ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ; ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα» • «Είναι εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα» απαντά ο Iσραηλινός πρέσβης, καταγγέλλοντας δηλώσεις υπέρ της τρομοκρατίας και των δολοφονιών.

Κρίση και σε διπλωματικό επίπεδο φέρνει το ισραηλινό σφυροκόπημα, την ώρα που η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα τίθεται εκτός ελέγχου.

Η αντίδραση του Αντόνιο Γκουτέρες ήρθε τη στιγμή που τα νούμερα της καταστροφής είναι εφιαλτικά, καθώς, πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και το 1,4 εκατομμύριο εκτοπισμένων, ο ήδη κατεστραμμένος τομέας υγείας της Γάζας απειλείται με γενική κατάρρευση, από την έλλειψη καυσίμων και την πολύ αργή είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής λέγοντας ότι:

– Δώδεκα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων ή της έλλειψης καυσίμων

– Τα νοσοκομεία που έχουν απομείνει δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς, ακόμη και στους διαδρόμους και τα πατώματα υπάρχουν τραυματίες

– Μόνο το νοσοκομείο Αλ Σίφα φιλοξενεί 50.000 εκτοπισμένους

– Οι γιατροί εργάζονται χρησιμοποιώντας τα κινητά τους για φωτισμό

– Η κατάρρευση του συστήματος υγείας σημαίνει ότι οι καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς δεν μπορούν να λάβουν πια θεραπεία

– Τουλάχιστον 65 υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα.

Η ίδια η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, άλλωστε, η UNRWA ανακοίνωσε ότι από αύριο το βράδυ θα αναγκαστεί να διακόψει το έργο της στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων.

Η UNRWA έχει υπό την αιγίδα της περίπου 150 καταφύγια και φιλοξενεί 600.000 εκτοπισμένους και τραυματίες, με τον επικεφαλής της Φιλίπ Λαζαρίνι, να περιγράφει, πλέον, ανοικτά τον πόλεμο ως «συλλογική τιμωρία» και να υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ραγδαία κάθε μέρα, ενώ τα μισά από τα θύματα είναι παιδιά.

Τι ακριβώς είπε, όμως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ:

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε βαθιά ανήσυχος «για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Κλιμακώνοντας την κριτική του ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «η επίθεση της Χαμάς δεν ήρθε από το κενό, καθώς οι Παλαιστίνιοι είναι εδώ και 56 χρόνια υπό ασφυκτική κατοχή. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται από εποικισμούς, να καταστρέφεται από τη βία, με την οικονομία τους παγωμένη, τον λαό εκτοπισμένο και τα σπίτια τους κατεδαφισμένα. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση σε αυτό το χάλι εξαφανίζονται. Τέτοιο δράμα δεν μπορεί να δικαιολογεί τις απαράδεκτες επιθέσεις της Χαμάς και αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν με τη σειρά τους να δικαιολογούν συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ».

Αποκάλεσε, άλλωστε, «σταγόνα στον ωκεανό» την ανθρωπιστική βοήθεια για να τονίσει «τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί. Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών».

Παραίτηση του γενικού γραμματέα ζητά το Ισραήλ

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έκρηξη του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες, με αναφορές στο Ολοκαύτωμα και την τρομοκρατία.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή σημείο διαλόγου με εκείνους που δείχνουν κατανόηση για τις πιο τρομακτικές πράξεις που έχουν διαπραχθεί κατά των πολιτών του Ισραήλ, ιδιαίτερα από μια τρομοκρατική οργάνωση» δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του υπογράμμισε «ο Γενικός Γραμματέας είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και αντιμετωπίζει τη σφαγή από τους ναζί τρομοκράτες της Χαμάς με έναν διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο. Η δήλωσή του ήταν “οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συμβαίνουν στο κενό” εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τις δολοφονίες. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που ιδρύθηκε μετά το Ολοκαύτωμα  έχει τόσο φριχτές θέσεις. Τραγωδία».