ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ “ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να παρακρατήσει και να μεταβιβάσει σε Ισραηλινούς «θύματα της τρομοκρατίας» πόρους που προορίζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή, προειδοποιώντας ότι θα αποσταθεροποιήσει και τη Δυτική Όχθη.

Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να συμφωνήσει στον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει ήδη 37.000 νεκρούς και πάνω από 85.000 τραυματίες, τόνισε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της Χαμάς, επισημαίνοντας ότι πλέον «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι Ισραηλινοί αιχμάλωτοi παραμένουν ζωντανοί στον παλαιστινιακό θύλακα. Το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων είναι κρίσιμο, καθώς μια κατάπαυση πυρός θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωσή τους και έχει προκαλέσει πολιτική κρίση και μέσα στο Ισραήλ.

Την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να μεταβιβάσει πόρους που προορίζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας την καταδίκη των ΗΠΑ, το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, επισήμανε ότι την ευθύνη για την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την έχει το ίδιο το Ισραήλ.

«Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι όμηροι παραμένουν ζωντανοί», λέει η Χαμάς

Μιλώντας στο δίκτυο CNN, ο αξιωματούχος της Χαμάς, η μόνη η οποία δέχεται επί της ουσίας πιέσεις για να συμφωνήσει σε εκεχειρία, υπερασπίστηκε την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.200 άνθρωποι, λέγοντας ότι επρόκειτο για «αντίδραση κατά της κατοχής». 

«Αυτός που φέρει την ευθύνη γι’ αυτό είναι η [ισραηλινή] κατοχή. Αν αντισταθείς στην κατοχή, θα σε σκοτώσουν, αν δεν αντισταθείς στην κατοχή, είτε θα σε σκοτώσουν είτε θα σε απελάσουν από τη χώρα σου. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε, απλώς για να περιμένουμε;», αναρωτήθηκε ο Οσάμα Χαμντάν.

Αναφερόμενος στην αμερικανική πρόταση για κατάπαυση πυρός, μετά και το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Οσάμα Χαμντάν τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να πείσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει στον οριστικό τερματισμό των μαχών στη Γάζα. Η Χαμάς έχει απαντήσει ότι αποδέχεται την πρόταση για εκεχειρία, φερόμενη να έχει προτείνει κάποιες αλλαγές, ενώ το Ισραήλ μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχει πάρει θέση. 

«Οι Ισραηλινοί θέλουν την κατάπαυση του πυρός μόνο για έξι εβδομάδες και μετά θέλουν να επιστρέψουν στις μάχες», είπε ο Οσάμα Χαμντών, σημειώνοντας ότι «οι Αμερικανοί, μέχρι τώρα, δεν έπεισαν τους Ισραηλινούς να αποδεχτούν» μόνιμη κατάπαυση πυρός.

Μια «λαθεμένη απόφαση»

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκρινε την απόφαση του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, για τη μεταβίβαση πόρων ύψους 35 εκατ, δολαρίων προοριζόμενων για την Παλαιστινιακή Αρχή σε «οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας την «απίστευτα λαθεμένη».

Ο Μπεζαλέλ Σμόριτζ ισχυρίστηκε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή ενθαρρύνει και ευνοεί την τρομοκρατία, πληρώνοντας οικογένειες τρομοκρατών, φυλακισμένων κι αποφυλακισμένων κρατουμένων», αιτιολογώντας την απόφαση.

Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι για τις ΗΠΑ «αυτού του τύπου τα μέτρα από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης εγείρουν τον κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η Δυτική Όχθη και να τρωθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ», ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τη βία στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή.

«Έχουμε πει με σαφήνεια στην ισραηλινή κυβέρνηση πως τα κεφάλαια αυτά ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να μεταβιβαστούν στην Παλαιστινιακή Αρχή αμέσως, δεν πρέπει να παρακρατηθούν, δεν πρέπει να καθυστερήσουν», τόνισε ο Μάθιου Μίλερ.

Επίσης, επισήμανε πως η Παλαιστινιακή Αρχή «έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη» στην πορεία των ετών, «ειδικά μετά την 7η Οκτωβρίου».

Η ισραηλινή κυβέρνηση, υποχρεούται δυνάμει συμφωνιών που είχαν συναφθεί στη δεκαετία του 1990, συγκεντρώνει κεφάλαια (φόρους κ.λπ.) για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και κατόπιν της μεταβιβάζει τα χρήματα. Μετά την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας οι αρχές του Ισραήλ πάγωσαν τις μεταβιβάσεις. Μάλιστα, σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας, εξαιτίας της πλήρους διακοπής των μεταβιβάσεων πόρων και της μεγάλης ύφεσης της παλαιστινιακής οικονομίας.

Οι άλλες εξελίξεις

Στο μεταξύ, από τη νύχτα της Πέμπτης έχουν σημειωθεί οι εξής εξελίξεις στην περιοχή:

  • Δεκάδες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις γυναίκες σε επίθεση σε σπίτι στην πόλη της Γάζας, ενώ ένα παιδί σκοτώθηκε σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν ένα 13χρονο αγόρι στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι κατέστρεψε αρκετούς στόχους των Χούτι στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπολικών σκαφών που ανήκουν στην ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
  • Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Καλκίλια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και προχώρησε σε συλλήψεις.
  • Επιχείρηση του ισραηλινού στρατού και στον προσφυγικό καταυλισμό Καναντίγια, βόρεια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου έγινε μία σύλληψη.