ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ» ΣΤΟΝ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ 

Μνημείο με 121.692 ονόματα πεσόντων έφταξε η κυβέρνηση προσπαθώντας για άλλη μια φορά να αναζητήσει ψήφους σε συγγενείς πεσόντων που θα δουν γραμμένα τα ονόματα των δικών τους… ηρώων. Σε ένα αμφιβόλου αισθητικής αλλά και ιστορικής τεκμηρίωσης μνημείο στο στρατόπεδο Παπάγου και με πολλά ταρατατζούμ, άναψε η «άσβεστη» φλόγα που θα καίει για πάντα θυμίζοντας τις προσπάθειες καπήλευσης της ιστορίας για κομματικό όφελος.

Τα εγκαίνια έκανε ο παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη

«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς μας ήρωες. Σε εκείνους που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους στον βωμό των ευγενών ιδανικών, δηλαδή της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, είναι μια χώρα με μεγάλη Ιστορία. Μια χώρα που δοξάστηκε όσο λίγες στο διάβα των αιώνων. Δημιούργησε έναν μοναδικό πολιτισμό, τον οποίον διέδωσε στα πέρατα της οικουμένης. Συνέλαβε την ιδέα της Δημοκρατίας, η οποία κυριαρχεί σήμερα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Η φιλοσοφία, οι επιστήμες, οι τέχνες, όλα έχουν τις απαρχές τους στην πατρίδα μας».

«Σήμερα», είπε, «αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς που λάμπρυναν με τη θυσία τους την ιστορία μας και μας χάρισαν την ελευθερία. Το χρέος μας απέναντί τους είναι μεγάλο και κάθε στιγμή πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε αντάξιοι απόγονοί τους. Χρέος πρώτα ηθικό, χρέος εθνικό, χρέος πατριωτικό, χρέος όλων μας. Γιατί, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, ”χρωστάμε σ’ αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί”».

«Κλείνουμε το γόνυ στους αθάνατους ήρωες που πάλεψαν, πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά για να είμαστε εμείς σήμερα ανεξάρτητοι, ελεύθεροι, ζωντανοί. Και αυτό ακριβώς είναι που επιβάλλει την παρουσία όλων μας εδώ. Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης των ηρώων, καθώς μέσα από αυτούς η Ελλάδα ανασταίνεται αθάνατη και δίνει στον κόσμο το παράδειγμα της αρετής της» υπογράμμισε.

Στον χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών».

«Η μοναδικότητα αυτού του μνημείου», σημείωσε, «έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από αυτό καθ’ αυτό το μνημείο με την Αιώνια Φλόγα να καίει στην μνήμη και προς τιμήν όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων, για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε χώρο μνημείου καταγεγραμμένα όλα τα ονόματα των πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. Δεξιά κι αριστερά μας στις επιβλητικές επιτύμβιες πλάκες βρίσκονται χαραγμένα για πάντα τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Χωρίς βαθμούς, χωρίς Κλάδους προελεύσεως, χωρίς ειδικότητες, χωρίς τόπους που έπεσε ο καθένας».