ΒΟΡΙΔΗΣ: ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

«Στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν μου πει κάποιος, “θα το κάνεις υποχρεωτικά αυτό”, δεν μπορώ να το κάνω», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την περίπτωση να τεθεί κομματική πειθαρχία στην ΝΔ.

Επίσης μίλησε και για την επιλογή του πρωθυπουργού να επιτρέψει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εκφρασθούν κατά συνείδηση, χωρίς, δηλαδή, να τεθούν ζητήματα πειθαρχίας, σχολιάζοντας πως το ίδιο πιθανώς θα συμβεί και με τους υπουργούς. 

Ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε την αντίθεσή του τόσο με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και με την τεκνοθεσία. «Όταν είσαι αντίθετος στο γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος στην υιοθεσία», ανέφερε θυμίζοντας ταυτοχρόνως πως είναι ήδη εν ισχύι το σύμφωνο συμβίωσης», ανέφερε.

Προσέθεσε, όμως, ένα ακόμη επιχείρημα στη συζήτηση: «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι ο Βορίδης, έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει το γάμο. Το Δικαστήριο είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός, ο οποίος κυρίως αφορά πρωτίστως και κυρίως τα ζητήματα της οικογένειας. Και επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και την εσωτερική έννομη τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει».

«Ισχύουν οι θέσεις μου, είναι θέμα του πρωθυπουργού το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία», κατέληξε ο υπουργός.