ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αντιδράσεις προκάλεσαν στην Τουρκία, την Τρίτη και την Τετάρτη (15/05), στην Τουρκία οι φήμες περί πραξικοπήματος, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρο της χώρας, να λέει το εξής: «Παρακολουθούμε κάθε περιστατικό που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα σε όλες του τις διαστάσεις μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Όποιος παρεκκλίνει από το νόμο, όποιος κάνει λάθος, θα βρεθεί οπωσδήποτε προ των ευθυνών του με βάση τον νόμο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η υπόθεση αφορά στις πληροφορίες που φέρεται να αποκάλυψε ένα φυγόδικο στο εξωτερικό μέλος μαφιόζικης συμμορίας, ο Σερντάρ Σέρτσελικ, νούμερο 2 στην ομάδα του αρχιμαφιόζου Αϊχάν Μπορά Καπλάν, ο οποίος συνελήφθη, στις 7 Οκτωβρίου του 2023, στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας στην προσπάθειά του να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο Σερντάρ Σέρτσελικ, σε αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Sözcü», δηλώνει ότι βρισκόμενος στην Κύπρο και καταζητούμενος στην Τουρκία τον κάλεσαν στην Άγκυρα, όχι για να τον συλλάβουν, αλλά για να κάνει μία κατάθεση και του υποσχέθηκαν ότι στη συνέχεια θα αφηνόταν ελεύθερος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παρουσιάστηκε ο ίδιος στο κλιμάκιο της Τουρκικής Αστυνομίας στην κατεχόμενη Κύπρο, από εκεί τον έστειλαν αεροπορικώς στην Άγκυρα, όπου τον περίμεναν στελέχη της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομίας. Στην Άγκυρα, όπως λέει, του ζητήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας υπό την απειλή ότι αν δεν δεχτεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Έτσι, ο Σερντάρ Σέρτσελικ υπέγραψε – κατά δήλωσή του – αρχικά μία 19σέλιδη κατάθεση και στη συνέχεια άλλες δύο καταθέσεις και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και «βραχιολάκι», ωστόσο φέρεται να κυκλοφορούσε ελεύθερα στην τουρκική πρωτεύουσα και σε δεύτερο χρόνο διέφυγε στο εξωτερικό. Στην ομολογία του, ο Σερντάρ Σέρτσελικ φέρεται να κατέθεσε κατά στελεχών της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Αστυνομικές πηγές, ωστόσο, διέψευσαν, σύμφωνα με τη «Sözcü», ότι ο Σερντάρ Σέρτσελικ ενέπλεξε τα ονόματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, καθώς και του διευθυντή του ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, Χασάν Ντογάν.

Στη σκιά του σάλου που προκάλεσαν οι πληροφορίες αυτές και, μετά τη σχετική έκθεση του επιθεωρητή που διορίστηκε για να ερευνήσει την υπόθεση, απομακρύνθηκαν, την Τρίτη (14/05), με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της Άγκυρας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ο αναπληρωτής διευθυντής της ίδια υπηρεσίας. Μάλιστα, την Τετάρτη (15/05), έγινε γνωστό από την Εισαγγελία ότι συνελήφθησαν τρεις αστυνομικοί διευθυντές και ένας αξιωματικός της Αστυνομίας στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, χωρίς να κατονομάζονται.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η πρώτη βαρυσήμαντη πολιτική αντίδραση σχετικά με την υπόθεση ήρθε από τον κυβερνητικό εταίρο του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στην ομιλία του, την Τρίτη (14/05), στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜΗΡ, ακούστηκε από τα χείλη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί η λέξη «πραξικόπημα», αφού είπε: «Γνωρίζουμε όλα τα παράνομα δίκτυα επαφών και σχέσεων. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνωμοσία που δεν μπορεί να προσπεραστεί με την παύση από τα καθήκοντά τους μερικών διευθυντών της Αστυνομίας».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, το ΑΚΡ, η Λαϊκή Συμμαχία και, σε τελική ανάλυση, η Τουρκία. Να πέσει επάνω μας κατάρα αν υποκύψουμε ή κάνουμε τα “στραβά μάτια” σε αυτούς που σχεδιάζουν την επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος της 17ης – 25ης Δεκεμβρίου [σ.σ. αναφέρεται στην ευρείας κλίμακας δικαστική και αστυνομική επιχείρηση του 2013 για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε σκάνδαλα διαφθοράς], σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Όποιος προστατεύει και υπηρετεί τη συνωμοσία (αυτή) για τη διαπόμπευση έντιμων ονομάτων με μυστικές καταθέσεις μαρτύρων και με την επιδίωξη να επισκιάσει την δεδηλωμένη βούληση του έθνους είναι προδότης, είναι αλήτης και οι προεκτάσεις τους στην Αστυνομία, στο δικαστικό σώμα και στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για να τους δείξουμε τι σημαίνει “επιχείρηση καθαρά χέρια”. Είναι θέμα ύπαρξης και τιμής του Κράτους Δικαίου να το δείξουμε αυτό σε όλους και να τους βάλουμε όλους στη φυλακή».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί «έδειξε» ως αυτουργούς της συνωμοσίας τους «γκιουλενιστές» (FETO), τους οπαδούς δηλαδή τους ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, τονίζοντας: «Πλησιάζει η στιγμή που θα πληρώσουν το τίμημα και δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν τα προδοτικά μέλη της FETO στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι που έχουν πουληθεί και στρατολογηθεί ως εκπρόσωποί τους».

Στην υπόθεση αναφέρθηκε εμμέσως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του, την Τετάρτη (15/05), στην Κοινοβουλυτική Ομάδα του ΑΚΡ, αφού δήλωσε: «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να επανεμφανιστούν φαινόμενα χειραγώγησης μέσω της γραφειοκρατίας [σ.σ Δημόσιας Διοίκησης], τα οποία ξεπεράσαμε τα τελευταία 21 χρόνια ως αποτέλεσμα επίπονων αγώνων. Παρακολουθούμε κάθε περιστατικό που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα σε όλες του τις διαστάσεις μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Όποιος παρεκκλίνει από το νόμο, όποιος κάνει λάθος, θα βρεθεί οπωσδήποτε προ των ευθυνών του με βάση τον νόμο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνει κανείς το καθήκον του απέναντι στη χώρα και το έθνος. Για εμάς, κάθε δευτερόλεπτο είναι διαπίστευμα από το έθνος μας και οφείλουμε να το ξοδεύουμε για το έθνος μας».

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC, το βράδυ της Τρίτης (14/05), ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, και τον αρχηγό της Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.

Για το ίδιο θέμα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε: «Θα καταστρέψουμε εκείνους που συμπορεύονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα παρακλάδια τους και τις οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος και όποιον προσπαθεί να κάνει κόλπα εις βάρος του κυρίου Πρόεδρού μας, της κυβέρνησής μας και των πολιτικών μας με τις τακτικές της FETΟ με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα κόλπα και τις παγίδες τους».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, ακόμη, ότι θα καταστρέφονται και θα καταστραφούν τα σχέδια εκείνων που θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους σκοτεινά σχέδια, με τις τακτικές των προστατευόμενων μαρτύρων της FETΟ. «Εάν υπάρχει οργανωμένη δράση εναντίον του Προέδρου μας, της κυβέρνησής μας και των πολιτικών μας σε οποιοδήποτε θεσμικό όργανο, θα φτάσουμε μέχρι τέλους, θα εντοπίσουμε αυτές τις δομές και θα τις οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλί Γερλίκαγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το hashtag #πραξικόπημα (#darbe), καθώς και άλλα που σχετίζονται με την υπόθεση, ήταν trending σήμερα στην πλατφόρμα Χ στην Τουρκία.