ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ

Στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΓΝΝΘΑ, αναφέρεται η προσωρινή τριμελής επιτροπή του «Σωτηρία», την οποία χαρακτηρίζει εξαιρετικά δυσχερής, σε βαθμό που να καθίσταται συχνά επισφαλής η δυνατότητα του νοσοκομείου να εφημερεύει και να αντιμετωπίζει τους/τις ασθενείς με όρους που να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη ιατρική αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η έλλειψη προσωπικού όλων των βαθμίδων είναι πλέον ασφυκτική: πολλά τμήματα αναγκάζουν τους γιατρούς τους να υπερβαίνουν το πλαφόν εφημεριών σχεδόν κάθε μήνα, οι βάρδιες των νοσηλευτών στελεχώνονται οριακά, οι τραυματιοφορείς και οι οδηγοί τις μέρες εφημερίας είναι ελάχιστοι. 

Βαρέως πάσχοντες ασθενείς μπορεί να περιμένουν ώρες στα ΤΕΠ μέχρι να μεταφερθούν στις κλινικές επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο ενώ η λειτουργία του ΤΕΠ τις ημέρες μη εφημερίας του νοσοκομείου αποτελεί σημαντικότατο παράδειγμα επισφαλούς λειτουργίας, καθώς είναι αδύνατη η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών χωρίς διαθέσιμα εργαστήρια και απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ η παροχή πρώτων βοηθειών σε νοσοκομειακό πλαίσιο από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. πνευμονολόγοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή) αποτελεί μέγιστη οπισθοδρόμηση εν έτει 2023.

Παράλληλα το εργαστήριο υπερήχων μπορεί να καλύψει πλέον μόνο τις μισές εφημερίες του μήνα, ενώ οι συνάδελφοι που το στελεχώνουν έχουν να πάρουν άδειες 3 χρόνων ενώ ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει εξαντληθεί από το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν βασικά αντιδραστήρια στα εργαστήρια (ενδεικτικά BNP, προκαλσιτονίνη) και καθίσταται αδύνατη η διενέργεια βασικών εξετάσεων. 

Επίσης το Κυτταρολογικό Εργαστήριο ανακοίνωσε ότι δε θα μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει βρογχοσκοπήσεις για αυτό το λόγο, ενώ σημαντικότατες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα, ακόμα και ευτελούς αξίας και το τελευταίο διάστημα λείπουν βασικά αντιβιοτικά.

Όπως επισημαίνεται, το προσωπικό του νοσοκομείου παρουσιάζεται τεχνηέντως αυξημένο (μετρώντας τις προσλήψεις στις νέες ΜΕΘ και στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική), την ώρα που συνάδελφοι παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο και οι λίστες ειδικότητας παραμένουν κενές, γιατί λίγοι είναι προφανώς οι νέοι γιατροί που θα έρθουν να εργαστούν σε τέτοιες συνθήκες. 

Παράλληλα καταγγέλλουν τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού ενώ η εκπαίδευση των ειδικευόμενων σε πολλές κλινικές παραμένει στα επίπεδα της περιόδου της πανδημίας, και οι εργασιακές συνθήκες διαρκώς επιδεινώνονται εξαιτίας της υπερεφημέρευσης και η έννοια του ρεπό παραμένει κενό γράμμα. 

«Είναι σαφές πως η διοίκηση κωφεύει στις διαμαρτυρίες που είναι όλο και συχνότερες από όλα τα τμήματα, ενώ η ασκούμενη πολιτική προσβλέπει στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα υγείας. Είναι ευθύνη όλων μας να βάλουμε φραγμό στη διάλυση του νοσοκομείου μας και του ΕΣΥ, καθώς αντίστοιχα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε όλη την Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση της προσωρινής τριμελούς επιτροπής.