Στην άμεση ανάγκη κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία» και ριζικής αναθεώρησης στις πολιτικές φύλου από την πολιτική ως την εκπαίδευση, αναφέρεται με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους το ΜέΡΑ25.
Στην ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας, Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του κόμματος τονίζεται πως «είμαστε σε μία χώρα που αγοράζουμε περιπολικά και περιπολικά δεν έχουμε για να μας πάνε ζωντανές στα σπίτια μας» ενώ επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας δομών υποστήριξης και πρόληψης, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Άλλη μια δεν είναι εδώ. Χθες το βράδυ μπροστά από το ΑΤ Αναργύρων, μόλις 2 βήματα από την είσοδο, η 28χρονη Κυριακή Γρίβα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Η αστυνομία δεν την έσωσε και σήμερα ακούμε ξανά τις γνωστές υποσχέσεις για ΕΔΕ και για διερεύνηση του τι δεν πήγε καλά.
Άλλη μια γυναικοκτονία για το 2024, η 5η μέσα σε 3 μήνες. Και ακόμα δεν έχουμε καταχωρήσει τον όρο και ακόμα δεν έχουμε μάθημα για τα φύλα στα σχολεία και ακόμα δεν έχουμε τις κατάλληλες δομές υποστήριξης. Ακόμα μας κυβερνούν πατριαρχικές πολιτικές. Είμαι ζωντανή από τύχη και εγώ και εσύ γιατί δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν υπάρχει πρόνοια, είμαστε σε μία χώρα που αγοράζουμε περιπολικά και περιπολικά δεν έχουμε για να μας πάνε ζωντανές στα σπίτια μας.
Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι ανεπαρκείς, περιορισμένες και χρειάζονται αναθεώρηση. Η ανισότητα γεννάει βία και όσο δεν αντιμετωπίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της, από το μάρκετινγκ έως την πολιτική, οι γυναικοκτονίες θα αυξάνονται και ο κόσμος θα γίνεται όλο και πιο βίαιος.
Είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί η ριζική ανισότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Από την εκπαίδευση στα σχολεία μέχρι την πολιτική, η προώθηση της ισότητας και η εκπαίδευση σε θέματα σεβασμού και ανοχής πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.
Ας αναγνωρίσουμε ότι η εξουσία και ο έλεγχος δεν είναι συνώνυμα με την ασφάλεια και την προστασία. Αντί να επενδύουμε σε περισσότερα περιπολικά και σώματα ασφαλείας, πρέπει να δημιουργήσουμε δομές υποστήριξης και πρόληψης που θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, ιδίως τις ευάλωτες ομάδες.
Η ανάγκη για αλλαγή είναι επείγουσα. Οι γυναικοκτονίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή ανεπαρκείς πολιτικές. Απαιτείται ένας συνδυασμός από εκπαίδευση, αναθεώρηση πολιτικών και δημιουργία νέων δομών, που θα προάγουν την ισότητα και την ασφάλεια για όλες και όλους.