβρίου και τιμωρία για τη συμπεριφορά στο στρατόπεδο».

Αναφορές κακοποίησης στο Sde Teiman έχουν ήδη εμφανιστεί στα ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετά από κατακραυγή από ισραηλινές και παλαιστινιακές οργανώσεις για τα δικαιώματα για τις συνθήκες εκεί. Αλλά αυτή η σπάνια μαρτυρία από Ισραηλινούς που εργάζονται στις εγκαταστάσεις ρίχνει περαιτέρω φως στη απάνθρωπη συμπεριφορά του Ισραήλ καθώς διεξάγει πόλεμο εξόντωσης τν Παλαιστινίων.

Απαντώντας στο «CNNi» ο ισραηλινός στρατός (IDF), ανέφερε σε δήλωσή του: «Οι IDF διασφαλίζουν την ορθή συμπεριφορά προς τους κρατούμενους. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά από στρατιώτες των IDF εξετάζεται και αντιμετωπίζεται ανάλογα. Σε κατάλληλες περιπτώσεις, οι έρευνες του MPCID (Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας) ξεκινούν όταν υπάρχει υποψία ανάρμοστης συμπεριφοράς που δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια».

«Οι κρατούμενοι φορούν χειροπέδες με βάση το επίπεδο κινδύνου (που αντιπροσωπεύουν) και την κατάσταση της υγείας τους. Τα περιστατικά παράνομης χρήσης χειροπέδων δεν είναι γνωστά στις αρχές».

Τα στρατόπεδα αποτελούν μέρος της υποδομής του ισραηλινού νόμου περί παράνομων μαχητών, μιας τροποποιημένης νομοθεσίας που ψηφίστηκε από την Κνέσετ τον περασμένο Δεκέμβριο και επέκτεινε την εξουσία του στρατού να κρατά υπόπτους μαχητές.