Από τις κηδείες των νεκρών της επίθεσης | AP Photo/Abdel Kareem Hana

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ

Εικόνες άφατου πόνου και φρίκης έρχονται για μια ακόμη φορά από τη Λωρίδα της Γάζας και τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σχολείο-καταφύγιο εκτοπισμένων αμάχων δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες του ισραηλινού στρατού.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, έχει φτάσει τους 39 και οι τραυματίες είναι δεκάδες. 



https://x.com/ZainAbbadi11/status/1798612403178865129


Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, βομβάρδισε τη νύχτα της Τετάρτης (5/6) προς Πέμπτη σχολείο της UNRWA στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, που είχαν βρει εκεί καταφύγιο και να τραυματιστούν δεκάδες.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, η οποία λειτουργούσε το σχολείο, επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ επιζώντες της επίθεσης περιγράφουν το φρικιαστικό περιστατικό.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι χτύπησε το σχολείο διότι στέγαζε μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, με την κυβέρνηση στη Γάζα να καταγγέλλει ακόμη ένα «βάναυσο έγκλημα».

Επιζώντες της επίθεσης που μίλησαν στο Al Jazeera επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για να μπορέσουν να προφυλαχθούν.

«Ήμασταν μέσα στο σχολείο και ξαφνικά μας βομβάρδισαν. Οι άνθρωποι εδώ κομματιάστηκαν… Το κτίριο αυτό στέγαζε οικογένειες. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση», είπε ο Ανάς Αλ-Νταλούκ.

Άλλος επιζών της επίθεσης, ο Ναΐμ Αλ-Ντάνταχ, επισήμανε ότι το χτύπημα είναι «το αποτέλεσμα της τρομοκρατίας του κράτους του Ισραήλ. Δεν υπάρχει άλλος τρομοκράτης εκτός από το Ισραήλ. Έχει παραβιάσει κάθε κανόνα και κάθε κόκκινη γραμμή στη Γάζα». Ενώ τόνισε ότι ήταν κάτοικος της πόλης της Γάζας, εκτοπίστηκε στη Χαν Γιούνις και στη συνέχεια στη Ράφα, από όπου έφυγε για να πάει στη Νουσεϊράτ. «Κι εδώ μας βομβάρδισαν», είπε.

Μεγαλωνει η ομαδα που στηριζει την προσφυγη για γενοκτονια

Στον απόηχο αυτής της νέας επίθεσης, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης ενάντια στο Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας. 

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει στη δίωξη εναντίον του Ισραήλ, στο πλευρό της Νότιας Αφρικής, δίωξη την οποία επίσης στηρίζουν η Χιλή και το Μεξικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, στον Νότο της Γάζας, και να αποσυρθεί από τον θύλακα, επικαλούμενος «τεράστιο κίνδυνο» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό και ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους.

Τη σφαγή επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός, υποστηρίζοντας ότι στο εσωτερικό του σχολείου ήταν εγκατεστημένη βάση της Χαμάς.

«Μαχητικά αεροσκάφη (…) διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Χαμάς εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Νουσέιρατ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες» .

«Τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανήκαν στις δυνάμεις Νούχμπα κι είχαν συμμετάσχει στη φονική επίθεση εναντίον κοινοτήτων του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου επιχειρούσαν εκεί. Οι τρομοκράτες διηύθυναν την εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν από την περιοχή του σχολείου και (…) το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο»

Το Γραφείο Τύπου της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «φρικτή σφαγή», στο σχολείο της Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, απόδειξη «γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης». Σύμφωνα με τον Ισμαήλ αλ-Θαουάμπτα, εκπρόσωπο του γραφείου Τύπου, μεταξύ των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ σημείωσε ότι «τεράστιοι αριθμοί νεκρών και τραυματιών εξακολουθούν να φτάνουν στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ-Άκσα, το οποίο ήδη έχει κατακλυστεί από τραυματίες, τουλάχιστον τριπλάσιους από την ικανότητά του να τους παρέχει φροντίδα». 

Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες στον βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων στη Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Μεγάλος αριθμός μαρτύρων (σ.σ.: νεκρών) και τραυματιών συνεχίζει να φθάνει στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», στη Ντέιρ αλ Μπάλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου και μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό πως διέπραξε «φρικιαστική σφαγή».

Ιατρικές πηγές στον θύλακο που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο ανέβασαν τον απολογισμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 62 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, νωρίτερα τη νύχτα το νοσοκομείο στη Ντέιρ αλ Μπάλα αντιμετώπισε «βλάβη σε μια από τις γεννήτριες», γεγονός που απειλεί να περιπλέξει τη νοσηλεία ευάλωτων ασθενών και να προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Στεγαζε μαχητες της Χαμας»

Επιβεβαιώνοντας την επίθεση στο σχολείο της UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να κηρύξει «τρομοκρατική οργάνωση», ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του επιτέθηκαν διότι το σχολείο χρησιμοποιούσε η «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

«Οι τρομοκράτες κατεύθυναν τον τρόμο από την περιοχή του σχολείου, που χρησιμοποιούνταν ως τοποθεσία και καταφύγιο πολιτών. Στην επίθεση εξοντώθηκαν τρομοκράτες που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και να προωθήσουν την τρομοκρατία εναντίον των δυνάμεών μας στο άμεσο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο X. Ισχυρίστηκε πάντως ότι «ελήφθησαν πολλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα βλάβης σε όσους δεν εμπλέκονται».

Οσμη αιματος

Ήδη πριν από τον βομβαρδισμό στη Νουσέιρατ, στο νοσοκομείο αυτό είχαν διακομιστεί από την Τρίτη «τουλάχιστον 70 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», έπειτα από «ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF).

«Η οσμή του αίματος στην αίθουσα του τμήματος επειγόντων περιστατικών το πρωί ήταν ανυπόφορη. Τραυματίες κείτονταν παντού, στο πάτωμα, έξω… Έφερναν πτώματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Η κατάσταση είναι αφόρητη», τόνισε η Κάριν Χάστερ, συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση των MSF στο X.

Επιβεβαιώνοντας την επίθεση στο σχολείο της UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να κηρύξει «τρομοκρατική οργάνωση», ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του επιτέθηκαν διότι το σχολείο χρησιμοποιούσε η «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

«Οι τρομοκράτες κατεύθυναν τον τρόμο από την περιοχή του σχολείου, που χρησιμοποιούνταν ως τοποθεσία και καταφύγιο πολιτών. Στην επίθεση εξοντώθηκαν τρομοκράτες που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και να προωθήσουν την τρομοκρατία εναντίον των δυνάμεών μας στο άμεσο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο X. Ισχυρίστηκε πάντως ότι «ελήφθησαν πολλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα βλάβης σε όσους δεν εμπλέκονται».

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), υπηρεσία που διαχειρίζεται σχεδόν το σύνολο της βοήθειας που διανέμεται στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετώπισε διπλωματική θύελλα και έφθασε στα πρόθυρα της διάλυσης όταν το Ισραήλ κατήγγειλε τον Ιανουάριο πως κάπου δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους του στον θύλακο ενεπλάκησαν στη φονική έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος διανύει πλέον τη 244η ημέρα του.

Οι ισραηλινές κατηγορίες οδήγησαν τουλάχιστον δεκαπέντε βασικούς χορηγούς της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες να παραδοθεί βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως αρκετές από τις χώρες αυτές αποφάσισαν σταδιακά να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, όπως σκανδιναβικά κράτη, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Με άρθρο του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο ελβετός διπλωμάτης Φιλίπ Λαζαρινί, κάλεσε το Ισραήλ να βάλει τέλος στην «εκστρατεία» του εναντίον του UNRWA.

Επιχειρησεις και στη Δυτικη Οχθη

Στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκε διευρυμένη στρατιωτική επιχείρηση με βομβαρδισμούς στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας, όπου βρίσκεται και η Νουσεϊράτ, στους οποίους σκοτώθηκαν και έξι μέλη της ίδια οικογένειας, ενώ επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Δυτική Όχθη, όπου συνελήφθησαν τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι.

Ο Μουχάναντ Χάντι, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αντιμετωπίζουν αυξανόμενη βία και πίεση και «πρέπει να υποστηριχθούν» προκειμένου να μη γίνει η περιοχή  «μια άλλη Γάζα».

«Περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τον Οκτώβριο και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί», είπε ο Χάντι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τόνισε ότι «σπίτια έχουν γκρεμιστεί. Οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Γίνονται επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας. Οι άνθρωποι εδώ υποφέρουν. Γυναίκες και παιδιά παρενοχλούνται. Οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ούτε σε υπηρεσίες εκπαίδευσης ή υγείας».

Όπως τόνισε, «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γάζα. Όμως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι ασταθής. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε.

Οι επιθεσεις σε σχολεια της UNRWA 

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί κι άλλες φορές στα καταφύγια της UNRWA στη Γάζα, σε σχολεία ή άλλες εγκαταστάσεις όπου εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατέφευγαν έχοντας εκτοπιστεί από τις εστίες τους στη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, περίπου 455 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν σκοτωθεί ενώ βρίσκονταν σε εγκαταστάσεις της. Ειδικά στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ, τα σχολεία της UNRWA έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα.

Με τη βοήθεια του Al Jazeera καταγράφουμε μερικές από αυτές:

  • Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα καταφύγιο της UNRWA που έγινε σχολείο έγινε στόχος τρεις φορές μεταξύ 11 και 13 Απριλίου, ανέφερε η υπηρεσία.
  • Έχουν σημειωθεί 430 περιστατικά με στόχο 186 εγκαταστάσεις της UNRWA από τον Οκτώβριο, με πολλά κτίρια να έχουν στοχοποιηθεί πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η UNRWA διοικούσε 183 σχολεία στη Γάζα πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ στην επικράτεια. Αυτά τα σχολεία μετατράπηκαν σε καταφύγια μετά την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, με περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο σε σχολικά κτίρια τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Στο Καταρ

Έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Κατάρ, μεσολαβητές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη, συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σχεδόν μια εβδομάδα αφού ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε οδικό χάρτη που προτάθηκε, κατ’ αυτόν, από την ισραηλινή πλευρά.

Προβλέπει, σε πρώτη φάση, πλήρη κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις, έγινε χθες στη Ντόχα συνάντηση «του πρωθυπουργού του Κατάρ, του επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών και της Χαμάς» για να συζητηθεί η πιθανή «συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και η ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων».

Οι αλληλοαντικρουόμενες αξιώσεις στις οποίες εμμένουν οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας για την εφαρμογή του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τον «πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε δημοσιογράφους πρακτορείων ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο βορειο μετωπο

Στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι «έτοιμες για πολύ εντατική επιχείρηση» στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών με τη λιβανική Χεζμπολά, πρακτικά καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, εντείνονται τις τελευταίες ημέρες.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Νετανιάχου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε εναντίον «κλιμάκωσης» στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας πως θα «έβλαπτε σημαντικά την ασφάλεια» του Ισραήλ και «τη σταθερότητα στην περιφέρεια».

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ καλώντας τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας που προειδοποιούν για ρουκέτες, ή πυραύλους, στη Μετούλα, πόλη πάνω στη μεθόριο.