ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΥΣ

Τα 161 κυκλαδικά ειδώλια της συλλογής Στερν, που αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλείας, αλλά νομιμοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υπουργός Πολιτισμού, εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, με την Λίνα Μενδώνη να σπεύδει να ευαριστήσει τον αρχαιοκάπηλο Στερν για την παραχώρηση των αρχαιοτήτων.

Η υπουργός έδωσε το παρών στα εγκαίνια του συνόλου της συλλογής κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Λέοναρντ Στερν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, δηλώνοντας:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Leonard Stern για την απόφασή του να αποχωριστεί τη συλλογή του. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για έναν συλλέκτη που αγαπάει με πάθος τα αντικείμενα της συλλογής του».

Η υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία της έσπευσε να «ξεπλύνει» τη συλλογή Στερν και τη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι: «Όπως εξακριβώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, καμία από τις 161 αρχαιότητες δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως κλεμμένη και επίσης δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή οποιαδήποτε ενδεικτική πληροφορία για το πότε και πώς ανακαλύφθηκαν και εξήχθησαν από την ελληνική επικράτεια ή για τη διαδρομή και την τύχη τους μέχρι να φτάσουν στη Νέα Υόρκη».