ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη φωτιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου που έκαψε χιλιάδες αγροτολιβαδικές, θαμνώδεις, και μικρές εκτάσεις γεωργικής γης. Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής των Ακουμίων στο Ρέθυμνο, όπου από χθες το βράδυ η φωτιά με ταχύτητα έζωσε την ευρύτερη περιοχή μέχρι Τριόπετρα και Άγιο Παύλο, Μέλαμπες και Κρύα Βρύση, νότια του Ρεθύμνου. 

Στην περιοχή -που πνέουν ισχυροί άνεμοι- παραμένει η πυροσβεστική υπό τον φόβο τυχόν αναζωπύρωσης. Εκατόν πενήντα πυροσβέστες με πενήντα οχήματα της Π.Υ., δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Αγίου Βασιλείου και της περιφέρειας καθώς και οχήματα πυρόσβεσης του δήμου με ενισχύσεις και από άλλους νομούς, βρίσκονται στη μάχη με τη φωτιά που εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά υπό έλεγχο, μετά και την ενίσχυση της πυρόσβεσης με δύο εναέρια μέσα, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία δρουν με το πρώτο φως της ημέρας.

Προειδοποιητικό μήνυμα κατά τη διάρκεια της νύχτας έφθασε στους κατοίκους των περιοχών: Σαχτούρια, Κάτω Σαχτούρια, Άγιος Πεύλος, Αγία Παρασκευή, Τριόπετρα, Ακούμια, Μέλαμπες και Κρύα Βρύση. Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής, έκανε λόγο για μεγάλο αγώνα ώστε οι φλόγες να μη ζώσουν οικισμούς που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τα δύο μέτωπα.

Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε δύσκολα σημεία της φωτιάς και για το λόγο αυτό και με τη βοήθεια του ανέμου που έπνεε στην περιοχή η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Όπως είπε ο κ. Σαρρής, κύριο μέλημα ήταν να μη φτάσει η φωτιά στην παραθαλάσσια περιοχή, όπου υπάρχουν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Για την πλήρη κατάσβεση επιχειρούν τμήματα της ΕΔΟΜΕ και της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, με τους κατοίκους να ξαναζούν τον πύρινο εφιάλτη που είχε καταστήσει πυρόπληκτη την περιοχή και τον Ιούλιο του 2022. 

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη 26/6, όπως ενημερώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τέσσερις περιφέρειες: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας), Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)