ΒΕΤΟ ΟΡΜΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ατελέσφορες έμειναν οι διαπραγματεύσεις, για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής. Βέτο από την Ουγγαρία και τον Βίκτορ Όρμπαν, για βοήθεια στην Ουκρανία, στην πρώτη ημέρα της συνόδου, που ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με τους ηγέτες της ΕΕ να επιστρέφουν στο θέμα, όπως αποφασίστηκε, τον Ιανουάριο.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με τους ηγέτες της ΕΕ να μεταθέτουν τη συζήτηση, στον Ιανουάριο. «Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σημείωσε επίσης ότι: «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Και τέλος, επισήμανε ότι απόψε εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

“Λευκός καπνός” βγήκε πάντως, όσο αφορά την απόφαση χορήγησης της υποψήφιας προς ένταξη Ουκρανίας, παρά το βέτο ‘Ορμπαν, ενώ δεν συνοδεύτηκε από την επικύρωση του νέου πακέτου για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΕ σκόπευε να διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια 50 δισεκ. ευρώ —33 δισεκ. υπό μορφή δανείων, 17 δισεκ. ως δωρεές— σε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024.