ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΜΕ ΤΟ…ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΑ “ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ”

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα το πρωί του Σαββάτου (27/1), έκανε γνωστό μέσω της ΕΡΤ, πως σε περίπου 10 ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία. Ενώ την ίδια στιγμή η ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει πως 6.000 συμβασιούχοι σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση νοσοκομείων, απολύονται για να πάρουν τη θέση τους, οι ιδιώτες εργολάβοι.

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ, με στόχο να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων Τα «υψηλά εισοδήματα» στο επίκεντρο της νομοθέτησης, με τους χαμηλόμισθους να στοιβάζονται στις ατελείωτες ουρές για ένα ραντεβού…

«Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα και βλέπει ότι επειδή ο χρόνος αναμονής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από κάποιες ημέρες μέχρι κάποιους μήνες επιλέγει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και κάνει επέμβαση», σχολίασε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Έτσι, ο υπουργός Υγείας προωθεί την επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία χειρουργείων του ΕΣΥ, δημιουργώντας λίστες «δύο ταχυτήτων» των ασθενών.

«Τα λεφτά που θα πληρώνει αυτός που θα πληρώνει το απογευματινό χειρουργείο θα κατανέμονται σύμφωνα με το κόστος κάθε χειρουργείου», σημείωσε. «Η κάθε ιατρική πράξη είναι σήμερα απολύτως με ακρίβεια ευρώ κοστολογημένη. Αυτά ήδη γίνονται στα πρωινά χειρουργεία. Η διαφορά είναι ότι θα πληρώνει και τα απογευματινά χειρουργεία. Με τη διαφορά πια δεν πληρώνει μόνο ο ΕΟΠΥΥ αλλά και κάποια ιδιωτική ασφάλεια» και πρόσθεσε πως «είναι μια μεταρρύθμιση που θα τους κάνει όλους ευχαριστημένους».

Τα απογευματινά χειρουργεία της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποτελούν ακόμα ένα δείγμα γραφής για την περαιτέρω υποβάθμιση της Υγείας. Όπως έχει αποκαλύψει ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πληρωμή του νοσηλίου θα γίνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και της ιατρικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.