«ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΔΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΕΡΓΙΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ROCK ΣΚΗΝΗ

Ποια είναι η ιστορία και, κυρίως, ποιο είναι το μέλλον της τέχνης και των αντισυμβατικών φωνών της σε μια χώρα που βυθίζεται στην παρακμή; Οι Κωνσταντίνος Βήτα, Παύλος Παυλίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Δημήτρης Πουλικάκος, Θάνος Ανεστόπουλος και πολλοί άλλοι αφηγούνται τις περιπέτειες της εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, περνώντας τα πράγματα μέσα από ένα έντονο κοινωνικο-πολιτικό φίλτρο.

Το ντοκιμαντέρ βγήκε το 2017 και ανέβηκε για ελεύθερη προβολή τις προηγούμενες ημέρες στο youtube.

Aνάμεσα στους μουσικούς που μιλούν βρίσκονται και κάποιοι αγαπημένοι φίλοι που δεν βρίσκονται πια μαζί μας όπως ο Θάνος Ανεστόπουλος (Διάφανα Κρίνα) και ο Νίκος Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα, Π. Σιδηρόπουλος). Μιλούν ακόμη εικαστικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές και εκδότες fanzine όπως το σπουδαίο Merlin’s Music Box.

O Σέργιος Βαφειάδης υλοποίησε την ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ με ιστορικο-κοινωνικο-πολιτική χροιά με το όνομα «Ζητείται διέξοδος» που αφορά στην εναλλακτική μορφή έκφρασης και την εναλλακτική σκηνή στην Ελλάδα.

Μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα αλλά και στην δύναμη που έχει η σκηνή. (Μέρος των γυρισμάτων έγινε την περίοδο των capital controls).

Η έντονη κοινωνικο-πολιτική χροιά είναι και το βασικό στοιχείο της ταινίας, όπως και σε κάθε προηγούμενο project του σκηνοθέτη.

Με την πάροδο των χρόνων, η σκηνή των τεχνών της εναλλακτικής και underground πλευράς άνθησε, κατέρρευσε και ξαναήρθε στην επιφάνεια… Λόγω κρίσης ή και όχι; Με μια δική της πλευρά, η ελληνική σκηνή, είτε στον κινηματογράφο είτε στην ποίηση, μουσική, ραδιόφωνο κ.λ.π. έγραψε τη δική της ιστορία.

Αυτή η ταινία – ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να πάει τον θεατή 30 και βάλε χρόνια πίσω στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας. Μέσα από τα λόγια και τις πράξεις πολλών ηρώων της εποχής, η ταινία καταγράφει την κατάσταση του τότε, την άνοδο της κρίσης, το «μπαμ», το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, και σε τελικό στάδιο πως έχουν εξελιχθεί τα πράματα στην τωρινή μας εποχή.

Με μια fiction αισθητική και με μια σειρά από συνεντεύξεις αρκετών ανθρώπων που βοήθησαν στην άνοδο της σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 έως και την σημερινή εποχή, ο θεατής αποκτά μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για την τέχνη στη «Χώρα της παρακμής».

Σκηνοθεσία – Ιδέα : Σέργιος Βαφειάδης
Παραγωγή : Start a Scene Productions – STEFI Productions
Executive Producer : RGB Studios
Υπεύθυνος Παραγωγής : Βασίλης Πάλλας
Εκτέλεση Παραγωγής : Bασίλης Πάλλας – Σέργιος Βαφειάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Nίκος Ψαρράς
Μοντάζ : Δημοσθένης Μαντζάκης
Ηχοληψία : Nίκος Φόρτωμας
Μίξη και επεξεργασία ήχου : Γιάννης Μοναστηριώτης
Κάμερες : Nίκος Ψαρράς – Κωνσταντίνος Κατσιάμπουλας – Σέργιος Βαφειάδης
Make Up Artist : Eύη Γιαννίμπα
Βackstage Photography : Sofia Kosmidou Photography
Αφήγηση : Κωνσταντίνος Βήτα