ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Στο 3,4% με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, κινείται ο ετήσιος πληθωρισμός το Μάρτιο στη χώρα μας σε εναρμονισμένη βάση, δηλαδη με σύγκριση κοινού «καλαθιού» για όλες τα κράτη – μέλη.

Να σημειωθεί ότι ήταν 3,1% τον Φεβρουάριο, την ώρα που ο πληθωρισμός σε επίπεδο ευρωζώνης σε μηνιαία βάση σημείωσε υποχώρηση φτάνοντας το 2,4%, καθώς τον Φεβρουάριο είχε κλείσει στο 2,6%.

Όσον αφορά σε έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα καταγράφει μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες καθώς  τον Μάρτιο του 2023 ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 5,4%. Και σε επίπεδο ευρωζώνης καταγράφεται μείωση καθώς έναν χρόνο πριν ο πληθωρισμός ήταν στο 6,9% και φέτος (σχεδόν τρεις φορές κάτω) στο 2,4%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (και οι δύο 4,1%).

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 13 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα. Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες και ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά  και την ενέργεια.

Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον Φεβρουάριο