ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΥΡΚΟΓΙΩΡΓΗ, ΜΠΑΣΙΣΤΑ ΤΩΝ SOCRATES

Στα 73 του χρόνια και ύστερα από πολύχρονη μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες rockers, έφυγε από τη ζωή στις 5/5.

Η περιπέτεια της υγείας του, τον Απρίλιο του 2010, τον απομάκρυνε από την σκηνή και βρέθηκε σε μεγάλη δοκιμασία. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας κατόπιν αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και έκτοτε δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει ουσιαστικά.

Ο Αντώνης Τουρκογιώργης υπήρξε ηγετική μορφή μπασίστας και τραγουδιστής των θρυλικών Socrates Drank the Conium, της Rock ελληνικής μπάντας η οποία την εποχή που στην Ελλάδα ακουγόταν μόνο το μπουζούκι και τα λαϊκά, αυτή έγινε πασίγνωστη εξωτερικό, όντως ως το πρώτο ελληνικό αγγλόφωνο rock συγκρότημα που βγήκε από τα σύνορα της χώρας.

Οι Socrates ξεκίνησαν μέσα από τη προσωπική φιλία του Α. Τουρκογιώργη με τον κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα, όταν μαθητές Γυμνασίου ακόμη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στον Πειραιά, σχημάτισαν μαζί με τον Ηλία Ασβεστόπουλο (ο οποίος αργότερα σχημάτισε τους 2002 GR) τους The Persons, ένα από τα καλύτερα αγγλόφωνα sixties garage-punk ελληνικά συγκρότήματα. Το μοναδικό τους single Drive my Mustang θεωρείται ένα από τα καλύτερα ελληνικά 60’s garage-punk κομμάτια όλων των εποχών.


Οι Socrates Drank the Conium ή απλώς Socrates υπήρξαν ένα από τα πιο ιστορικά αγγλόφωνα συγκροτήματα του ελληνικού ροκ, με δράση σε τέσσερις δεκαετίες (εκείνες του ’70, του ’80, του ’90 και του 2000). Παρότι είχαν ξεκινήσει να ηχογραφούν με ελληνικό στίχο, πολύ γρήγορα θα έστριβαν προς τον αγγλικό, για να γίνουν με τα χρόνια ίσως το πιο σημαντικό αγγλόφωνο ροκ συγκρότημα, που εμφανίστηκε ποτέ στη χώρα. Εκτός φυσικά των Τουρκογιώργη και Σπάθα Φσυμαντικό ρόλο στον ήχο των Socrates έπαιξαν και οι ντράμερ, Ηλίας ΜπουκουβάλαςΓιώργος Τρανταλίδης και Νίκος Αντύπας.

Το ύφος των Socrates ήταν το hard rock (με αναφορές στο ηλεκτρικό blues, στον Jimi Hendrix και τους Cream), ενώ στην μοναδική συνεργασία τους με τον Vangelis, στο δίσκο τους “Phos” του ’76, θα έτειναν και προς το progressive rock. Αν και ηχογράφησαν καταπληκτικούς δίσκους οι Socrates εκείνο που θα έπλεκε το θρύλο τους δεν θα ήταν τόσο τα άλμπουμ, αλλά οι συναυλίες τους οι οποίες ήταν εκρηκτικές ενώ όταν βγήκαν στο εξωτερικό to 1975 αποτέλεσαν το support συγκρότημα των σπουδαίων Hard Rockers UFO ανοίγοντας τις συναυλίες τους.

Ο Αντώνης Τουρκογιώργης με τους Socrates ηχογράφησε εφτά δίσκους, συγκεκριμένα:

«Socrates Drank the Conium» (1972)
«Taste of Conium» (1972)
«On the Wings» (1973)
«Phos» (1976)
«Waiting for Something» (1980)
«Breaking Through» (1981)
«Plaza» (1984)

Μετά την διάλυση των Socrates, ο Αντώνης Τουρκογιώργης ακολούθησε σόλο καριέρα κάνοντας πολλές επιτυχημένες συνεργασίες, ηχογραφώντας και κυκλοφορόντας τα άλμπουμ:

«Τα Μάτια 14» (1986)
«Επεισόδιο» (1988)
«Μόνον Όρθιοι» (1990)
«Πυρ, Γυνή και Rock and Roll» (1991) (με τη Λίνα Μπαμπατσιά)
«Βήματα» (1992)
«Ουφ!» (1998)

Το 2007 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του, με τίτλο «Το Συγκρότημα» στο οποίο με χιούμορ και ζωντάνια καταγράφει, πώς δημιουργείται ένα συγκρότημα με βάση την προσωπική του εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγει τη μουσική του πορεία από τα πρώτα του βήματα στη μουσική μέχρι το τέλος.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα 8/5 στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου