ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΗΣ

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης Jaume Collboni ανακοίνωσε την Παρασκεύη ότι οι 10.101 άδειες τουριστικών καταλυμάτων της πόλης θα λήξουν τον Νοέμβριο του 2028, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, με στόχο την μετατροπή τους σε οικιστικά για τους νέους της πόλης.

Ο δήμαρχος Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η τιμή του ενοικίου στην πόλη έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή των αγορών κατά περίπου 40%, ένα άκρο που αναγκάζει το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει δραστικά μέτρα για να εγγυηθεί την πρόσβαση σε αγορά ή ενοικίαση κατοικίας.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πλειοψηφία των νέων που θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους να αναγκαστούν να φύγουν από τη Βαρκελώνη», πρόσθεσε ο δήμαρχος. «Αυτό το μέτρο δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά τα προβλήματα χρειάζονται χρόνο. Αλλά με αυτό το μέτρο σηματοδοτούμε μια καμπή», τόνισε.

Το πενταετές σχέδιο του δημοτικού συμβουλίου, που θα τερματίσει τα τουριστικά διαμερίσματα στην πόλη, ώστε να γίνουν οικιστικά και έτσι να διευκολύνεται η πρόσβαση σε κατοικίες, δεν λύνει στην πραγματικότητα το τεράστιο πρόβλημα στην αγορά ή ενοικίαση στέγης στην Βαρκελώνη.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για πλατφόρμες προσωρινής ενοικίασης καταλυμάτων (Airbnb, Booking), ενώ από την άλλη οι ντόπιοι κάτοικοι Βαρκελώνης, απεγνωσμένοι από τα τεράστια κύματα τουρισμού, φαίνεται πως δικαιώνονται.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην ανακούφιση της πίεσης που ασκείται όσον αφορά την αγορά κατοικίας. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραματική αύξηση των τιμών λόγω του υπερτουρισμού. Το γεγονός αυτό εκτόπισε τους ντόπιους της Βαρκελώνης που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις συνθήκες αυτές.