Με ονομαστική ψηφοφορία που εγκρίθηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πέρασε η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση διώχνει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, παράι την αντίθετη απόφαση του Πρωτοδικείου που την περασμένη Τρίτη 18/6, αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ της προσωρινής διαταγής, με την οποία και οι 850 εργαζόμενοι μένουν στις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Ιουνίου.
Μαζί με το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας για τα ανασφάλιστα οχήματα η κυβέρνηση πέρασε χθες βράδυ δύο τροπολογίες, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων αλλά έγιναν δεκτές με 159 «ναι» και 139 «όχι».
Η μία τροπολογία προβλέπει δικαστικές αρμοδιότητες στην Τράπεζα της Ελλάδος δίνοντας ουσιαστικά σε επιθεωρητές της τη δυνατότητα να αποφασίζουν για απιστία σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής δανείων ύστερα από αίτημα της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής. Η άλλη αφορά τη ΛΑΡΚΟ. Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Νέας Αριστεράς εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά της Ν.Δ. με τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα να ισχυρίζεται πως «αξιοποιούνται οι γνώσεις ειδικών» και πως διαπιστώνεται «με αμερόληπτο τρόπο» εάν υπάρχει απιστία.
Με ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η πραξικοπηματική τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση διώχνει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μετά και την αντίθετη απόφαση του Πρωτοδικείου που την περασμένη Τρίτη αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ της προσωρινής διαταγής, με την οποία και οι 850 εργαζόμενοι μένουν στις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Ιουνίου.
Την αντίθεσή τους στην τροπολογία εξέφρασαν φυσικά και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την Βουλή, σε μία δυναμική κινητοποίηση.
Μεγαλο συλλαλητηριο στο Συνταγμα
Σφοδρές ήταν και οι διαμαρτυρίες στην πλατεία Συντάγματος από όπου οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
«Τους δείξαμε ότι αντέχουμε. Ο,τι κι αν ψηφίσουν εκεί μέσα, θα το κάνουμε κουρελόχαρτο», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μιλώντας στο τέλος της μεγάλης και πολύωρης συγκέντρωσης στην οποία έδωσαν το «παρών» συνδικάτα, φορείς και χιλιάδες πολίτες εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ προφανώς και το ψήφισε. Δεν είναι η πρώτη τροπολογία και νόμος που προσπαθεί να μας πετάξει έξω. Γυρίζουμε πίσω στα χωριά μας, στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία, στα εργοτάξια, θα κάνουμε το συντονιστικό των Σωματείων, τα Διοικητικά μας Συμβούλια, τις Γενικές Συνελεύσεις. Προετοιμαζόμαστε για σύγκρουση. Το είπαμε και πριν δύο χρόνια αυτό. Αυτοί θα προσπαθούν να μας ξεριζώσουν από τον τόπο μας και εμείς με τη δική σας βοήθεια θα παραμείνουμε εκεί μέχρι το τέλος. Ένα είναι σίγουρο: ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη. Δεν θα τους περάσει! Η ΛΑΡΚΟ θα ξαναλειτουργήσει είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν» υπογράμμισε ο κ. Πολίτης.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στις περιοχές μας και να μη γίνουμε εσωτερικοί μετανάστες», είπε ο Γιώργος Σελεβάκος, πρόεδρος του Σωματείου στα Μεταλλεία Χαλκίδας, καλώντας σε συνέχιση της πάλης.
Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν από το πρωί της Παρασκευής ήταν: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καμίνια, μηχανές θα τ’ ανάψουνε ξανά». Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε παναττική στάση εργασίας την οποία είχαν αποφασίσει όλα τα Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής και Σαλαμίνας), ενώ στάση εργασίας είχε προκηρυχθεί και στο Δημόσιο, στην Αττική και στη Στερεά.
Εργατικά Κέντρα από τη Στερεά και την Εύβοια είχαν λάβει αποφάσεις για απεργία και στάσεις εργασίας. Έτσι, δίπλα στα λεωφορεία που ξεκίνησαν από τη Λάρυμνα και τα γύρω χωριά, τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια και τη Βοιωτία, κατέφτασαν και διαδηλωτές από Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, και Θήβα.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στη βουλή
Νέα ομοβροντία αντιπολιτευτικών πυρών για την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης αναμένεται στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, με αιχμή τη «νυχτερινή» τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ και, βέβαια, για την ακρίβεια που εξακολουθεί να καλπάζει, αλλά και για το «χαράτσι» στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι αντιδράσεις στη τελευταία συζήτηση που έγινε τη Τετάρτη 19/6 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (όπου και ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου στο οποίο ενσωματώθηκε η τροπολογία και προγραμματίζεται να ψηφιστεί σήμερα) ήταν ενδεικτικές του κλίματος.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν επιτακτικά την απόσυρση της ρύθμισης, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν με σκληρή γλώσσα την ενέργεια της κυβέρνησης να την καταθέσει παραμονή της εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μιλώντας για πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και για κατάχρηση εξουσίας.
«Είναι προσβολή για το πολιτικό μας σύστημα να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση», δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Γαβρήλος, ζητώντας να αποσυρθεί πάραυτα η «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, τροπολογία. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος εξέφρασε απορία για το άγχος της κυβέρνησης «να μη βλέπει κανέναν εργαζόμενο μπροστά του ο εργοδότης», σχολιάζοντας πως οι πράξεις της προκαλούν υποψίες.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του «κλιμακώνουν ξεδιάντροπα με τερατόμορφη τροπολογία το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ». Η Εφη Αχτσιόγλου από την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε ανήκουστη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ότι η επίμαχη τροπολογία συνιστά «ευθεία και κραυγαλέα παρέμβαση» στη δίκη που διεξάγεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Την ίδια ώρα, η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να πετάξει για άλλη μια φορά το «γάντι» στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, προτείνοντας την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών (το «χαράτσι» Χατζηδάκη – Θεοχάρη). Για τον λόγο αυτό, επρόκειτο να κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με τη μορφή τροπολογίας.