Ωπως και στην υπόλοιπη Ε.Ε., ακροδεξιός άνεμος φυσάει στις σκανδιναβικές χώρες της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας εν όψει ευρωεκλογών. Δεδομένου ότι οι δύο πρώτες εγκατέλειψαν την ιστορική τους ουδετερότητα και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη λεγόμενη ρωσική απειλή, η ασφάλεια συγκαταλέγεται στα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία. Ειδικά στη Σουηδία -πάλαι ποτέ πρότυπο κοινωνικού κράτους και καταφυγίου για τους πρόσφυγες- κυριάρχησε ντε φάκτο και το ζήτημα της μετανάστευσης, λόγω αύξησης της εγκληματικότητας από συμμορίες που καταγγέλλεται ότι στελεχώνονται με νεαρούς αλλοδαπούς.
Το δηλητήριο της ξενοφοβίας σπέρνουν πρωτίστως οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες του Γίμι Οκεσον -δεύτερο κόμμα στη χώρα μετά τους πρώην κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες- που ζητούν δηλωτικά από την Ε.Ε. να «χτίσει τείχη» και να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση. Οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν συμμετέχουν μεν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, αποτελούμενο από τους Μετριοπαθείς του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, τον στηρίζουν όμως με βασικότερο αντάλλαγμα την περαιτέρω αυστηροποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.
Μένει να φανεί αν και πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης το σκάνδαλο που ξέσπασε προεκλογικά, όταν αποκαλύφθηκε ότι το τμήμα επικοινωνίας των Σουηδών Δημοκρατών έφτιαξε ψηφιακό στρατό από τρολ, χρησιμοποιώντας πολυάριθμους ανώνυμους λογαριασμούς για διασπορά περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που όχι απλά προωθούσε τις απόψεις τους, αλλά διέβαλλε και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με τη δημοσκοπική πρόβλεψη του Euractiv, τα φιλοευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι των ευρωεκλογών, προς όφελος κυρίως της Ακροδεξιάς. Οι Σουηδοί Δημοκράτες με ποσοστό 19% αναμένεται να κερδίσουν έναν ευρωβουλευτή παραπάνω παραμένοντας στη δεύτερη θέση, ενώ οι συγκυβερνώντες Μετριοπαθείς προβλέπεται να διατηρήσουν τους τέσσερις ευρωβουλευτές τους και να έρθουν ξανά τρίτοι με 18%. Πύρρειο νίκη φαίνεται να εξασφαλίζουν πάλι οι Σοσιαλδημοκράτες με 28% και εφτά ευρωβουλευτές.
Στη Φινλανδία, παρά τις απεργίες που οργάνωσαν εργατικά συνδικάτα, φέρνοντας στο προσκήνιο τα θέματα της αύξησης των μισθών και των κοινωνικών παροχών, τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι πολίτες θα έχουν στο μυαλό τους και τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν όταν θα πάνε στην κάλπη. Θυμίζουμε ότι το σκανδιναβικό κράτος έχει αποκτήσει τον δεξιότερο κυβερνητικό συνασπισμό στην ιστορία του, που απαρτίζεται από την κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία του πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο, το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, το κεντροδεξιό Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα και τους Χριστιανοδημοκράτες. Διαθέτοντας τα μακρύτερα σύνορα της Ε.Ε. με τη Ρωσία, μήκους 1.340 χιλιομέτρων, η Φινλανδία κατηγορεί μεταξύ άλλων το καθεστώς Πούτιν ότι θέλει να την εκδικηθεί για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να την αποσταθεροποιήσει με υβριδικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους προωθεί σκόπιμα στη δασώδη μεθόριο για να εισέρχονται στη φινλανδική και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή επικράτεια.
Κατηφορος
Η αντιπαράθεση με τη Μόσχα οδήγησε το Ελσίνκι να κλείσει τα σύνορα στα μέσα Απριλίου, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την επιρροή και του ακροδεξιού εταίρου εξετάζει τώρα νόμο που θα επιτρέπει τις επαναπροωθήσεις σε ρωσικό έφοδος. Οπως προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ευρωκάλπες δεν θα αποτελέσουν δοκιμασία για την κυβέρνηση. Πρώτη με 22% εμφανίζεται η Εθνική Συμμαχία του Ορπο, ακολουθούν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες με 20%, ενώ σταθερά τρίτο με 14% έρχεται το συγκυβερνών ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών.
Στην κάποτε φιλόξενη και πλέον μισαλλόδοξη Δανία, τέλος, οι -κατ’ όνομα- Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν προβλέπεται να κερδίζουν άνετα τις ευρωεκλογές, έχοντας υιοθετήσει εδώ και χρόνια τη σκληροπυρηνική ατζέντα της εγχώριας Ακροδεξιάς.
Για αρκετούς αναλυτές, η ψηφοφορία θα λειτουργήσει ως δημοψήφισμα για το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Φρέντρικσεν, αφού και οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματός της θα κρίνουν αν θα αναδειχτεί τελικά ως σοβαρή υποψήφια για πόστο στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ευρωεκλογές θα τεστάρουν κυρίως τον μικρότερο κυβερνητικό της εταίρο, το κεντροδεξιό κόμμα Venstre, που έχει αποδυναμωθεί λόγω αποσκιρτήσεων. Σύμφωνα με τη δημοσκοπική πρόβλεψη του Euractiv, οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι πρώτοι με 20%, ακολουθούμενοι από τους Πράσινους με 14% και το Venstre με 13%. Οι αμιγώς ακροδεξιές παρατάξεις είναι πια δύο: οι Δανοί Δημοκράτες που αναμένεται να συγκεντρώσουν 10% και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας στο 8%.
Πηγή: efsyn.gr