Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων, με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών στην Αθήνα, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΙ

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί ως ώρας να είναι αδιάλλακτα ανυποχώρητη μπροστά στις αντιδράσεις για την εφαρμογή και ψήφιση του νεοφιλελεύθερου νομοσχεδίου της, το ίδιο όμως είναι και το φοιτητικό κίνημα το οποίο όχι μόνο δεν κάμπτεται και δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα μεγαλώνει από κινητοποίηση σε κινητοποίηση.

Το φοιτητικό-μαθητικό κίνημα δίνει τη δική του ηχηρή απάντηση στην αναδιάρθρωση του άρθρου 16, που όπως και το 2006-07, αντιστέκεται μαχητικά στα σχέδια των κυρίαρχων με καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και παρατάξεις στην Αθήνα, καλούν για μια ακόμη φορά σήμερα Πέμπτη 15/02 σε συγκέντρωση και πορεία στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα έχουν καλεστεί συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), στη Πάτρα (πλ. Γεωργίου), ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί καλέσματα σε συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις.

Παράλληλα, οι φοιτητές έχουν ήδη δηλώσει το «παρών» στην απεργία της 28ης Φλεβάρη μαζί με τα εργατικά σωματεία, ενώ εκπρόσωποι σωματείων έχουν βρεθεί σε Γενικές Φοιτητικές Συνελεύσεις εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των φοιτητών.

Μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, με ψηφίσματα και με πολύμορφες δράσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι επίσης δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό των αγροτών, οι οποίοι και αυτοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Με το νομοσχέδιο να έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση από τις 8 Φλεβάρη και τη δημοσιοποίησή του επιβεβαιώνεται ότι η μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα, νομιμοποιεί την αδικία, υποβαθμίζει τα πτυχία, φέρνοντας αντιδραστικές αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια. Το φοιτητικό κίνημα από τη πλευρά του εξαγγέλλει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Η πλειοψηφία το έχει απορρίψει κατηγορηματικά», «δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και μέσα από νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων χθες αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων στις πανεπιστημιακές σχολές και τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο.

Μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, γίνεται κατανοητό το πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων βάζει ξεκάθαρους ταξικούς φραγμούς στο ποιες/οι θα έχουν την δυνατότητα για πανεπιστημιακές σπουδές και ποιες/οι όχι.

Με τελικό αποτέλεσμα όσα άτομα καταφέρνουν να εισάγονται στα ήδη υποτιμημένα δημόσια πανεπιστήμια, να βγαίνουν στην αγορά εργασίας ως φτηνό εργατικό δυναμικό για τις εταιρίες χορηγούς ή με τέτοια αξία πτυχίου που η διαρκής εξειδίκευση-η οποία προφανώς δεν είναι δωρεάν αντίθετα αποτελεί πεδίο τεράστιας κερδοφορίας το κεφαλαίου, να κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρχει η όποια ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας.

Θυμίζουμε ότι Οι φοιτητές βρίσκονται συνεχώς στον δρόμο απαιτώντας: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση για όλους και όλες.

Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16.

Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και την «Μπολόνια».

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση.

Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.

Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους. Κατάργηση της ΕΒΕ.

Παράλληλα οι φοιτητές καταγγέλλουν τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας γύρω από τις εξετάσεις τους και ζητούν «να μην εργαλειοποιείται η εξεταστική μας για να υπονομευθούν οι αγώνες μας», ξεκαθαρίζοντας πως η καταστολή δεν θα περάσει!

Όπως και στις προηγούμενες συγκεντρώσεις, έτσι και στη σημερινή αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών και οι μαθητές μετά και την επίσημη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Όπως ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο σημερινό της κάλεσμα για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και συνέχιση του αγώνα: «Συναγερμός σε όλα τα σχολεία! Καταλήψεις παντού! Πέμπτη 15 Φλεβάρη, 12.00, Προπύλαια».

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στα σημερινά συλλαλητήρια οι εκπαιδευτικοί, που με συλλογικές αποφάσεις καταδικάζουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για τη συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ.

4ωρη στάση εργασίας, από τις 11.30 π.μ. έχει προκηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα που τάσσεται με συντριπτική πλειοψηφία κατά του νομοσχεδίου. Στα συλλαλητήρια καλεί και η ΟΓΕ.