ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ – ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Ε.Σ.Ρ.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι Έλληνες Αγγειοχειρουργοί για να σταματήσει η «ανθρωποφαγία» και οι επιθέσεις σε βάρος γιατρών στο «Αττικόν» με αφορμή την υπόθεση Καλλιανού – Παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τις «αυτόκλητες δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις συγγενών και άλλων σε τηλεοπτικά κανάλια, με τις οποίες δικάζονται και καταδικάζονται επίλεκτα μέλη της ιατρικής κοινότητας κατά το δοκούν».

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλαν οι τέσσερις επιστημονικές εταιρίες και ενώσεις της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Οι Αγγειοχειρουργοί της Ελλάδας κάνουν λόγο για «ανθρωποφαγία» σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων που επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους και για «άδικη επίθεση από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την ισχυρή πολιτική τους θέση και την προνομιακή τους αντιμετώπιση από διάφορα μέσα ενημέρωσης».

Ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μια απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης στα όρια της “ανθρωποφαγίας” σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων που επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες Αγγειοχειρουργοί, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία μας για την άδικη και απαράδεκτη δημόσια επίθεση που δέχεται ένα εξέχον μέλος μας από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την ισχυρή πολιτική τους θέση και την προνομιακή τους αντιμετώπιση από διάφορα μέσα ενημέρωσης», αναφέρεται.

Η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου, σημειώνουν, είναι μια ανείπωτα θλιβερή κατάσταση για τους οικείους του. «Και για εμάς όμως που είμαστε οι πρώτοι που ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, αποτελεί ένα βαρύ και δυσβάσταχτο γεγονός. Ο σεβασμός προς τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτος. Οι Αγγειοχειρουργοί δεν γνωρίζουμε ωράρια ή όρια όταν πρόκειται να παρέχουμε βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται, είτε εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε στον Ιδιωτικό Τομέα», τονίζεται.

«Ωστόσο, η απαίτηση για δικαιοσύνη δε μπορεί και δεν πρέπει να εκφράζεται με απειλητικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μέσα από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την πολιτική και επαγγελματική τους ιδιότητα. Οποιαδήποτε κατηγορία για ιατρική αμέλεια πρέπει να ερευνάται, με την ανεξαρτησία και τον σεβασμό που αξίζει κάθε νόμιμη διαδικασία. Η απόφαση για το ποιος φέρει ευθύνη δεν ανήκει σε πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, αλλά στην Ελληνική Δικαιοσύνη», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι Έλληνες Αγγειοχειρουργοί συνεχίζουν:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η απροκάλυπτη, προσβλητική στα όρια της ύβρεως και αήθης αντιμετώπιση των εργαζομένων σε ένα Ακαδημαϊκό Δημόσιο Νοσοκομείο από έναν κυβερνητικό βουλευτή συμβάλει στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο εσείς προσπαθείτε να υποστηρίξετε και να βελτιώσετε, υποβαθμίζει τον σημαντικό ρόλο των ειδικευομένων ιατρών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των νοσοκομείων μας, ακυρώνει την παρουσία των φοιτητών στις πανεπιστημιακές κλινικές και την εκπαιδευτική διαδικασία, και οδηγεί τους πολίτες να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας που με τόσο κόπο κερδήθηκε στην πρόσφατη περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Ως Αγγειοχειρουργική Κοινότητα, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας και να υπερασπιστούμε το ιατρικό λειτούργημα με σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή και την επαγγελματική μας ηθική. Αναζητούμε όμως την απόδοση δικαιοσύνης, πάντα με σεβασμό προς το έργο και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών της υγείας.

Παρακαλούμε, λοιπόν, να δράσετε άμεσα ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Παρέμβαση του ΕΣΡ ζητάει ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, για τις «αυτόκλητες δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις συγγενών και άλλων σε τηλεοπτικά κανάλια, με τις οποίες δικάζονται και καταδικάζονται επίλεκτα μέλη της ιατρικής κοινότητας κατά το δοκούν».

Στην επιστολή, με αφορμή την υπόθεση Καλλιάνου, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που εξελίσσεται ενώπιον μας το φαινόμενο των τηλεδικών. Εξελίσσεται μία δίκη όπου ο καθένας, είτε είναι γιατρός είτε όχι, είτε γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά και τα ιατρικά δεδομένα είτε όχι, εκφράζει τις απόψεις του για συγκεκριμένα περιστατικά. Αρμόδια να κρίνουν είναι μόνο τα διοικητικά όργανα και δικαστήρια».

Ο ΙΣΑ τονίζει επίσης ότι «αποτελεί καθήκον της Πολιτείας να βάλει ένα τέλος σε τέτοια φαινόμενα που ενδεχόμενα αναίτια και πάντως- με βεβαιότητα- χωρίς απτές αποδείξεις επιχειρούν να εξευτελίσουν ιατρούς που δίνουν την καθημερινή μάχη για τον Έλληνα ασθενή και αμαυρώνουν το κύρος του Έλληνα ιατρού συλλήβδην.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα εξέχουσας σημασίας ζήτημα που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος και αφορά στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας».