ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ BBC: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΘΑΝΑΤΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕΣΩ PUSHBACKS

Εφιαλτικά στοιχεία για τη δράση των ελληνικών Αρχών έρχονται ξανά στο φως, αυτή τη φορά από μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του BBC, η οποία θα παρουσιαστεί και σε σχετικό ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Dead Calm: Killing in the Med?” ( Νεκρική σιγή: Δολοφονίες στη Μεσόγειο; ).

Οι ελληνικές αρχές, κυρίως το λιμενικό, φέρονται να έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο, με τον αριθμό των νεκρών για την τριετία 2020-2023 να εκτιμάται στους 43. 

Το BBC επισημαίνει ότι παρά τις δυσκολίες να επιβεβαιωθούν τέτοια περιστατικά η δημοσιογραφική έρευνα μπόρεσε να αναλύσει τουλάχιστον 15 περιστατικά και να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες μιλώντας και με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε πέντε από αυτά πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι οι ελληνικές αρχές τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα. Στις τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πως έφτασαν σε ελληνικά νησιά και στη συνέχεια τους κυνήγησαν. 

Σε αρκετά περιστατικά οι πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν ότι τους έβαλαν σε φουσκωτές βάρκες για να τους επαναπροωθήσουν (Pushbacks). Οι βάρκες αυτές είτε δεν είχαν μηχανές και ξεφούσκωσαν μέσα στη θάλασσα είτε φαίνονταν να έχουν τρυπηθεί. 

Μια από τις πιο ανατριχιαστικές περιγραφές έρχεται από έναν άνδρα με καταγωγή από το Καμερούν, ο οποίος αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές τον κυνήγησαν αφότου βρέθηκε στη Σάμο τον Σεπτέμβρη του 2021. «Μόλις είχαμε φτάσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω. Υπήρχαν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά.

Φορούσαν κουκούλες και μπορούσαμε να δούμε μόνο τα μάτια τους. Άρχισαν με τον άλλον (ήταν τρία άτομα), τον πέταξαν στη θάλασσα. Ένας άλλος μου είπε “σώσε με, δεν θέλω να πεθάνω” και τελικά μόνο το χέρι του είχε απομείνει έξω από το νερό, ενώ σιγά σιγά τον είδα να χάνεται».

Ο μάρτυρας αναφέρει στο BBC ότι οι απαγωγείς του τον έδειραν άσχημα και στη συνέχεια τον πέταξαν μέσα στο νερό χωρίς σωσίβιο. Μπόρεσε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, όμως τα πτώματα των άλλων δύο εντοπίστηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή. 

Ένας άλλος άνδρας δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ότι τον Μάρτιο του 2021 τον έπιασε ο ελληνικός στρατός όταν έφτασε στη Χίο και τον παρέδωσε στο λιμενικό.

«Με πέταξαν με δεμένα τα χέρια μέσα στη θάλασσα, ήθελαν να πεθάνω» καταγγέλλει και προσθέτει ότι κατάφερε να επιβιώσει επιπλέοντας ανάποδα προτού ένα από τα χέρια του απελευθερωθεί από τα δεσμά. Η θάλασσα, όμως, ήταν φουσκωμένη και τρεις από την ομάδα του πέθαναν. 

Το BBC  έθεσε τα ευρήματα του ρεπορτάζ προς το ελληνικό λιμενικό το οποίο διέψευσε όλες τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, απάντησε ότι τα στελέχη του «εργάζονται συνεχώς με επαγγελματισμό, μεγάλο αίσθημα ευθύνης και σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή και τα βασικά δικαιώματα» για να προσθέσει ότι είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας».

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ “ΜΠΑΛΑΚΙ” ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Το δημοσίευμα κλήθηκε να σχολιάσει στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον Παύλο Μαρινάκη να υποστηρίζει ότι κάθε καταγγελία ερευνάται, αλλά να απορρίπτει τις αποκαλύψεις υποστηρίζοντας ότι «τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται».
«Κάθε καταγγελία ερευνάται και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Τον τελευταίο χρόνο χάρις στην καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχει εξαρθρωθεί σημαντικός αριθμός διακινητών. Το ελληνικό λιμενικό έχει δείξει την εντελώς αντίθετη εικόνα. Σώζουν καθημερινά δεκάδες ζωές και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν» ήταν η πλήρης τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη.

Στα κρατη – μελη οι ευθυνες

Το ρεπορτάζ, πάντως, έφτασε ήδη στις Βρυξέλλες με εκπρόσωπο της Κομισιόν να καλείται να απαντήσει  σχετικά στη σημερινή ενημέρωση.

Ο εκπρόσωπος, πάντως, παρότι σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει το δημοσίευμα, έσπευσε να τονίσει ότι ο έλεγχος των καταγγελιών είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

Σημείωσε γενικόλογα ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να γίνει με ανθρώπινο τρόπο και πάνω στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει συχνά επαφή με τα κράτη – μέλη για τέτοια ζητήματα.

Θυμίζουμε ότι τη περασμένη Παρασκευή 14/6, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πολύνεκρο και δολοφονικό ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου όπου έχασαν τη ζωή τους 600 πρόσφυγες και μετανάστες με σαφείς-βάσει μαρτυριών-ευθύνες της ελληνικής ακτοφυλακής.