ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ (ΗΜΙ)ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ

Μέτρα, μερικά εκ των οποίων έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθό, χωρίς επιτυχία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας ενώ θα δημιουργηθεί πλαίσιο αρχαιρεσιών και διοίκησης της Λέσχης. Η εποπτεία θα είναι της ΠΑΕ και η αστική ευθύνη της εις ολόκληρον.

Επίσης θα γίνει υποχρεωτική σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων εντός έξι μηνών και συμμετοχή της στις διεθνείς Συνομοσπονδίες Λεσχών Φιλάθλων ενώ άμεσα θα λειτουργήσει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων.

Παράλληλα, θα υπάρχει υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας για τα γήπεδα Super League και Basket League ενώ η βεβαίωση καλής λειτουργίας του θα γίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από κάθε διεξαγωγή αγώνα.

Εφόσον το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς, ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών ενώ εάν το σύστημα λειτουργήσει πλημμελώς την ημέρα του αγώνα, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αμέσως επόμενος.

Σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθίσταται 5μελής και ευέλικτη Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας, με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ενώ δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος, συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, καθώς και την προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις

Σε αυτήν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από Εισαγγελία, ΔΕΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, αθλητικές και ποδοσφαιρικές Αρχές, ΠΣΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Λεσχών Φιλάθλων κ.ά.

Επίσης θα προβλέπονται αυτόματοποιήμενες κυρώσεις για περιστατικά οπαδικής βίας, όπως ρίψη εύφλεκτων υλικών, ενώ θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κ.λπ., ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος των θεσμοθετημένων διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των διαιτητών, καθώς και κατά των αξιωματούχων των επαγγελματικών ομάδων.

Ταυτόχρονα εισάγεται η ρήτρα παραβατικότητας με την οποία θα προβλέπεται απομείωση της χρηματοδότησης για Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) και Ερασιτεχνικά Σωματεία σε περιπτώσεις απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων ή τουλάχιστον μιας αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. Τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την ταυτοποίηση, προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματοςταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η διαδικασία θα είναι αυτόματη και αδιάβλητη, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου

Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους ενώ προϋπόθεση για τους χρήστες θα είναι η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).