ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ… ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 

Την αγριότητα που βίωσε στα χέρια του συζύγου της, Απόστολου Λύτρα, περιέγραψε στις Αρχές η 37χρονη δικηγόρος Σοφία Πολυζωγοπούλου, που χθές Δευτέρα 17/6, πέρασε το κατώφλι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, για τον ξυλοδαρμό της.

Τα στοιχεία από την κατάθεσή της σοκάρουν. «Αιμορραγούσα και τον παρακαλούσα να με πάει στο νοσοκομείο και δεν θα έλεγα τίποτα», φέρεται να είπε.

Μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή της, είπε ότι ο άνδρας της άρχισε να της επιτίθεται ήδη καθ’ οδόν προς το σπίτι από βραδινή τους έξοδο και πως όταν έφτασαν εκείνη προσπάθησε να πατήσει το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία, αλλά ότι την πρόλαβε και της το πήρε.

Η κ. Πολυζωγοπούλου στην κατάθεσή της φέρεται να είπε πως όλα ξεκίνησαν ενώ το ζευγάρι είχε πάει σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη με μια μεγάλη παρέα. Εκεί, περιγράφει, πως ο σύζυγός της άρχισε να της κάνει σκηνή ζηλοτυπίας, επειδή κοίταζε το κινητό της τηλέφωνο.

Η δικηγόρος αναφέρει στη συνέχεια πως μιλούσε με την αδελφή της στην οποία είχαν αφήσει την κόρη τους ώστε να βγουν και πως ο σύζυγός της τής ζήτησε επιτακτικά να φύγουν. 

Στο αυτοκινητο η πρωτη μπουνια

«Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά» ανέφερε. Και συνέχισε: «Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση, σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο, σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι» συνεχίζει.

«Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου. Προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδερφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ! Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα. Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου» λέει η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα.

Το ειπε στον γιατρο

«Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε» συνεχίζει για να προσθέσει: «Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. […] επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει και δεν ήξερα αν εκείνη τη στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευθώ, κυρίως δεν ήθελα να φύγει γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου για το τι είχε συμβεί γιατί κρατούσε την κόρη μου. Είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού. Ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή. Σημειωτέον ότι αμέσως μόλις είπα στον γιατρό τι είχε συμβεί έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του. Όταν έφτασε η αστυνομία ο σύζυγός μου έδωσε το κινητό μου στον γιατρό ο οποίος μου το έδωσε και έτσι έβγαλα φωτογραφίες με το δικό μου κινητό τις οποίες θα τυπώσω και θα σας τις προσκομίσω. Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου» αναφέρει ακόμα στην κατάθεσή της.

Η παρέμβαση του γιατρού ήταν καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης ενοδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την κατάθεσή του, κατάλαβε πως τα τραύματά της είχαν προέλθει από ανθρώπινο χέρι και έτσι τη ρώτησε αν ο άνθρωπος που την πήγε στα Επείγοντα ευθύνεται για τα τραύματα, με εκείνη να του γνέφει καταφατικά.

Παρεμβαση Αρειου Παγου και πειθαρχικη διωξη στον Λυτρα

Σημειώνεται ότι σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όμως σήμερα αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, όπου ομολόγησε τον ξυλοδαρμό και ζήτησε συγγνώμη. Σε βάρος του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να μην την πλησιάζει.

Ωστόσο, η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος πυροδότησε την αντίδραση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, που διέταξε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέα και της ανακρίτριας που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Την κατά απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα και την άμεση εισαγωγή της στο ακροατήριο ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Με έγγραφο της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός προς την ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη την άκρια μορφή ενδοοικογενειακής βίας που μαστίζει την κοινωνία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αξιόποινης πράξης που έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος καθώς και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα αφού ο κατηγορούμενος είναι ελεύθερος ζητά να προχωρήσει άμεσα με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις η σοβαρή αυτή υπόθεση.

Ολοκληρη η παραγγελια της Εισαγγελεως του Αρειου Παγου εχει ως εξης:

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών την ακόλουθη παραγγελία:

Προς

Την κ. Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος

του Πρωτοδικείου Αθηνών

Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη, όπως υποχρεούται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων, σε βάρος του ποινικολόγου, μετά την επίσημη ενημέρωση που είχε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ότι σε βάρος του Απόστολου Λύτρα κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά συνέπεια, η υπόθεση πλέον θα διερευνηθεί απευθείας από το Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και καθίσταται άνευ αντικειμένου και σταματάει η πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα που είχε παραγγείλει ο κ. Βερβεσός στον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήση Κωνσταντίνου.

Όταν ο Α. Λύτρας ήταν ομιλητής για την έμφυλη βία σε εκδηλώσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

H εικόνα που βλέπετε είναι από το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην Κομοτηνή, μόλις τον περασμένο μήνα. Όπως θα διακρίνετε ο δικηγόρος, κύριος Απόστολος Λύτρας ήταν ομιλητής, στις 19 Μαΐου 2024, με θέμα «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και εμφυλη βία».

Ενωση Δικαστων και Εισαγγελεων: «Δεν αποτελεί λυση η κινηση του Αρειου Παγου»

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση που μιλά για κατάλυση του κράτους δικαίου, βάζοντας επί τάπητος τον τρόπο που ο Άρειος Πάγος χειρίστηκε την απόφαση μη προφυλάκισης του Απόστολου Λύτρα στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, προχώρησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο» επισημαίνει η Ένωση, εξηγώντας πως η κίνηση του Αρείου Πάγου για τον πειθαρχικό έλεγχο της ανακρίτριας και του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων δεν μπορεί να αποτελεί λύση.

Η ΕΔΕ είναι μία ακόμη φωνή που επισημαίνει ότι η απόφαση της ανακρίτριας Σαλάππα να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας -με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα- ασχέτως αν είναι σωστή ή όχι, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικό έλεγχο, αναιρώντας με τον τρόπο αυτό την δικαιοδοτική κρίση των δικαστών ως προς τις δικογραφίες που χειρίζονται.

«Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που χειρίστηκαν τη δικογραφία σε βάρος κατηγορουμένου δικηγόρου για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου. Θυμίζουμε εξάλλου τον νομικό κανόνα πως η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται κατ’ εξαίρεση σε  κατηγορούμενο για κακούργημα, μόνο ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας του στο δικαστήριο ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που κατά περίπτωση προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα ότι τα λοιπά μέτρα δικονομικού καταναγκασμού, στα οποία δίνεται προτεραιότητα, δεν επαρκούν (ή ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν μπορεί να επιβληθεί) και χωρίς να αρκεί μόνο η κατά νόμο βαρύτητα της πράξης» υποστηρίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η ανεξαρτησία του δικαστή – ζητούμενο και επιδίωξη μιας δημοκρατικής πολιτείας – καταλύεται όταν εισάγονται στη συνείδηση του υπολογισμοί και κριτήρια τρίτων που συνεπάγονται την αλλοτρίωση της προσωπικής του πεποίθησης με τη γνώμη εκείνων που μπορούν να του ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο».

Βερβεσος: «Επιχειρειται υποκατασταση θεσμικων διαδικασιων»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος ήδη έχει κινήσει τις διαδικασία για τον πειθαρχικό έλεγχο του Απόστολου Λύτρα λόγω της κακουργηματικής κατηγορίας που του έχει αποδοθεί.

«Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς. Δυστυχώς, η επιχειρούμενη υποκατάσταση θεσμικών διαδικασιών και ιδίως της αναποτελεσματικής μέχρι σήμερα λειτουργίας της  Επιθεώρησης Δικαστηρίων, μέσω επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεων, προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη και οδηγεί σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής λειτουργίας της. Ετσι, περιπτώσεις πολιτών, που έχουν προφυλακιστεί και έχουν εκτίσει πολύμηνες ποινές φυλάκισης και στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς επίσης και περιπτώσεις προδήλως παράνομων αποφάσεων εις βάρος της ελευθερίας και της περιουσίας πολιτών δεν έχουν ελεγχθεί από τα θεσμικά δικαστικά όργανα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.