ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΕΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΡΑΦΑ ΜΕ 100.000 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

Το Ισραήλ ζήτησε, εχθές Δευτέρα (06/05), από τους – εναπομείναντες – κατοίκους της ανατολικής Ράφα να «απομακρυνθούν αμέσως», μία ημέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε στα στρατεύματα που βρίσκονται στη Γάζα, να αναμένουν «έντονη δράση στη Ράφα στο εγγύς μέλλον».

Σε ανακοίνωση της έναρξης επιχείρησης απομάκρυνσης άμαχων Παλαιατινίων από τη Ράφα προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προχώρησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε μια εξέλιξη που μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης. O ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ζήτησε από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να μετακινηθούν σε κοντινή «ανθρωπιστική περιοχή» χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση προσωρινή και «περιορισμένης κλίμακας».

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», επανέλαβε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο ισραηλινός στρατός, η απομάκρυνση από το ανατολικό τμήμα της Ράφα αφορά «περίπου 100.000 ανθρώπους», ενώ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται σε ανθρωπιστικές περιοχές που είναι «πιο ασφαλείς», αν και, όπως πρόσθεσε, είναι γνωστό ότι η Χαμάς εκτοξεύει πυρά από εκεί.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη Ράφα, μια πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, είπε στα στρατεύματα που βρίσκονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, το πρωί της Κυριακής (05/05), να αναμένουν «έντονη δράση στη Ράφα στο εγγύς μέλλον και σε άλλα μέρη σε όλη τη Λωρίδα», επειδή – όπως είπε – η Χαμάς δεν σκοπεύει να καταλήξει σε συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός.

ΝΕΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε εννέα Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, σε ένα άλλο σπίτι στη Ράφα, δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα Υγείας της Γάζας. Είπαν ότι το νέο χτύπημα αύξησε τον αριθμό των νεκρών, την Κυριακή (05/05), σε τουλάχιστον 19 άτομα.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εισέλθει στη νότια πόλη της Γάζας και να εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς από εκεί, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να μην ανοίξει πυρ, καθώς η επιχείρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εύθραυστες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και να θέσει σε κίνδυνο πολλές ακόμη ζωές. Η κυριακάτικη (05/05) επίθεση στο πέρασμα, σύμφωνα με το Reuters, ήρθε καθώς οι ελπίδες για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο, μειώθηκαν.

Ο πόλεμος άρχισε αφού η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ με μια διασυνοριακή επιδρομή στις 7 Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν 252 όμηροι, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, 29 από αυτούς τις τελευταίες 24 ώρες, και περισσότεροι από 77.000 έχουν τραυματιστεί στην επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.