Προετοιμασία ακόμη και για το ενδεχόμενο πολέμου προτείνει η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
«Οι μαθητές στη Γερμανία θα πρέπει να προετοιμάστουν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν κρίσεις και καταστροφές», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μπετίνα Σταρκ – Βάτσινγκερ, σε δηλώσεις της σε ΜΜΕ της Funke Media Group σύμφωνα με τη DW.
Πρόσθεσε δε ότι τα σχολεία θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος σε θέματα πολιτικής προστασίας «με στόχο να ενισχυθούν οι αντοχές των πολιτών». «Η κοινωνία στο σύνολό της θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για κρίσεις, όπως μία πανδημία, φυσικές καταστροφές, αλλά και ο πόλεμος», συμπλήρωσε.
Η Σταρκ – Βάτσινγκερ ανέφερε ως παραδείγματα τα σχολεία στη Βρετανία, στα οποία «πραγματοποιούνται ασκήσεις για την άμυνα του πληθυσμού», σημειώνοντας ότι η Γερμανία «πρέπει να πάρει παράδειγμα».
Η υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να δομηθεί μία «χαλαρή σχέση» μεταξύ των μαθητών και των στρατιωτικών, προτείνοντας τις επισκέψεις αξιωματικών στα σχολεία ώστε να εξηγήσουν «τι κάνει ο στρατός για την ασφάλεια της χώρας».
Θύελλα αντιδράσεων από Αριστερά και Πράσινους
Ως «υπερβολικά περιοριστική», χαρακτήρισε η πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Παιδείας, Κριστίνε Στράιχερτ – Κλίβοτ, μέλος του SPD. «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προετοιμαστούν ευρύτερα για το μέλλον. Και αν μας δίδαξαν κάτι τα τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχει αποκλειστικά μια κρίση για την οποία μπορούμε και πρέπει να προετοιμαστούμε. Πανδημίες, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία…», δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Bundestag, Κάι Γκέρινγκ (Πράσινοι), κάλεσε την υπουργό Παιδείας «να επικεντρωθεί περισσότερο στις βασικές δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, αν κρίνουμε από τα πενιχρά αποτελέσματα της έρευνας PISA. Απαιτείται επειγόντως πρόοδος σε πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα. Αλλά όχι τρομολαγνεία με πολεμική ρητορική».
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Χάιντι Ράιχινεκ ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στην παιδεία και κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. «Η υπουργός Παιδείας να φροντίσει για αυτό, αντί να υποκινεί τον φόβο του πολέμου στα σχολεία», επεσήμανε.