ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ – ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/6

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 14/6/2023 πραγματοποιήθηκε ακόμα μια κρατική-καπιταλιστική δολοφονία ανοιχτά της Πύλου. Το λιμενικό βύθισε το αλιευτικό σκάφος «Adriana» που μετέφερε από τη Λιβύη πλήθος μεταναστ(ρι)ών, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 600. Σε μια απόπειρα να ξεπλυθεί, το ελληνικό κράτος στοχοποίησε 9 εκ των διασωθέντων ως διακινητές, διαπομπεύοντάς τους στα κανάλια.

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου – ένας χρόνος από την κρατική δολοφονία 600+ ανθρώπων – ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη.

Για τον ένα χρόνο από το πολύνεκρο ναυάγιο, αναρχικές συλλογικότητες και αριστερά σχήματα καλούν σε συγκέντρωση και πορεία αύριο Παρασκευή 14/6 στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν καλεστεί στη Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου στις 18.30) και στη Πάτρα (πλατεία Γεωργίου στις 19.00)

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η “Ανοιχτή Συνέλευση για το κρατικό έγκλημα στην Πύλο” διαβάζουμε:

«Στις 14 Ιουνίου 2023 περισσότερες/οι από 600 μετανάστ(ρι)ες σκοτώθηκαν όταν το σκάφος Adriana στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε, όταν οι ελληνικές αρχές, αντί να διασώσουν τους επιβάτες που κινδύνευαν, προσπάθησαν να το μετακινήσουν προς την Ιταλία. Όμως, παρά τη δημοσιότητα λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών και την παρουσία διεθνών μέσων ενημέρωσης, ένα χρόνο μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτό το αποτρόπαιο ρατσιστικό κρατικό έγκλημα.

Αντίθετα, το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση, έχοντας ήδη προσπαθήσει να συγκαλύψουν το κρατικό έγκλημα των Τεμπών, επιχειρούν να αποφύγουν και να αποποιηθούν τις ευθύνες λιμενικού και υπουργείων. Πρόσφατα, εννέα Αιγύπτιοι επιζώντες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για “διακίνηση”, πρόκληση ναυαγίου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παρέμειναν προφυλακισμένοι για σχεδόν ένα χρόνο, αθωώθηκαν στη δίκη τους στην Καλαμάτα. Ακόμα και μετά από αυτό όμως, οι 9 της Πύλου δεν απελευθερώθηκαν, αλλά τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση – μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις από αυτούς είναι ελεύθεροι. Την ίδια ώρα, πολλοί από τους υπόλοιπους επιζώντες δεν έχουν λάβει άσυλο και εξακολουθούν να βρίσκονται σε στρατόπεδα όπως η Μαλακάσα, υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία υλική, ηθική ή ψυχολογική υποστήριξη. Η βία κατά των επιζώντων συνεχίζεται, αλλά η δικαστική υπόθεση κατά του λιμενικού δεν έχει προχωρήσει, παρόλο που είναι ένας από τους αληθινούς ενόχους, καθώς οι λιμενικοί όχι απλά δεν διέσωσαν τους επιβάτες του Adriana, αλλά προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το σκάφος, κίνηση μετά την οποία μετά το πλοίο άρχισε να βυθίζεται, ενώ στη συνέχεια καθυστέρησαν για ώρα να επέμβουν, ενώ οι άνθρωποι πνίγονταν.

Και παρά τη δημόσια κατακραυγή για τους 600 και πλέον νεκρούς, η άρνηση διάσωσης και οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις (pushbacks) στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα Ελλάδας/ΕΕ παραμένουν η στρατηγική των ελληνικών αρχών και της Frontex. Ακόμα και μετά το κρατικό έγκλημα της Πύλου, έχουν σημειωθεί διάφορα θανατηφόρα ναυάγια στα ελληνικά σύνορα και τη θάλασσα, μερικά από τα οποία προκλήθηκαν άμεσα από βίαια pushbacks ή καταδιώξεις από την ελληνική ακτοφυλακή: πριν από δύο μήνες, στις ακτές της Χίου, έχασαν τη ζωή τους 3 κορίτσια ηλικίας έως 10 ετών, ενώ τουλάχιστον δύο ακόμα μετανάστες σκοτώθηκαν ακόμα πιο πρόσφατα, στη Σάμο και τη Σύμη. Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου φασισμού και κανονικοποίησης της ρατσιστικής βίας πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τις/τους μετανάστ(ρι)ες ενάντια στο δολοφονικό καθεστώς των συνόρων! Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των των οικογενειών των θυμάτων και των επιζώντων της κρατικής σφαγής της Πύλου και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη!

  • Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρατική συγκάλυψη δεν θα πετύχει και ότι η Πύλος δεν θα ξεχαστεί!
  • Άμεση απελευθέρωση των υπόλοιπων πέντε επιζώντων που βρίσκονται υπό κράτηση!
  • Τιμωρία των πραγματικών ενόχων: της ελληνικού λιμενικού, της Frontex και της κυβέρνησης!
  • Όχι άλλα pushbacks! Να σταματήσουν οι καταδιώξεις και οι δολοφονίες ανθρώπων στα σύνορα!
  • Άμεση πρόσβαση σε άσυλο, χαρτιά, αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη και εκπαίδευση για όλους!
  • Ελευθερία μετακίνησης για όλες/όλους/όλα!

Καλούμε στο ανοιχτό μπλοκ μας στην πορεία της 14ης Ιούνη στις 7μμ στα Προπύλαια!

Ανοιχτή Συνέλευση για το κρατικό έγκλημα στην Πύλο»

Πηγή: athens.indymedia.org