ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αναμέτρηση σχετικά με τη μη συμμετοχή της στο ενωτικό ψηφοδέλτιο (Ενωτική Πρωτοβουλία, ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά) ούτε σε κάποιο άλλο για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Όπως αναφέρουν, προηγήθηκαν μήνες συζητήσεων, στις οποίες επικρατούσε η σύγκλιση ως προς το περιεχόμενο, ωστόσο αναδείχθηκαν κρίσιμες αποκλίσεις «ειδικά ως προς την αντίληψη περί ισοτιμίας αλλά και ως προς το πολιτικό στίγμα και την ανάγκη ανάδειξης του νέου χαρακτήρα του εγχειρήματος, που δεν θα επικαθορίζεται εξ ολοκλήρου από μια πολιτική δύναμη και που σε συνδυασμό με μια εκλογική παρέμβαση αιχμών θα μπορούσε να είναι περισσότερο επιδραστικό και χρήσιμο». Αναφέρουν ότι δεν επρόκειτο για μία εύκολη επιλογή και ότι αποτιμούν αρνητικά την κατάληξη της προσπάθειάς τους και το γεγονός ότι δεν θα συμμετέχουν στην εκλογική μάχη, αλλά εξακολουθούν να την υπερασπίζονται διότι «κρίνουμε ότι είναι απαραίτητα τα χαρακτηριστικά που έχουμε περιγράψει ώστε μια εκλογική αριστερή πρόταση να μπορέσει να δράσει πολλαπλασιαστικά ως προς τις δυνάμεις και την απεύθυνση της, συγκροτώντας κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Με το κείμενο αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε σχετικά με την προσπάθεια για την συγκρότηση ενός ενωτικού αριστερού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου στην οποία συμμετείχαμε τους τελευταίους μήνες μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες.

Η Αναμέτρηση μετράει δύο χρόνια συλλογικής ζωής και ενεργής παρουσίας και συμβολής στους κοινωνικούς αγώνες και στην οργάνωση των συλλογικών αντιστάσεων. Από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα, υπερασπιζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο της αριστεράς προσανατολισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και τις ανησυχίες του αγωνιζόμενου κόσμου, επιδιώκοντας τη συγκρότηση μιας νέας αριστεράς. Μιας ζωντανής δύναμης, ενεργής και δρώσας μέσα στην κοινωνία, που φιλοδοξεί να συγκροτήσει νέα μαζικά κοινωνικά μπλοκ, να προσεγγίσει τα υποκείμενα ρήξης του σήμερα, να τα ριζοσπαστικοποιήσει και να ριζοσπαστικοποιηθεί και η ίδια μαζί τους. Στη διαδικασία αυτή αναγνωρίζουμε ως αναγκαία την οικοδόμηση συνεργασιών και συμμαχιών με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς και του αγώνα που συμμερίζονται ενεργά αυτές τις αγωνίες, επιδιώκοντας παράλληλα τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας διαλόγου εντός του χώρου της αριστεράς.

Η πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση ενός ενωτικού ψηφοδελτίου της αριστεράς για τις ευρωεκλογές, την οποία επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε το περασμένο φθινόπωρο, προσκαλώντας τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς αλλά και ανένταχτους/ες αγωνιστές και αγωνίστριες να συμβάλουν στη συνδιαμόρφωση της, αποτέλεσε μια έκφραση αυτής της πολιτικής αντίληψης και των πολιτικών επεξεργασιών της συλλογικότητας κατά τα δύο χρόνια της ζωής της. Συγκεκριμένα, στις 09/12/2023 καταθέσαμε δημόσια την πρόταση μας που αργότερα παρουσιάσαμε σε δημόσια εκδήλωση στη Νομική Αθηνών. Σε αυτή προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τόσο το περιεχόμενο όσο και τη μεθοδολογία για μια εκλογική προσπάθεια που θα θέλαμε να απευθυνθεί στο σύνολο της αριστεράς και του κόσμου του αγώνα.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον στην χώρα και διεθνώς, αναδείξαμε δημόσια την ανάγκη για μια ενωτική και δημιουργική τομή σε σχέση με τις υπάρχουσες προτάσεις των αριστερών δυνάμεων. Στην κατεύθυνση αυτή προκρίναμε μια ενωτική θετική αντιπολιτευτική πρόταση και την προσπάθεια σύνδεσης των κοινωνικών κινημάτων και αιτημάτων με την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση. Θέλοντας να προχωρήσει η συζήτηση από τα προτάγματα του 2015, παρά την αξία τους και σήμερα, περιγράψαμε συγκεκριμένους στόχους πάλης και μέσα που αυτοί θα επιτευχθούν πάνω στις βασικές αιχμές των σύγχρονων αγώνων και αναγκών (οικονομικές ανισότητες, φτώχεια, πόλεμος, δημόσια αγαθά, φεμινιστικοί αγώνες, δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, κλιματική κρίση). Οι αιχμές αυτές συνδέονται με την ανάγκη σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ και τις πολιτικές της, ανοίγοντας τον δρόμο για κατακτήσεις στο σήμερα και για μια συνολική αντεπίθεση του κόσμου της εργασίας και των κινημάτων. Βασική πλευρά της πρότασής μας ήταν να αποτελεί η κίνηση αυτή μια κοινή δήλωση μιας νέας αρχής, ένα κάλεσμα συσπείρωσης πολιτικών δυνάμεων και αγωνιζόμενων ανθρώπων, που θα υπερέβαινε τόσο τον απομονωτισμό όσο και τις ευκαιριακές συγκολλήσεις. Ένα νέο ενωτικό ψηφοδέλτιο χωρίς αποκλεισμούς, με ισοτιμία των δυνάμεων και των ανένταχτων αγωνιστών/τριων, με νέο κοινά συμφωνημένο πολιτικό στίγμα, που δεν θα ταυτιζόταν με υπάρχοντα πολιτικά σχέδια αλλά θα κόμιζε μια νέα φυσιογνωμία, προτάσσοντας τη δημοκρατική λειτουργία, τη συλλογική εκπροσώπηση και την εναλλαγή.

Δεν καταθέσαμε την πρότασή μας ούτε προσχηματικά, ούτε εκβιαστικά. Την θέσαμε πλατιά, δημόσια, με ειλικρινή διάθεση διαλόγου και συνεργασίας με ένα σύνολο πολιτικών δυνάμεων και αγωνιστριών/ών από το ΜΕΡΑ25, την ΛΑΕ, άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλετικής αριστεράς που έχουμε σταθερές σχέσεις (όπως οι ΑΡΑΝ/Κ-σχέδιο, η ΔΕΑ, το Ξεκίνημα κ.α.), μέχρι και τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γνωρίζοντας δυστυχώς την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετέχει σε τέτοιες διεργασίες. Δεν θελήσαμε να επιβληθούμε, ούτε απαιτήσαμε ο,τιδήποτε με όρους μικροηγεμονισμού αλλά επιδίωξή μας ήταν να συζητήσουμε επί τη βάσει της δημιουργίας μιας κοινής συμφωνίας. Υπερασπιστήκαμε κάποιες πολιτικές και μεθοδολογικές αρχές που μας καθόρισαν από την ίδρυσή μας και πιστεύουμε πως συνιστούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπορέσει μια αριστερή ριζοσπαστική εκλογική πρόταση να επιτελέσει πράγματι το σκοπό της, να γίνει δηλαδή επιδραστική σε μια κοινωνία που δείχνει να μην βρίσκει διέξοδο στις υπάρχουσες αριστερές προτάσεις. Μια πρόταση συμπεριληπτική, που αναδεικνύει νέα πρόσωπα και προσπαθεί να εκπροσωπήσει υποκείμενα που μένουν συχνά στην αφάνεια. Που λειτουργεί δημοκρατικά και αποτελεσματικά. Που δημιουργεί την προσδοκία όχι μόνο ενός καλού εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και για μια επόμενη μέρα για το κίνημα και την αριστερά. Που έχει για εμάς κοινωνική και πολιτική χρησιμότητα ώστε να αναδείξουμε αιχμές και αγώνες και να πετύχουμε νίκες στο σήμερα.

Με αυτό τον στόχο μπήκαμε από τη μεριά μας σε μια προσπάθεια που κράτησε μήνες, πέρασε από εκδηλώσεις και συνελεύσεις, όπου οργανώσεις αλλά και ανένταχτες/οι αγωνίστριες/στες κατέθεσαν τις θέσεις τους και αποτυπώθηκαν συγκλίσεις και αποκλίσεις. Για εμάς ήταν πάντοτε βασικός στόχος να συμμετέχει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος δυνάμεων, διατηρώντας παράλληλα την πρόθεση να προχωρήσουμε στον βαθμό που κατοχυρώνονταν οι βασικές κατευθύνσεις που καταθέσαμε και θεωρούσαμε απαραίτητες. Σε αυτό το πλαίσιο και μπαίνοντας εκ των πραγμάτων στην τελική ευθεία αυτής της συζήτησης, ως Αναμέτρηση προσπαθήσαμε με ειλικρίνεια να συνθέσουμε πάνω στις αποκλίσεις που υπήρχαν. Έτσι επιδιώξαμε την συνεργασία με όλες τις δυνάμεις και συνεχίσαμε τις συνομιλίες με όσες το επιθυμούσαν (ΜΕΡΑ25, ΛΑΕ, Παρέμβαση για μια Ανταγωνιστική Αριστερά), χωρίς δυστυχώς την συμμετοχή των ΑΡΑΝ/Κ-Σχέδιο, της ΔΕΑ και του Ξεκινήματος, όπως θα θέλαμε. Στην συζήτηση αυτή βρήκαμε αρκετά σημεία συγκλίσεων, ειδικά ως προς το περιεχόμενο. Αναδείχθηκαν όμως και κρίσιμες αποκλίσεις, ειδικά ως προς την αντίληψη περί ισοτιμίας αλλά και ως προς το πολιτικό στίγμα και την ανάγκη ανάδειξης του νέου χαρακτήρα του εγχειρήματος, που δεν θα επικαθορίζεται εξ ολοκλήρου από μια πολιτική δύναμη και που σε συνδυασμό με μια εκλογική παρέμβαση αιχμών θα μπορούσε να είναι περισσότερο επιδραστικό και χρήσιμο. Αξιολογώντας τα παραπάνω, πήραμε την απόφαση να μην συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο που τελικά σχημάτισαν οι δυνάμεις αυτές (Ενωτική Πρωτοβουλία, ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά), ούτε σε κάποιο άλλο για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που έγιναν, δηλώνουμε συντροφικά την απόφαση μη συμμετοχής μας καθώς και τις ευχές μας για καλή επιτυχία στην προσπάθεια τους.

Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή. Αποτιμούμε αρνητικά την κατάληξη της προσπάθειάς μας και το γεγονός ότι δεν θα συμμετέχουμε σε μια κεντρική εκλογική μάχη σε μια περίοδο που κρίνονται τόσα πολλά για την κοινωνία και την αριστερά. Εξακολουθούμε, ωστόσο, να υπερασπιζόμαστε την επιλογή μας αυτή καθώς κρίνουμε ότι είναι απαραίτητα τα χαρακτηριστικά που έχουμε περιγράψει ώστε μια εκλογική αριστερή πρόταση να μπορέσει να δράσει πολλαπλασιαστικά ως προς τις δυνάμεις και την απεύθυνση της, συγκροτώντας κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της. Θέλουμε όμως να εστιάσουμε περισσότερο στα θετικά. Στις συγκλίσεις που αποδείχτηκε ότι μπορούν να υπάρξουν, στους νέους δρόμους που πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούν να χαραχθούν. Μέσα σε αυτή την διαδρομή, ωριμάσαμε κι εμείς ως οργάνωση, μια διαδικασία όχι εύκολη αλλά αναγκαία. Απευθυνθήκαμε ανοιχτά στον κόσμο του αγώνα και τις δυνάμεις της αριστεράς, θέτοντας σημεία προγράμματος και φυσιογνωμίας που πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν στην επικαιρότητα και μετά τις εκλογές. Διαπιστώσαμε φυσικά και όρια στη σύνθεση με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, καθώς και δικές μας πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες.

Την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερες και καλύτερα, θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι και πιο προετοιμασμένες. Στην τακτική μας συνδιάσκεψη, το φθινόπωρο του 2024, θα συζητήσουμε συλλογικά και συντροφικά και θα εξοπλιστούμε καλύτερα για την επόμενη μέρα. Παρότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την εκλογική μάχη παραμένουμε πλήρως ενεργοί και ενεργές στην πολιτική και κοινωνική δράση στα μέτωπα που είναι ανοιχτά, ιεραρχώντας την αντιπολεμική δράση και τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια.

Ειδική αναφορά θέλουμε να κάνουμε στους ανένταχτους ανθρώπους που συνομιλήσαμε και συμπορευτήκαμε σε αυτή την προσπάθεια. Αυτούς και αυτές που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και συνελεύσεις, σε κείμενα υπογραφών, σε επεξεργασίες θέσεων και άλλες συζητήσεις. Υπολογίζουμε πολλά σε αυτές τις σχέσεις και θέλουμε να προσπαθήσουμε αποφασιστικά και από κοινού για την επόμενη μέρα. Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσει να μας αφορά η ανάγκη ανασυγκρότησης μιας νέας αριστερής ριζοσπαστικής κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης που θα σπάσει τα όρια που θέτουν οι κυρίαρχοι και θα εισέλθει στην κεντρική πολιτική αντιπαράθεση, ώστε να αναδείξει τις ανάγκες μας και τους πολύμορφους αγώνες μας και να πετύχει νίκες.

Θα έχουμε καιρό για συζητήσεις, αποτιμήσεις, κριτική, απόδοση ευθυνών, και προτάσεις για όλη την προσπάθεια μετά τις επικείμενες εκλογές. Τώρα έχουμε μπροστά μας μια σημαντική εκλογική μάχη στην οποία πρέπει να καταδικαστεί η καταστροφική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να μπει φρένο στην ακροδεξιά δυναμική και να μείνει ανοιχτός ο δρόμος της αμφισβήτησης, της αριστερής κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης.