ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Συμβιβασμό που πιθανώς θα περιλαμβάνει και μόνιμη απώλεια εδαφών της Ουκρανίας, φαίνεται πως προωθούν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, σπρώχνοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχτεί μια de facto λύση για τον τερματισμό του πολέμου. 

Δημοσίευμα της Bild με τον τίτλο «Νέο μυστικό σχέδιο για την Ουκρανία» παρουσιάζει τις επόμενες κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας αναφορικά με τον πόλεμο με την Ρωσία. Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει πως Ουάσινγκτον και Βερολίνο πρόκειται να εξαναγκάσουν το Κίεβο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση.

«Το γερμανο-αμερικανικό σχέδιο είναι να προμηθεύσουν το Κίεβο με ακριβώς το είδος όπλων και τη σωστή ποσότητα ώστε να επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να κρατήσει την πρώτη γραμμή, αλλά να μην ανακαταλάβει τα κατακτημένα εδάφη», ανέφερε η εφημερίδα.

Όπως αναφέρει πηγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας στην Bild, «ο ίδιος ο Ζελένσκι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χωρίς καμία προτροπή από το εξωτερικό. Πρέπει να απευθυνθεί με δική του βούληση στον λαό του και να εξηγήσει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες».

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θέλουν ο Ζελένσκι να συνειδητοποιήσει ότι η επέκταση της σύγκρουσης δεν έχει νόημα για τη χώρα του. Ωστόσο, ούτε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζουν να του ζητήσουν ευθέως να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο που απεργάζονται για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν περιλαμβάνει την άμεση πειθώ του, αλλά την μείωση των στρατιωτικών προμηθειών σε τέτοιες ποσότητες που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι σε θέση μόνο να αμύνονται, αλλά όχι να επιτίθενται.

Η Bild αναφέρει ακόμη ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι «ζοφερή» για την Ουκρανία και ότι «τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν, αν και αργά». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κύριος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης τώρα είναι να βοηθήσει τους αξιωματούχους στο Κίεβο να επιτύχουν μια «στρατηγικά ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση».