Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για «ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2023» από την αρχή του χρόνου έως και τον Σεπτέμβριο, τρεις πολυεθνικές εταιρείες έκλεισαν τις μηχανές σε 4 εργοστάσια σε Πάτρα, Κόρινθο, Χαλκίδα και Θήβα.
Οπως αναφέρει η Ξανθή Γούναρη, στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” η παύση της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής στην Πάτρα από την Crown Hellas Can είναι το πιο πρόσφατο «κρούσμα», ενώ είχε προηγηθεί τον Ιούνιο το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής άκρων (καπάκια) που διαθέτει η ίδια πολυεθνική στην Κόρινθο.
Εν τω μεταξύ το μαλακτικό ρούχων Quando, ένα από τα hero products του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser, σταμάτησε να παράγεται στην Ελλάδα, με το εργοστάσιο στο Βασιλικό της Χαλκίδας να κλείνει και το ακίνητο να έχει ήδη πωληθεί. Ο συνολικός τζίρος του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 81 εκατ. ευρώ το 2022 από 76,6 εκατ. ευρώ το 2021.
Επιπλέον, στις 13 Απριλίου μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα, μετά από 56 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Στο εργοστάσιο της αμερικανικής Tupperware εργάζονταν μόνιμα 160 άτομα, με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας το 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) να καταγράφουν αύξηση (45,27 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις και 1,35 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη) παρά τα προβλήματα της μητρικής.
Από τα 4 αυτά λουκέτα χάθηκαν συνολικά 390 θέσεις εργασίας, την ώρα που… «η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στα “ραντάρ” των αγορών προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook.