Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου αναδημοσιεύει έγγραφο του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που διέρρευσε στη δημοσιότητα από δημοσιογράφο του Euractiv. Το έγγραφο κάνει λόγο για «πολύωρη αδράνεια του Ελληνικού Λιμενικού, στον τομέα ευθύνης του οποίου ήταν η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με συνέπεια τη βύθιση του πλοίου με θύματα 600 περίπου νεκρούς».
Μεταξύ άλλων, το 17σέλιδο έγγραφο αναφέρει ότι «κρίνοντας από τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα, καθώς και με βάση ορισμένες μαρτυρίες μεταναστών, φαίνεται ότι η άμεση εστίαση των αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση».
Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά της, η έκθεση αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές φαίνεται ότι καθυστέρησαν την κήρυξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου, όταν δεν ήταν πλέον δυνατή η διάσωση όλων των επιβαινόντων. Ανέπτυξαν ανεπαρκείς και ακατάλληλους πόρους με δεδομένο τον αριθμό των επιβαινόντων στο Adriana, και δεν χρησιμοποίησαν τους πόρους που προσέφερε η Frontex».
Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να ενημερώσουν τη Frontex που διεξάγει σχετική έρευνα. Συγκεκριμένα, το «Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex εκφράζει τη λύπη του που δεν του δόθηκαν σχετικές πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σε απάντηση της έρευνάς του, αλλά αναμένει να λάβει τα αποτελέσματα δύο εν εξελίξει εθνικών δικαστικών διαδικασιών, καθώς και της έρευνας του Συνήγορου του Πολίτη».
Μάλιστα, αναφέρει ρητά πως οι προσπάθειες να δεθεί με σχοινιά το πλοίο πάνω στο οποίο βρίσκονταν οι μετανάστες, φάνηκε πως προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για την σταθερότητά του.
Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex αναφέρει πως εξέτασε «επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς από μαρτυρίες μεταναστών ότι η ανατροπή του Adriana μπορεί να προκλήθηκε άμεσα από την απόπειρα ρυμούλκησής του από το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού ΠΠΛΣ 920. Ωστόσο, δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την άμεση αιτία του ναυαγίου ή την προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους, με βεβαιότητα».
Τέλος, το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων κάνει συστάσεις, τόσο για τη λειτουργία της FRONTEX, όσο και στις ελληνικές αρχές. Όσον αφορά τις τελευταίες, τους συστήνει να ανταποκρίνονται σε όλα τα αιτήματα της Frontex για πληροφορίες και ενημερώσεις και να απαντούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος σε προσφορές πρόσθετων πτήσεων επιτήρησης από τη Frontex και να παρέχουν επαρκείς λόγους όταν αρνούνται τέτοιες προσφορές.