Αντιμέτωπη με τους εθνικισμούς βρίσκεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. εσωτερικά και εξωτερικά.
Προεκλογικά το κόμμα της Ν.Δ. είχε “παίξει” κατά κόρον το χαρτί του ελληνικού εθνικισμού όσο αφορούσε τη “συμφωνία των Πρεσπών” για την οποία είχε δηλώσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση ότι διαφωνούσε και πως ήταν προδοτική για την Ελλάδα, αλιεύοντας ψήφους από τον εθνικιστικό-πατριωτικό χώρο και σήμερα ως κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί την ίδια συμφωνία ειδικότερα μετά την εκλογή του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία και τις χθεσινές δηλώσεις της νεοεκλεγείσας προέδρου της χώρας η οποία προέρχεται από το συγκεκριμένο εθνικιστικό κόμμα.
Ο εθνικισμός σαν ιδεολογία είναι κοινός σε κάθε χώρα όπως ακριβώς είναι και ο αριστερός διεθνισμός. Η μεγάλη του διαφορά με τον διεθνισμό έγγειται στο ότι οι εθνικισμοί συγκρούονται μεταξύ τους, ειδικότερα ανάμεσα σε γειτονικές χώρες. Μόνο που οι συγκρούσεις των εθνικισμών καταλήγουν σε ποτάμια αίματος των ίδιων του των λαών.
Η “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
«Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αναζωπυρώνει τη διαμάχη με την Ελλάδα στην τελετή ορκωμοσίας της». Με αυτό τον τίτλο αναπαράγουν αρκετά διεθνή ΜΜΕ όσα διαδραματίστηκαν στην τελετή ορκωμοσίας της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία δεν χρησιμοποίησε το Συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά σκέτο το «Μακεδονία» κόντρα σε ό,τι προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η κίνηση αυτή της προέδρου, που προέρχεται από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, προκάλεσε την αποχώρηση από την ειδική τελετή της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφίας Φιλιππίδου.
Όπως έχει δηλώσει η ίδια κατά το παρελθόν, προϊδεάζοντας για μια μάλλον συγκρουσιακή σχέση με την ΕΕ κατά την προεδρία της, «ο δρόμος μου με οδηγεί πρώτα στα Βαλκάνια, αλλά, βεβαίως, οι Βρυξέλλες δεν αποκλείονται». Η ίδια αρνείται να χρησιμοποιήσει τον προσδιορισμό «Βόρεια» μπροστά από το όνομα της χώρας. Άλλωστε, κατά την άποψή της, η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «νομικά και πολιτικά ανοιχτή» γιατί «υιοθετήθηκε κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας» και αποτελεί «σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας».
Το εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει την ονομασία «Μακεδονία», ενώ και το προεκλογικό σλόγκαν του ήταν «Η Μακεδονία ξανά δική σου».
Εάν όλα αυτά είναι απλά «πυροτεχνήματα» ή αν η Σιλιάνοφσκα είχε σχετική οδηγία από το κόμμα της να αψηφήσει τις αντιδράσεις την Αθήνας και της Δύσης, θα φανεί σύντομα κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μιτσόσκι.
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
Μέχρι τότε, όμως, τόσο η Αθήνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πολιτικά κόμματα στις δύο χώρες δεν κρύβουν την έντονη ενόχλησή της για τη στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία καλούν να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, εις εκ των πρωτεργατών της Συμφωνίας, ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο άμεση ήταν η παρέμβαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ όσο περνούν οι ώρες οι αντιδράσεις πυκνώνουν.
«Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρει η επικεφαλής της Κομισιόν.
Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει, από την πλευρά του, το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Επισημαίνει, δε, ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».
Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, αναφέρει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.
ΚΟΤΖΙΑΣ: «ΝΑ ΦΕΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»
«Τα κόμματα που κατανοούν την στρατηγική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ας φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία», έγραψε στο facebook ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας, αναφερόμενος στα μνημόνια συνεργασίας που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εδώ και πέντε χρόνια.
«Η αντιπολίτευση πρέπει να ξυπνήσει. Να μην αφήσει τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα να γίνουν θύελλες αστάθειας στην βαλκανική», προσθέτει ο Ν. Κοτζιάς.
Ακόμα, ο πρώην ΥΠΕΞ σχολιάζει καυστικά την ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέροντας πως «η ΝΔ ως αντιπολιτευση αντιτάχθηκε στην Συμφωνία. ΟΧΙ “η Ελληνική Κυβερνηση ως αντιπολιτευση”. Διατύπωση βλακώδης».
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΑ;»
Το διπλωματικό επεισόδιο μοιάζει να εντάσσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε μία νέα, πιο δύσκολη φάση, σχολίασε αιχμηρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θυμίζοντας τι στάση κράτησε η Νέα Δημοκρατία το 2018.
«Γιατί αποχώρησε η ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;», διερωτάται ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση στο Facebook.
«Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν του άρεσε μεν η Συμφωνία, αλλά “το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί”. ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου. Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε», συνεχίζει εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίσε υπενθυμίζοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια. Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
«Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες», προσθέτει και καταλήγει καλώντας τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας «να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της».