«ΒΟΥΛΙΑΞΕ» Η ΑΘΗΝΑ – Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν οι φοιτητές που έδωσανν ραντεβού από όλη τη χώρα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την επί της ουσίας κατάργηση του άρθρου 16 και τη σχεδιαζόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κλειστή για ώρες έμεινε η οδός Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Νωρίτερα, επικράτησε ένταση έξω από το Προπύλαια όπου είναι συγκεντρωμένοι φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ειδικότερα, ομάδες φοιτητών συγκρούστηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά ατόμων. Στο σημείο έσπευσαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Στο πλευρό τους οι φοιτητές έχουν εκατοντάδες καθηγητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, σωματεία εργαζομένων και πολιτικές οργανώσεις ενώ για σήμερα έχει κηρύξει απεργία η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), στηρίζοντας τον αγώνα τους.

Ανταποκρίσεις από το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας με φοιτητές από όλη την Ελλάδα, κυρίως από ΑΕΙ της περιφέρειας που κατεβαίνουν στα Προπύλαια δίνοντας μια τεράστια μάχη εναντίον του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ακούστε:

https://open.spotify.com/episode/4FPg8MGazNXTIzk78R0T1m

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 250 τμήματα σχολών τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.

Για διευκόλυνση συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των εκπαιδευτικών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε επίσης στάση εργασίας από τις 11.00πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συμμετοχή στη φοιτητική κινητοποίηση.

Το βράδυ της Τετάρτης φοιτητές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική δράση μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη στη βουλή απλώνοντας πανό με το σύνθημα «Αύριο θα βουλιάξει η Αθήνα» ενώ ακόμα και για αυτή τους την ενέργεια η αστυνομία έκρινε σκόπιμο να τους περάσει χειροπέδες με συνολικά οκτώ άτομα να έχουν προσαχθεί.

Ωστόσο, το κλίμα καταστολής που επιδιώκει να επιβάλλει η κυβέρνηση, με τις συνεχείς εισβολές στα υπό κατάληψη πανεπιστήμια (ΕΜΠ /Ζωγράφου, ΑΠΘ/ Θεσσαλονίκη, Νομική Κομοτηνής κ.α.) στην ουσία προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις με ομάδες φοιτητών να έχουν ήδη ξεκινήσει από πολλές περιοχές της χώρας, με πλοία και λεωφορεία κατευθυνόμενοι στο μεγάλο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

Οι Σύλλογοί μας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και καταγγέλλουν τις αστυνομικές επιθέσεις σε βάρος των αγωνιζόμενων φοιτητών, όπως πρόσφατα συνέβη με την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής.

Εκφράζουμε επίσης την αντίθεσή μας στις παραβιάσεις της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, όπως εκδηλώνονται με τις παράνομες και αντισυνταγματικές πιέσεις της κυβέρνησης να επιβάλει τις διαβλητές διαδικτυακές εξετάσεις.

Οι Σύλλογοί μας, στηρίζοντας ενεργά τις ομόφωνες αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας θα αναλάβουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Καλούμε τους συναδέλφους μας σε απεργία στις 8 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ παραβιάζοντας κυνικά το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια που, παρά την πάγια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης.

Οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
  3. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΉΤΗΣ
  4. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ
  6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ
  7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΔΕΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΕΛΜΕΠΑ)
  8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ