Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι κλιμακώνουν το αγώνα εναντίον των κυβερνητικών επιλογών για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων παρακάμπτωντας το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Μετά από νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων, συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, με καταλήψεις σχολών και τα συλλαλητήρια της περασμένης Πέμπτης, δίνουν νέο ραντεβού για την Πέμπτη, με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Ήδη με αποφάσεις γενικών συνελέυσεων πάνω από 130 φοιτητικοί σύλλογοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης σε πολλές πόλεις της χώρας.
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο ξεκινά στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
Στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ. στην Καμάρα.
Στο Ηράκλειο στις 13:00 στην πλατεία Ελευθερίας
Σατ Χανιά στις 13:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Στη Λάρισα στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
στην Πάτρα στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
Στο Αργοστόλι, στς 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Στη Ζακύνθο, στις 12.30 μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου
Στην Κέρκυρα στις 12 μ. στο Ψυχιατρείο
Στην Πρέβεζα στις 6 μ.μ. στη Θεοφάνειο
Στην Ικαρία στις 12 μ. στην πλατεία Ευδήλου
Στη Μυτιλήνη, στη πλατεία Σαπφούς στις 12 μ.
Στη Ρόδο, στις 12 μ. στις καμάρες του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Στις Σέρρες, στη 1 μ.μ. στη Νομαρχία.
Σε συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια καλούν τα Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, κηρύσσοντας στάσεις εργασίας (11.00 – 14.00 και επιπλέον για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου).
Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας κ.α..
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!»
Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες με τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις μας στην Αθήνα και άλλες πόλεις στείλαμε το μήνυμα: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί!
Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Η αισχρή προπαγάνδα της κυβέρνησης, το σχέδιό της να μας πιάσει στον ύπνο, να φιμώσει τους φοιτητές φέρνοντας το νομοσχέδιο εν μέσω εξεταστικής δεν πέρασε! Η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών, πανεπιστημιακών, εργαζόμενων στα ΑΕΙ, μαθητών και γονιών απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Δε θα περάσει η τρομοκρατία και η επίθεση στους αγώνες μας!
Ήδη περισσότεροι από 130 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συντονιζόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτό το έκτρωμα. Γι’ αυτό μετά τον πρώτο πανελλαδικό γύρο συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά.
Γιατί αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι να σπουδάζει σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, να παρέχει πτυχία με αξία για να εργαστεί με δικαιώματα. Αυτό που ζητούν οι νέοι για να μην στραφούν στη μετανάστευση είναι ένα μέλλον που δε θα χαρακτηρίζεται από την ετεροαπασχόληση, τις κακοπληρωμένες θέσεις και την ελαστική εργασία.
Αντίθετα το νομοσχέδιο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική! Για αυτό και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένας φοιτητικός σύλλογος, ούτε ένας μαζικός φορέας της εκπαίδευσης που να το υποστηρίζει.
Η αδικία γίνεται νόμος!
Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια- κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.
Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας!
Το πτυχίο μας μετατρέπεται σ’ ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα και επί πληρωμή προσόντα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στον ανταγωνισμό για το ίδιο αντικείμενο. Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων, αποφοίτων. Δε θα αναβαθμιστούν τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με το προχώρημα της ισοτίμησης με τα ιδιωτικά, αλλά θα επιτευχθεί μία συνολική συμπίεση προς τα κάτω.
Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης!
H ανώτατη εκπαίδευση αντί να είναι ένα δωρεάν δημόσιο αγαθό μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε εμπόρευμα για το όφελος των επιχειρηματιών και έτσι ο καθένας ανάλογα με την οικονομική του επιφάνεια αγοράζει τίτλο σπουδών.
Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Η κρατική χρηματοδότηση για την ανώτατη εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 66% τα τελευταία χρόνια από 380 εκατομμύρια σε 127. Η έλλειψη προσωπικού, υποδομών, φοιτητικών εστιών είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Στο όνομα του «υγιούς ανταγωνισμού» με τα ιδιωτικά, το κράτος θα μειώσει περαιτέρω την χρηματοδότηση στα δημόσια, θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για εντατικούς ρυθμούς σπουδών και φίλτρα, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν πελατεία τα ιδιωτικά. Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!
Οι κολλεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς, κάνουν τη νεολαία να πληρώνει για να σπουδάσει και να πάρει πτυχίο, δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Για να κερδίζουν αυτοί, η κυβέρνηση κουρελιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος πατώντας στην διαχρονική του υπονόμευση από τις κυβερνήσεις που έβαλαν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αναγνώρισαν τα ιδιωτικά κολέγια και άλλα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω διάλυσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, τους φοιτητές να βάζουν τα χέρια βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές και να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!
Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου με προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των ] εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας. Την ίδια ώρα που η μέση οικογένεια αδυνατεί να τα βγάλει πέρα οι φοιτητές δεν πρέπει να βάζουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας. Αναβάθμιση δεν είναι τα δίδακτρα, οι διορισμένες διοικήσεις, τα συμβούλια διοίκησης, η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους.
Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο! Εναντιωνόμαστε στην νέα αντιδραστική τομή, που χτυπά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων του λαού!
Όλοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους! Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να ενωθούμε σε ένα μεγάλο κίνημα εναντίωσης στο νομοσχέδιο που πλήττει τους φοιτητές και τις οικογένειές μας! Καλούμε τους πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια να στηρίξουνε τον αγώνα μας. Απευθυνόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριες για να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους και εργατικά σωματεία, όλο το λαό που μοχθεί για να σπουδάσει τα παιδιά του και θέλει οι αυριανοί εργαζόμενοι να μπορέσουν να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα, να βρεθούν στο πλευρό μας.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, τους πολέμους και την φτώχεια, έχουμε επιλογή τον αγώνα για τις δικές ανάγκες!
Είναι ώρα αγώνα! Για τις σπουδές και τη ζωή μας! Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους! Όπως την πανεπιστημιακή αστυνομία, μεγάλο μέρος του νόμου πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και επίσης έχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στο παρελθόν».