ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: “ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ” ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ

Εκκωφαντική είναι η σιωπή των παρακολουθούμενων υπουργών, κρατικών αξιωματούχων, στελεχών του στρατεύματος και λειτουργών της Δικαιοσύνης που, όπως αποδείχτηκε, είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και αρκετοί από αυτούς παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. 

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του για το documento news ο Βαγγέλης Τριάντης Πρόκειται για τουλάχιστον 27 πρόσωπα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των δύο πραγματογνωμόνων του Αρειου Πάγου, από τα συνολικά 92 που είχε εντοπίσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) το καλοκαίρι του 2023, η παρακολούθηση των οποίων επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Documento για ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων. Μεταξύ αυτών είναι ο νυν υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, σήμερα, παρά τω πρωθυπουργώ και τότε ειδικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης κ.ά.

Πρόσωπα δηλαδή που κατέχουν αξιώματα και υψηλές θέσεις στον δημόσιο βίο και χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα καίριας εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Μάλιστα το Documento από το φθινόπωρο του 2022 είχε αποκαλύψει ότι είχαν τεθεί σε παρακολούθηση για να επιβεβαιωθεί πλέον πανηγυρικά.

Ωστόσο, αν και τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν ενημερωθεί επίσημα εδώ και ένα χρόνο για την παράνομη παρακολούθησή τους από το Predator και ορισμένοι πλέον γνωρίζουν ότι παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ, ουδέποτε προσέφυγαν ενώπιον της Δικαιοσύνης ζητώντας να εντοπιστούν και να διωχτούν οι ωτακουστές τους. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της ίδιας δημοκρατίας αλλά και την προσωπική τους αξιοπρέπεια στα μάτια των πολιτών. Προτίμησαν δηλαδή να παραστήσουν τους «ψόφιους κοριούς» παρά να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την παραδειγματική τιμωρία τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών των παρακολουθήσεών τους. Κάτι για το οποίο αρκετοί έχουν δώσει διττή ερμηνεία: είτε δηλαδή βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας και εκβιασμών είτε είναι κατώτερα του θεσμικού ρόλου που κατέχουν. Ας δούμε όμως κάποια από τα σημαίνοντα αυτά πρόσωπα του δημόσιου βίου που παρακολουθούνταν οι περισσότεροι από το Predator, αλλά και αρκετοί και από την ΕΥΠ για… λόγους εθνικής ασφάλειας. Αλλά και τι δήλωναν όταν το Documento τους ενημέρωνε για το σκάνδαλο της παρακολούθησής τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Ο διάσημος στόχος 5046c

Είναι ένας από τους διπλά παρακολουθούμενους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Την παρακολούθησή του είχε αποκαλύψει το Documento από το φθινόπωρο του 2022. Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη, ο Κ. Χατζηδάκης είχε τεθεί σε παρακολούθηση επειδή θεωρούνταν ότι είχε δική του ατζέντα όσο βρισκόταν στο υπουργείο Ενέργειας. Η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ διήρκεσε οκτώ μήνες με τον νυν υπουργό Εθνικής Οικονομίας να φέρει την κωδική ονομασία «στόχος 5046c».

Παρά τη διπλή παρακολούθησή του ο Κ. Χατζηδάκης ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Ακόμη και όταν ενημερώθηκε από την ΑΠΔΠΧ ότι στο κινητό του είχε εντοπιστεί το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Εντυπωσιακή είναι επίσης η πολιτική στάση που τήρησε και τηρεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2022 σε δήλωσή του στο Documento ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία. Το υπογραμμίζω για μια ακόμη φορά! Η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο αυτό ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά, οδηγώντας στην τιμωρία όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θέμα δημοκρατίας».

Γιώργος Μυλωνάκης: Ούτε που το σχολίασε

Ο τότε γενικός γραμματέας της Βουλής και σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ήταν σε διπλή παρακολούθηση όπως είχε αποκαλύψει το Documentο. Το ίδιο και η σύζυγός του, δημοσιογράφος – τηλεκριτικός Τίνα Μεσσαροπούλου.

«Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε καθώς δεν πιστεύω ότι εγώ και η σύζυγός μου έχουμε παρακολουθηθεί» είχε σημειώσει στο Documento ο Γ. Μυλωνάκης.

Νίκος Ανδρουλάκης: Μηνυτήρια αναφορά

Ο Ν. Ανδρουλάκης όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν από παρακολούθηση από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» δεν έκανε μήνυση κατά των προσώπων που υπέγραφαν τα έγγραφα για την παρακολούθησή του, αλλά κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Η διαφορά είναι πως όταν κατατίθεται μήνυση περιγράφεται ποιες είναι οι πράξεις και τα πρόσωπα που διέπραξαν τα αδικήματα και ζητείται η τιμωρία τους. Αντίθετα στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται αναφορά σε γεγονότα και ζητείται να διερευνηθεί η διάπραξη αδικημάτων από τα όποια πρόσωπα.

Κωνσταντίνος Φλώρος: Είδε «πόλεμο λάσπης»

Hταν επίσης σε διπλή παρακολούθηση. Oπως αποκάλυψε το Documento ο κωδικός παρακολούθησης του στρατηγού Φλώρου από την ΕΥΠ ήταν «519c» ενώ είχαν συνταχθεί εκθέσεις για τον ίδιο και σε σχέση με αγορά σπιτιού στην οποία είχε προβεί.

Σε πρώτη επικοινωνία την περίοδο εκείνη ο Κων. Φλώρος είχε τονίσει στο Documento: «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Ουδέν σχόλιο. Ευχαριστώ για την ενημέρωση». Υστερα από μερικές βδομάδες και ενώ οι αποκαλύψεις του Documento συνεχίζονταν ο Κων. Φλώρος απάντησε μέσω επιθετικής ανακοίνωσης που είχε εκδώσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Aμυνας. Σε αυτή ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αποδεχόταν πλήρως την παρακολούθησή του ως κάτι απολύτως φυσιολογικό και έκανε λόγο για υποτιθέμενο «πόλεμο λάσπης». Δεν έλεγε ωστόσο το παραμικρό για την ουσία του σκανδάλου συνταγματικής εκτροπής.

Οι παρακολουθούμενοι από ΕΥΠ και Predator

Το Documento παραθέτει τους διπλά παρακολουθούμενος από ΕΥΠ και Predator, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέχουν αξιώματα και δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη:

  • Χρήστος Μπαρδάκης (αντεισαγγελέας ΑΠ)
  • Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Οικονομικών)
  • Γιώργος Μυλωνάκης (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ)
  • Τίνα Μεσσαροπούλου (δημοσιογράφος, σύζυγος του Γ. Μυλωνάκη)
  • Μαίη Ζαννή (ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού)
  • Μανώλης Γραφάκος (γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων υπουργείου Περιβάλλοντος)
  • Νίκος Σιγάλας (σύμβουλος επικοινωνίας)
  • Κωστής Μουσουρούλης (συνεργάτης Κ. Χατζηδάκη),
  • Αριστείδης Αλεξόπουλος (γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υπουργείου Εθνικής Aμυνας)
  • Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ)
  • Κωνσταντίνος Φλώρος (πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ)
  • Πηνελόπη Μηνιάτη (υποστράτηγος και διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών)
  • Θωμάς Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Ολύμπιος (ιδρυτές της εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων V+O)
  • Αργυρώ Ξαγοράρη (επί χρόνια στενή συνεργάτιδα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι)
  • Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
  • Στέφανος Χίος (δημοσιογράφος)
  • Φωτεινή Ιωάννου (υψηλόβαθμο στέλεχος Εθνικής Τράπεζας)
  • Τόνια Πρίμπα (δικηγόρος, νομική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης)
  • Ιωάννης Φυτίλης (δικηγόρος)
  • Αρτεμις Σίφορντ (τότε στέλεχος της Facebook)
  • Μαρία Διαμαντή (τότε εργαζόμενη στο Μαξίμου)
  • Σπύρος Κουσουνής (στέλεχος ΥΕΔΔΕ)
  • Μένιος Φουρθιώτης
  • Στέφανος Φυτράκης
  • Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)
  • Παναγιώτης Ζαρκάδας

Η κραυγαλέα περίπτωση του Χρ. Μπαρδάκη

Προχώρησε στις «αδιευκρίνιστες» αρχειοθετήσεις, ενώ τον παρακολουθούσαν

Ο αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος είναι μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις των διπλά παρακολουθούμενων από ΕΥΠ και από Predator.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από την 1η Ιουνίου 2020 έως και τις 12 Ιουνίου 2022, με συνεχείς διατάξεις περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που υπέγραφε η συνάδελφός του εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, τότε εποπτεύουσα την ΕΥΠ και επίσης παρακολουθούμενη με Predator. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενέργησε ο αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, όλες οι διατάξεις που εξεδόθησαν ήταν για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Δηλαδή λόγοι που όπως εξηγεί ο Αχ. Ζήσης επικαλούμενος τον νόμο 5002/2022 «συνάπτονται με την προστασία των βασικών θεμελιωδών συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών, όπως ιδίως λόγοι σχετικοί με την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια». Δηλαδή η ΕΥΠ έκρινε ότι ο Χρ. Μπαρδάκης έπρεπε να τεθεί επί δύο συνεχόμενα χρόνια σε παρακολούθηση για λόγους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας, κάτι για το οποίο η συνάδελφος του Βασ. Βλάχου συμφώνησε. Αποτελεί ερώτημα ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι στην περίπτωση Μπαρδάκη. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι ο Χρ. Μπαρδάκης ουδέποτε προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να προστατέψει την εισαγγελική του τιμή και να ενημερωθεί για ποιο λόγο τέθηκε σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Ο Χρ. Μπαρδάκης είχε τεθεί σε παρακολούθηση και από το Predator. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, στις 23 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 9:59:01 ο Χρ. Μπαρδάκης δέχτηκε «παγιδευμένο» SMS με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Την περίοδο εκείνη ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος που διενεργούσε έρευνες για υποθέσεις μείζονος κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών το σκάνδαλο Novartis και ειδικότερα οι περιπτώσεις των πρώην υπουργών Υγείας Aδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Τελικά λίγες εβδομάδες μετά οι δικογραφίες που αφορούσαν τα δύο πολιτικά πρόσωπα μπήκαν στο αρχείο και ενώ είχαν εντοπιστεί χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους τα οποία χαρακτηρίστηκαν «αδιευκρίνιστης προέλευσης», με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος. Στο αρχείο είχε τεθεί και η περίφημη σύμβαση 717 του ΟΤΕ για τη σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση στο δίκτυο. Η υπόθεση άνοιξε αναγκαστικά ξανά μετά την τραγωδία των Τεμπών κι ενώ παρενέβη και η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

Αν και ενήμερος επίσημα από την ΑΠΔΠΧ ότι ήταν σε παρακολούθηση από το Predator, ο Χρ. Μπαρδάκης ουδέποτε προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης, γεγονός καθόλου τιμητικό για την εικόνα ενός ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού.

Επίσης κατά τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση ο Αχ. Ζήσης, του οποίου το γραφείο γειτνιάζει με αυτό του Χρ. Μπαρδάκη στον Aρειο Πάγο, ουδέποτε τον εξέτασε ως μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση Μπαρδάκη τίθενται σοβαρά ερωτήματα του κατά πόσο ήταν εκβιαζόμενος ως θύμα παρακολούθησης την περίοδο που ερευνούσε μεγάλες υποθέσεις. Oπως μάλιστα τονίζουν ανώτατοι δικαστικοί, θα έπρεπε να εξεταστούν ακόμη και οι υποθέσεις που χειρίστηκε η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος επί ημερών Μπαρδάκη.