«ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ» ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ 

Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Παλαιστίνη με τίτλο: “Από το απαρτχάιντ στην αιματοχυσία”, διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στο STUDIO new star art cinema, Σταυροπούλου 33, στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προβολή ταινιών μικρών μήκους και συνεντεύξεων, καθώς και πάνελ ομιλητών.

“Στη Γάζα, εδώ και τρεις μήνες, εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να αφανίζουν ολόκληρες οικογένειες. Οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά, είναι πρωτοφανείς. Κάθε μέρα που περνάει χάνονται όλο και περισσότερες ζωές, ενώ η ανθρωπιστική καταστροφή επιδεινώνεται. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται για να επιβιώσουν σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον λιμό, την απουσία υγειονομικής περίθαλψης και τον διαρκή εσωτερικό εκτοπισμό. Και όλα αυτά, εν μέσω του πολυετούς παράνομου αποκλεισμού της λωρίδας της Γάζας και του βάναυσου συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων. 

Μέσα από τις ταινίες μικρού μήκους και τις συνεντεύξεις, ερχόμαστε σε επαφή με όσα αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια οι Παλαιστίνιες/-οι, ακούμε για όλα όσα διεκδικούν, μαθαίνουμε για τον αγώνα που δίνουν για ζωή, ελευθερία και ισότητα.”  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

ΠΑΝΕΛ ΟΜΙΛΙΩΝ 

Χρήστος Δημόπουλος, διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας 

Μοχάμεντ Ελ Σαϊντ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα 

Καρόλ Σανσούρ, ποιήτρια, διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας 

Ναντίνα Τσέκερη, διευθύντρια της Defence for Children International, Ελλάδα 

Αλεξία Τσούνη, σκηνοθέτρια, μέλος του Δικτύου Προσφυγικού-Μεταναστευτικού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας 

Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου 

Χριστίνα Ψαρρά, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα 

ΤΑΙΝΙΕΣ 

I’m from Palestine (Iman Zawahry, 2023): Όταν μια νεαρή Παλαιστινοαμερικανίδα ξεκινά με αγωνία την πρώτη της μέρα στο σχολείο, βρίσκει την ταυτότητά της υπό αμφισβήτηση καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν παγκόσμιο χάρτη που δεν περιλαμβάνει την πατρίδα της. 

Hantush, a fairytale (Αλεξία Τσούνη, 2022): Μια 14χρονη Παλαιστίνια βλέπει το χωριό της να καταστρέφεται από ισραηλινές μπουλντόζες, αλλά δεν χάνει την πίστη της στον κόσμο, και καλεί το μαγικό ιπτάμενο πρόβατο να την πάρει μαζί του. 

Nation Estate (Larissa Sansour, 2012, σε συνεργασία με το Athens Palestine Film Festival): Μια δυστοπική αλλά και χιουμοριστική προσέγγιση στο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή. Η επιστημονικής φαντασίας ταινία εξερευνά μια κάθετη λύση για την παλαιστινιακή πολιτεία: Ένας κολοσσιαίος ουρανοξύστης που στεγάζει ολόκληρο τον παλαιστινιακό πληθυσμό – τώρα επιτέλους ζει την «υψηλή ζωή». 

Letter to Obama (Mohanad Salahat, 2019): Δύο αγόρια από έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα αποφασίζουν να στείλουν μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και να του ζητήσουν να τερματίσει την πολιορκία στη Λωρίδα. Όταν δεν θα λάβουν απάντηση, θα βιντεοσκοπήσουν ένα πολύ θυμωμένο μήνυμα από τους ανθρώπους στον καταυλισμό. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 

Bassem Tamimi, Παλαιστίνιος ακτιβιστής, συνέντευξη με πλάνα από την επίθεση στο Νάμπι Σάλεχ 

Isa Amro, Παλαιστίνιος υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χεβρώνα, ιδρυτής της οργάνωσης «Νεολαία Ενάντια στους Εποικισμούς» 

Sahar M. Vardi, Ισραηλινή φεμινίστρια κι αντιρρησίας συνείδησης, Τελ Αβίβ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμες προς υπογραφή οι εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ τα μέλη, οι ακτιβίστριες και οι ακτιβιστές της οργάνωσης θα είναι εκεί για να παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το έργο και τη δράση του Ελληνικού Τμήματος αλλά και τις προοπτικές νέων παρεμβάσεων.