Με σημαία την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε για ακόμη μία φορά να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που έδειξε ότι το ένα τρίτο των Ελλήνων πολιτών δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, σε απόλυτο επικοινωνιακό συντονισμό με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι τα Χριστούγεννα θα αξιοποιηθεί μέρος της έκτακτης -και πολύ καθυστερημένης- φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων για να ενισχυθούν οι ευάλωτοι και συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το ποσό που θα εισπραχθεί από αυτή την έκτακτη εισφορά θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.
«Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και τώρα, που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».
«Πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση λόγω των πολύ υψηλών κερδών ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στην διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που αναμένεται να είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022, κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στη στήριξη του προυπολογισμού και ασφαλώς στη στήριξη ευάλωτων ομάδων στο τέλος του έτους και δη εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων, που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που κλείνοντας το μάτι στις πετρελαϊκές είπε: «Δεν δημεύουμε τα κέρδη και δεν τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα».
Βέβαια, προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο το ποσό που θα προκύψει από την έκτακτη εισφορά (για επιδόματα προς ευάλωτους) ή αν μπορεί να αφορά μόνο ενισχύσεις για την ενέργεια.
Αλλaζοντας την ατζeντα
Όσον αφορά την ακρίβεια, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επέλεξε να τονίσει τη μονιμοποίηση του ΦΠΑ στα ταξί στο 13%, όπως και σε μη σερβιριζόμενο καφέ, ροφήματα και αναψυκτικά, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αποφεύγοντας να πει ότι στα σερβιριζόμενα ο φόρος ανεβαίνει στο 24%.
Για τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς, ενώ πρόσθεσε -για το 13% στον καφέ- θα μπορεί να «πάρει καφέ ο εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του».
Και εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε από τα ΜΜΕ να βοηθήσουν για να αλλάξει η ατζέντα όσον αφορά την ακρίβεια, που επιμένει και πλήττει να νοικοκυρά: «Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών», είπε υποστηρίζοντας ότι «τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό».
Και πρόσθεσε ότι «χθες [από το υπ. Ανάπτυξης] τόνισα την ανάγκη να συμβάλουν όλοι και οι επιχειρήσεις να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και να κάνουν και οι επιχειρήσεις μία προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές», επαναλαμβάνοντας την έκκληση στην καλή προαίρεση των λιανεμπόρων.
Και δείχνοντας ξανά προς τις Βρυξέλλες είπε: «Το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε σε δύο με τρεις μήνες από τώρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες μειώσεις τιμών είμαι σίγουρος, θα κάνουμε και μια συζήτηση με τους μεγάλους παίκτες στην αγορά, είναι σαφές ότι σε ευρωπαικό επίπεδο υπάρχει ζήτημα με τις πολυεθνικές. Εάν χρειαστεί να δημοσιοποιήσω, αυτά που κάνουν και να υποστούν το κόστος της φήμης και όχι του προστίμου δεν θα διστάσω να το κάνω».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, αν και αναγνώρισε ότι η -πενιχρή πάντως- αύξηση των μισθών «έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια», έριξε το βλέμμα στο παρελθόν, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε που ήμασταν το 2019 και πόση έμφαση δίνεται στην αύξηση των ονομαστικών μισθών». «Ήδη αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και ο μέσος μισθός», είπε, ισχυριζόμενος ότι οι επιχειρήσεις «αναγκάζονται να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».
Δεν έκανε καμία αναφορά στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις εργασίες, όπως είναι το αίτημα των εργαζομένων, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους.
Δεν θα αλλaξει τiποτα για τους ελεyθερους επαγγελματiες
Παρά τις υποσχέσεις για βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει βγάλει του ελεύθερους επαγγελματίες στους δρόμους λόγω του τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να προσφύγουν και στο ΣτΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της κεντρικής απόφασης».
Και πρόσθεσε: «Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στον κατώτατο μισθό» επιμένοντας ότι είναι προεκλογική υπόσχεση η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας: «Έχω ζητήσει από το υπουργεία, αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, να γίνουν, αλλά δεν θα αλλάξει αυτή η φιλοσοφία της πολιτικής».
Για τη Συμφωνiα των Πρεσπvν
Οταν ρωτήθηκε για τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Β. Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι και ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας θα βρεθεί σε μία πολύ άβολη θέση εάν επιμείνει όταν συναντηθούμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».
Και πρόσθεσε:
«Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα και θα έχουμε πολλούς συμμάχους. Τα Σκόπια πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα σε αυτό το θέμα».
Πηγή: efsyn.gr