ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης προχωρούν αύριο Τρίτη οι αρχιφύλακες, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της έκδοσης εισιτηρίων στην Ακρόπολη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, η αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια του ΥΠΠΟΑ συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία, τονίζοντας ότι αποφάσισαν να δώσουν σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, υπηρεσίες όπως η έκδοση, η ακύρωση εισιτηρίων και η υποδοχή επισκεπτών στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, έως σήμερα παρέχονται από το φυλακτικό προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να επιβαρύνουν περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Εάν προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και αναλάβουν οι ιδιώτες τα ταμεία και τον έλεγχο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως, ποιος θα ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε εταιρία; Ποιος θα εφαρμόζει την νομοθεσία που ορίζεται για την έκδοση εισιτηρίων;», διερωτάται η Ένωση.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και την διοίκηση του ΟΔΑΠ να ανακαλέσουν την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και να ξεκινήσουν διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ΠΕΥΦΑ και ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως χωρίς προβλήματα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες, το όποιο ζήτημα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

Πρωτοφανή και ανήκουστη, χαρακτήρίσει την ενέργεια αυτή, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η ιδιωτικοποίηση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εγκυμονεί κινδύνους για τα δημόσια έσοδα και τα μνημεία».

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΑ, είναι χαρακτηριστικό ότι η δημιουργία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για 11 χώρους κόστισε 1,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ η διαχείρισή του για έναν και μόνο χώρο, αυτόν της Ακρόπολης, κοστολογείται από τον ΟΔΑΠ περίπου 2 εκατ. ευρώ.

«Το ΔΣ του ΟΔΑΠ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι υπόλογοι για αυτόν τον θεσμικό και οικονομικό παραλογισμό και οφείλουν να σταματήσουν τον διαγωνισμό άμεσα» τονίζει ο ΣΕΑ και ζητά μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες της φύλαξης και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών στην Ακρόπολη και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.