Ο ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΩΣ…ΗΓΕΜΟΝΙΣΚΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΗΓΕΜΟΝΑ

Ο άλλοτε συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο πόλων της οικογένειας Μητσοτάκη, Ντόρας και Κυριάκου, εξασφάλισε γρήγορα υπουργικά πόστα. Έστησε νωρίς ένα ευρύτατο δίκτυο υποστήριξης στην Κρήτη, στην οποία με κάθε ευκαιρία έδειχνε με προκλητικό τρόπο την εύνοιά του. Οι απειλές στους αγρότες της Θεσσαλίας, οι υπέρογκες δαπάνες για ανακαίνιση του γραφείου του, αλλά και οι προμήθειες δώρων και λουλουδιών έδειχναν ότι η αλαζονεία και η έπαρση είχαν φτάσει σε επίπεδο μη ανεκτό ακόμα και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ίσως το πρόσφατο επεισόδιο βίας να του… έλυσε τα χέρια.

Η στήλη “Προσωπική Υπόθεση” στην “εφημερίδα των Συντακτών” είναι αποκαλυπτική:

Είναι η δεύτερη φορά μετά από 4 χρόνια που η «προσωπική υπόθεση» επιλέγει τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη. Το κέρδισε όμως με το σπαθί του, ή ακριβέστερα με τη σωματική του δύναμη, μετά απ’ όσα έγιναν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και αν την προηγούμενη φορά γράφαμε πως ήταν ο άνθρωπος για τις δύσκολες δουλειές της οικογένειας Μητσοτάκη, τώρα πια φαίνεται πως η κλωστή που τον δένει με το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει κοπεί οριστικά και (μάλλον) αμετάκλητα. Προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε σχεδόν και την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Την ώρα που δεν έχει αποκλειστεί ο Κ. Καραμανλής ο οποίος βαρύνεται με 57 θανάτους στα Τέμπη, η ποινή για τον Αυγενάκη μοιάζει δυσανάλογα αυστηρή. Που σημαίνει ότι μάλλον του τα είχαν… μαζεμένα.

Το υποβαθρο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συχνά επικαλείται τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως πολιτικό του μέντορα, ενώ από πολύ νωρίς βρέθηκε κοντά στην οικογένεια ανήκοντας στον κύκλο των ευνοημένων από αυτήν στελεχών. Στην ουσία ήταν ο άνθρωπός τους στο Ηράκλειο, αποτελώντας ανάχωμα στην κυριαρχία των Κεφαλογιάννηδων που ήταν και παραμένουν πιστοί στην καραμανλική πτέρυγα. Το 2012, και αφού ο Αντ. Σαμαράς είχε αναδειχτεί στην προεδρία της Ν.Δ., ήταν φυσική εξέλιξη για αυτόν να ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία (και τότε είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. με εντολή Σαμαρά). Το γεγονός πάντως ότι εκείνη την περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε στη Ν.Δ. (και μάλιστα έγινε και υπουργός του Σαμαρά) ανάγκασε τον Ηρακλειώτη βουλευτή να λέει στις παρέες του «τι να κάνω κι εγώ αφού δεν τα βρίσκουν τα αδέρφια μεταξύ τους».

Ο… σασμός μεταξύ Ντόρας και Κυριάκου επήλθε με την επιστροφή της στο δεξιό «μαντρί», ενώ όταν ο αδελφός της έγινε πρόεδρος της Ν.Δ. ο Λευτέρης Αυγενάκης έγινε και γραμματέας του κόμματος, αποτελώντας κάτι σαν συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο πόλων της οικογένειας. Αυτό του εξασφάλιζε υπουργικές θέσεις στα σημαντικά πόστα, αρχικά του Αθλητισμού και κατόπιν της Αγροτικής Ανάπτυξης. Από ένα σημείο και μετά όμως φαίνεται πως άρχισε να παίζει κυρίως για λογαριασμό του. Εχοντας στήσει ένα ευρύτατο δίκτυο υποστήριξης στην Κρήτη, κερδίζει από το 2009 την πρωτιά στο Ηράκλειο που του δίνει τον τίτλο του «Κρητικάρχη της Ν.Δ.» αλλά και μια αίσθηση παντοδυναμίας.

Η μαχη με τη βια…

Οι καταγγελίες για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ συγκεκριμένων παραγόντων στις αθλητικές ομοσπονδίες, το πλούσιο παρασκήνιο με τους προέδρους των ΠΑΕ που έφτασε μέχρι τον on camera εξευτελισμό του από τον Ιβάν Σαββίδη και φυσικά η προσφώνηση «υφυπουργός Ολυμπιακού» που τον ακολουθούσε στο υπουργείο Αθλητισμού λόγω και των σχέσεων με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (κουμπάρο της Ντόρας) είναι μερικά μόνο από όσα του καταλογίζουν για το πέρασμά του από το συγκεκριμένο πόστο.

Φυσικά ούτε και η μάχη με την οπαδική βία πήγε πολύ καλά. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν επικεφαλής της είχε τεθεί άνθρωπος που για να εξυπηρετήσει την εκλογική του πελατεία το 2014 είχε ζητήσει την απαλλαγή από την τιμωρία του Ηρόδοτου μετά τη δολοφονία του 46χρονου Κώστα Κατσούλη στο Ηράκλειο. Σε εκείνο το ματς οι χούλιγκαν Κρητικοί είχαν επιτεθεί στους φιλάθλους του Εθνικού σκοτώνοντας τον Κατσούλη. Ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης συνόδευσε τον πρόεδρο του Ηρόδοτου στον αθλητικό δικαστή και μάλιστα φωτογραφήθηκε έξω από την ΕΠΟ για να ενημερώσει την εκλογική του πελατεία. Ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη, όταν ο κ. Αυγενάκης ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού το 2019, του είχε απευθύνει δημόσια ερώτημα αν εκείνες οι παρεμβάσεις του υπέρ του Ηρόδοτου αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Μέχρι και σήμερα περιμένει απάντηση.

Και στο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Και πάλι η προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση της Κρήτης έδωσε αφορμή για σχόλια (χαρακτηριστική περίπτωση οι πληρωμές κτηνοτρόφων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου το 1/3 της πανελλαδικής χρηματοδότησης πήγε μόνο στην Κρήτη) αλλά και οι πολύ σοβαρές καταγγελίες του προέδρου του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», Σέρκου Χαρουτουνιάν, ο οποίος τον περασμένο Μάιο υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας πως του ζητούνταν επιτακτικά να υπογράφει απευθείας αναθέσεις έργων, ενώ μιλούσε ευθέως για «ιδιαίτερα προβληματική συνεργασία» με τον Λ. Αυγενάκη.

Αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρεία που φαίνεται να ακολουθεί τις θητείες του υπουργού, πρώτα με δουλειές από το Αθλητισμού και αμέσως μετά από το Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν άλλαξε πόστο ο Λ. Αυγενάκης.

Οι απειλές στους αγρότες της Θεσσαλίας ότι θα χάσουν τα κονδύλια ΕΣΠΑ αν δεν ψήφιζαν τον Κώστα Αγοραστό, οι υπέρογκες δαπάνες για ανακαίνιση του γραφείου του (πάνω από 100.000 ευρώ) αλλά και οι προμήθειες δώρων και λουλουδιών έδειχναν ότι η αλαζονεία και η έπαρση είχαν φτάσει σε επίπεδο μη ανεκτό ακόμα και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έβλεπε τον υπουργό του να μεταμορφώνεται σε έναν… ηγεμονίσκο. Και ως γνωστόν μόνο ένας μπορεί να έχει ηγεμονικές συμπεριφορές χωρίς να δίνει λογαριασμό. Η απόφαση για έξοδό του από την κυβέρνηση είχε ληφθεί εδώ και μήνες, ωστόσο το ανέλπιστο δώρο που έκανε ο ίδιος με το περιστατικό στο αεροδρόμιο δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτο και να μην οδηγήσει στην οριστική ρήξη μιας σχέσης που, με σκαμπανεβάσματα, κρατά σχεδόν 30 χρόνια.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός έδωσε μια πολύ καλή αφορμή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να το παίξει σκληρός με τα φαινόμενα κυβερνητικής αλαζονείας. Μόνο που τέτοια φαινόμενα υπάρχουν ένα σωρό τα τελευταία χρόνια και συγχωρήθηκαν. Στην περίπτωση Αυγενάκη όμως φαίνεται πως μέτρησε το γεγονός ότι εδώ και καιρό είχε αρχίσει να παίζει μόνο για λογαριασμό του