ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;

Τρεις Ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία) αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ. 

Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Μέρα25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά κάλεσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβεί σε ανάλογη κίνηση και «να συνταχθεί επιτέλους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

ΜΕΡΑ25: ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η Ε.Ε. ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Να αναγνωρίσει και η Ελλάδα και όλη η Ε.Ε. το Παλαιστινιακό Κράτος, «απαιτεί» το ΜέΡΑ25 σε σχετική ανακοίνωσή του:

To MέΡΑ25 χαιρετίζει την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από την Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Θυμίζουμε, ακόμα, πως τον Ιανουάριο του 2021 το ΜέΡΑ25 απαιτήσαμε στην Βουλή των Ελλήνων αντίστοιχη αναγνώριση από την Ελλάδα – μια απαίτηση που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό μας τον Ιούνιο του 2020.

Μπορεί η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους να είναι μια συμβολική κίνηση, όσο τα Παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται υπό Κατοχή και οι Παλαιστίνιοι ζουν και δολοφονούνται σε συνθήκες Απαρτχάιντ, όμως αποτελεί μια σημαντική κίνηση που ασκεί σοβαρές πιέσεις στους συνένοχους της γενοκτονίας των Παλαιστίνιων: την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενωτική μας πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά δεσμευόμαστε ότι στο ευρωκοινοβούλιο θα κινούμε γη και ουρανό ώστε η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους να αποτελέσει αιχμή του δόρατος κόντρα στην λυσσαλέα προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ολόκληρου του πολεμοχαρούς κατεστημένου της ΕΕ να στηρίζεται η γενοκτονική ατζέντα του Ισραήλ.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ 1967

η Νέα Αριστερά κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με βάση το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015. Εξαπέλυσε επίσης πυρά κατά της κυβέρνησης, απαιτώντας να εγκαταλείψει τη στρατηγική «του πιο πρόθυμου και ένθερμου συμμάχου» του  Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και να αποσύρει τη φρεγάτα Υδρα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά θάλασσα.

Ζ. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ»

Ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Παλαιστινιακό επέρριψε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την ίδρυση Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, η κ.Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη να αγκαλιάσει τον Νετανιάχου και να τον ενθαρρύνει στην τέλεση εγκλημάτων».

«Προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη να θέσει τη χώρα μας με την πλευρά του αδίκου, που δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα. Προσωπικά έχει ευθύνη, διότι ήταν γνωστό, προαναγγελμένο, και απολύτως διαγνώσιμο (το τι θα συμβεί)..» είπε η κυρία Κωνστανοπούλου.

ΖΟΖΕΦ ΜΠΟΡΕΛ: «ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠ.ΕΞ. ΑΣ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ»

Ύστερα από 9 ώρες διαπραγματεύσεων, η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ για λογαριασμό της Ε.Ε., απλώς «λαμβάνει υπόψη της» την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και πετάει το μπαλάκι της συζήτησης στο Συμβούλιο των ΥΠ.ΕΞ. τη Δευτέρα.