Σε αντίποινα προχωρά το Ισραήλ κατά των χωρών που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης με πρόσφατο παράδειγμα την ανάκληση του διπλωματικού καθεστώτος αρκετών Νορβηγών διπλωματών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Ισραήλ επιβάρυνε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μια κατάσταση που ξεκίνησε από τότε που η Νορβηγία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης τον Μάιο, ενώ παράλληλα στηρίζει και τη μήνυση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Αυτό βέβαια που όπως φαίνεται εξοργίζει το Ισραήλ δεν είναι μόνον η διεθνής αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους και η στήριξη της διαδικασίας καταδικαστικής απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο κατά σειράς ισραηλινών αξιωματούχων αλλά και η υποστήριξη ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους και επί του προκειμένου στη Λωρίδα της Γάζας.
Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ανακοίνωσε στο «X» ότι ανακάλεσε τη διαπίστευση οκτώ Νορβηγών διπλωματών που εργάζονταν στο γραφείο εκπροσώπησης της Νορβηγίας στην Παλαιστινιακή Αρχή.
«Πρόκειται για μια ακραία πράξη που επηρεάζει πρωτίστως την ικανότητά μας να βοηθήσουμε τον παλαιστινιακό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντ. «Δείχνει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιτίθεται ενεργά στις εργασίες για μια λύση δύο κρατών».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η κίνηση κατά της Νορβηγίας ήταν «αδικαιολόγητη». Όπως έγραψε στην ανάρτησή του στο «Χ»:
«Καταδικάζω έντονα την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να ανακαλέσει το διπλωματικό καθεστώς των Νορβηγών διπλωματών που συναλλάσσονται με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό ενδιαφέρει όλους όσοι εργάζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Πλήρης αλληλεγγύη στη Νορβηγία.»
Ο Ισραέλ Κατζ κατηγόρησε τη Νορβηγία ότι ακολουθεί μονόπλευρη πολιτική. «Η Νορβηγία επέλεξε να επιβραβεύσει τους δολοφόνους και βιαστές της Χαμάς αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε.
Η διαμάχη αφορά επίσης τη δικαστική υπόθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τριών ανώτερων ηγετών της Χαμάς. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά των πέντε ανδρών με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η Νορβηγία είναι μεταξύ των κρατών που έχουν προσχωρήσει στη μήνυση, την οποία ο Κατζ επέκρινε ως «αβάσιμη», αλλά δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει διπλωματικές εντάσεις με το Ισραήλ.
Η Ισπανία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσης φέτος το κράτος της Παλαιστίνης. Η Σλοβενία έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις, ενώ το Βέλγιο συζήτησε εκτενώς το θέμα, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Οι πρεσβευτές όλων αυτών των χωρών – της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου – κλήθηκαν σε «συζήτηση επίπληξης» τουλάχιστον μία φορά από τις ισραηλινές αρχές από τότε που δημοσιοποίησαν τις προσπάθειές τους.
Στο Δουβλίνο, Ιρλανδός διπλωματικός αξιωματούχος δήλωσε στο POLITICO ότι η πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ και το γραφείο εκπροσώπησης στη Ραμάλα ήταν προετοιμασμένες για πιθανή τιμωρητική δράση από το Ισραήλ. Αλλά δεν είχε ενημερωθεί ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ίδια ή παρόμοια μεταχείριση με τη Νορβηγία.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει επίσημα, αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με πιθανές ισραηλινές ενέργειες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι το ιρλανδικό έργο στη Δυτική Όχθη, ιδίως ο συντονισμός των συνεχιζόμενων εργασιών της κρατικής υπερπόντιας αναπτυξιακής υπηρεσίας Irish Aid, δεν θα διαταραχθεί.
Η Ιρλανδία άνοιξε επίσημες διπλωματικές σχέσεις στη Ραμάλα με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2000 και σήμερα διατηρεί εκεί ένα εννεαμελές γραφείο με επικεφαλής από το 2022 τον Feilim McLaughlin, πρώην πρεσβευτή της Ιρλανδίας στην Ινδία.
Στο πλαίσιο της απόφασής της να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα αναβαθμίσει το γραφείο της στη Ραμάλα σε πρεσβεία και θα διορίσει πρεσβευτή. Αλλά δύο μήνες αργότερα, κανένα από τα δύο βήματα δεν έχει γίνει ακόμη.
Η Ισπανία είχε μια παρόμοια -αλλά διαφορετική- διαμάχη σε σύγκριση με τη Νορβηγία.
Τον Μάιο, ο Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στο ισπανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη, αφού, μεταξύ άλλων, η Ισπανία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.
Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Διεθνής Τύπος