Έπεσαν οι υπογραφές για το λιμάνι της Καβάλας. Ο επενδυτής αναλαμβάνει για 40 έτη το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του συγκεκριμένου λιμένα.
Την Πέμπτη υπεγράφη η σύμβαση υπο-παραχώρησης για την αξιοποίηση του λιμένα «Φίλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.), μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ταμείου, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ ΥΠΟ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΙΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία συστάθηκε από την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», που αναδείχθηκε πλειοδότρια τον Μάιο 2022 στον σχετικό διαγωνισμό που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ.
Με τη σύμβαση αυτή, ο επενδυτής αναλαμβάνει για 40 έτη το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του συγκεκριμένου λιμένα.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η υπογραφή της σύμβασης υπο-παραχώρησης σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για τον λιμένα, δεδομένου ότι η υπο-παραχωρησιούχος κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Black Summit Financial Group – EFA Group, έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σειρά επενδύσεων για την αναβάθμισή του.
Πέρα από το εφάπαξ τίμημα, συνολικής ονομαστικής αξίας 33,9 εκατ. ευρώ, ο υπο-παραχωρησιούχος θα επενδύσει 36 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης. Οι υποχρεωτικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την υποχρέωση του επενδυτή να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό, σύμφωνα με την πρόταση προμελέτης κτιρίων στέγασης υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αλλά και τις προδιαγραφές της σύμβασης υπο-παραχώρησης. Επιπλέον, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης και τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης. Τέλος, οι περαιτέρω επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο υπο-παραχωρησιούχος, αφορούν προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές – ανωδομές, λογισμικό, hardware κ.ά.