Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κλιμακώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, παρότι η κατακραυγή αυξάνεται αφού Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Νετανιάχου εξοργίστηκαν από την ανακοίνωση των τριών χωρών υποσχόμενοι να συνεχίσουν την επίθεση στη Γάζα και να χτίσουν νέους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εισέρχεται όλο και περισσότερο στις δήθεν ζώνες των αμάχων. Κάτοικοι αναφέρουν πως τανκς και στρατεύματα προελαύνουν σε πολυσύχναστη συνοικία στην καρδιά της Ράφα. Πέντε από τις 10 ισραηλινές στρατιωτικές ταξιαρχίες, που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας επιχειρούν τώρα στη Ράφα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), οι δυνάμεις που επιχειρούν από ξηράς στη Ράφα προωθούνται βαθιά στο κέντρο της νότιας πόλης, ενώ πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους στα ανατολικά της για να «διαμορφώσουν το έδαφος για τις επόμενες χερσαίες επιχειρήσεις». Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς
Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στη Γίμπνα, στο κέντρο της Ράφα, μετέδωσε το Reuters. Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς από την πλευρά του ανέφερε πως έπληξε με αντιαρματικές ρουκέτες δυο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Σύμφωνα με κατοίκους, ο ισραηλινός στρατός βάλλει στη Γίμπνα και άνοιξε επίσης πυρ εναντίον αλιευτικών σκαφών στα παράλια, με αποτέλεσμα κάποια να πάρουν φωτιά. Τα πυρά του Ισραήλ «δεν σταμάτησαν όλη νύχτα, από drones, ελικόπτερα, αεροσκάφη, άρματα μάχης», είπε κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί για μην αντιμετωπίσει κίνδυνο η ασφάλειά του. Άρματα «προωθήθηκαν προς τα νοτιοανατολικά (…) δεχόμενα σφοδρά πυρά», πρόσθεσε.
Ο ΟΗΕ τονίζει ότι εκτοπισμένες «οικογένειες ζουν ανάμεσα στα ερείπια» αφού περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την Ράφα – φάντασμα εξαιτίας της ισραηλινής εισβολής.
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται και στη Τζαμπάλια, όπου προελαύνουν τα ισραηλινά στρατεύματα τρομοκρατώντας τους πολίτες. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, ενώ ακόμα 16, οι 10 εκ των οποίων παιδιά, στην πόλη της Γάζας.
Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε χθες ότι η αεροπορία του είχε επιτεθεί σε περίπου 130 στόχους σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.
Η βία δεν έχει τέλος ούτε στην Δυτική Όχθη. Βίντεο από στρατιωτική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να κλωτσάει έναν από τους πολλούς Παλαιστίνιους κρατούμενους. Επίσης, το Al Jazeera μετέδωσε πως Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον συνεργείου του στην Τζενίν, τραυματίζοντας έναν εργαζόμενο ξενοδοχείου.
ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Σημειώνεται ότι η Χαμάς χαιρέτισε χθες την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τις τρεις χώρες, κάνοντας λόγο για σημαντικό σταθμό, ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο επίσημος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στη διεθνή σκηνή, έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές. Αραβικά κράτη επίσης χαιρέτισαν την αναγνώριση.
Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως η αναγνώριση είναι «επιβράβευση της τρομοκρατίας», που όμως κατά τον ίδιο «δεν θα φέρει την ειρήνη ούτε θα μας εμποδίσει να νικήσουμε τη Χαμάς». «Το 80% των Παλαιστίνιων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (σ.σ. έτσι αποκαλεί η ισραηλινή κυβέρνηση τη Δυτική Όχθη) υποστηρίζουν τη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε. «Σε αυτό το κακό δεν μπορείς να δώσεις κράτος», επέμεινε. «Θα ήταν τρομοκρατικό κράτος. Θα προσπαθούσε να επαναλάβει τη σφαγή ξανά και ξανά. Δεν θα συναινέσουμε».
Επικριτές του Νετανιάχου έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ανέχθηκε αν δεν προώθησε την ανάδειξη της Χαμάς, κινήματος αντίπαλου της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ώστε να διχάσει τους Παλαιστίνιους και εντέλει να αποτρέψει την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης. «Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα (…) οι χώρες αυτές επέλεξαν να επιβραβεύσουν τη Χαμάς (…) και να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος», πλειοδότησε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατς.
Υπενθυμίζεται ότι εκτιμάται πως 124 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά 37 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι οικογένειές τους ενέκριναν χθες να μεταδοθεί από την ισραηλινή τηλεόραση βίντεο στις οποίες εικονίζονται πέντε νεοσύλλεκτες με πιτζάμες, κάποιες με ματωμένα τα πρόσωπα, καθισμένες κάτω, προτού οδηγηθούν σε τζιπ. Σκοπός των οικογενειών ήταν να εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, που έχουν στην ουσία ανασταλεί, για να απελευθερωθούν όμηροι.