ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η Ισπανία και η Ιρλανδία, σε συνεργασία με τη Μάλτα και τη Σλοβενία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου, έπειτα από επτά μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή. Την πληροφορία μετέδωσε η ιρλανδική τηλεόραση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, αν και δεν επιβεβαιώνει επισήμως την ημερομηνία, δήλωσε ότι «η απόφαση έχει ληφθεί».

Όπως μεταδίδει η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση, «RTE News», οι επαφές μεταξύ Μαδρίτης και Δουβλίνου, καθώς και μεταξύ Μάλτας και Σλοβενίας, έχουν ενταθεί με σκοπό να αναγνωρίσουν από κοινού το κράτος της Παλαιστίνης και πως περιμένουν τη σημερινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την είσοδο της Παλαιστίνης στον οργανισμό ως πλήρες μέλος. Η Μάλτα και η Σλοβενία στις 22 Μαρτίου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ενώ το δράμα των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας διαρκώς επιδεινώνεται και επαπειλείται η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, δεσμεύτηκαν ότι θα αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Στην ίδια σύνοδο, αυτές οι δύο χώρες, μαζί με την Ισπανία και την Ιρλανδία ​​εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη συμφωνία τους να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, σχέδιο που το Ισραήλ χαρακτήρισε «βραβείο για την τρομοκρατία» της Χαμάς. 

Το Ισραήλ αρνείται και αντιστέκεται στη λύση των δύο κρατών, παρά το γεγονός ότι αυτή συμβαδίζει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και ακόμη και οι ΗΠΑ -παρά το γεγονός ότι εν τοις πράγμασι δεν εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση- δηλώνουν ότι αυτή μπορεί να δώσει τέλος στη σύγκρουση στην περιοχή.

Μιλώντας στα ισπανικά ΜΜΕ, ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες τόνισε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως μόλις εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό δεν είναι τόσο η ακριβής ημερομηνία, αλλά η απόφαση, και η απόφαση έχει ληφθεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επισήμανε ότι δεν μπορεί «ο παλαιστινιακός να καταδικαστεί να γίνει αιώνια λαός προσφύγων. Ο πόλεμος δεν χρειάζεται να είναι ο τρόπος διαβίωσης μεταξύ των λαών στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να έχουν το κράτος τους και γι’ αυτό η Ισπανία πρόκειται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος και γι’ αυτό θα ψηφίσει αύριο στη Γενική Συνέλευση υπέρ της ένταξής του στα Ηνωμένα Έθνη».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σλοβενίας ξεκίνησε χθες Πέμπτη τη διαδικασία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ να γράφει στο Χ (πρώην Twitter) ότι «οι φρικαλεότητες που βλέπουμε καθημερινά στη Γάζα είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στη Γάζα και να αξιοποιήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ο Γκόλομπ είπε ότι θα ήθελε η αναγνώριση της Παλαιστίνης εκ μέρους της χώρας του να αποτελέσει «κίνητρο» ώστε να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την ασφάλεια και την ύπαρξη του Ισραήλ μέσω της λύσης των δύο κρατών, αλλά και για να πειστούν και άλλες χώρες της Ε.Ε. να κάνουν το ίδιο. Πρόσθεσε ότι η 21 Μαΐου είναι μια πιθανή ημερομηνία, αλλά και ότι το αργότερο στις 13 Ιουνίου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, είχε τονίσει ότι «η αναγνώριση (σ.σ. του κράτους της Παλαιστίνης) είναι ένα σημαντικό βήμα για να αναγνωρίσουν όλοι ότι μια λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να επέλθουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με ένα κράτος της Παλαιστίνης και το κράτος του Ισραήλ να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη». Και είχε τονίσει ότι ο ίδιος και ο Πέδρο Σάντσεθ «είμαστε πρόθυμοι να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό πολύ σύντομα και συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή». 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τη συνομιλία με τον Ιρλανδό ομόλογό του, τόνισε ότι αυτή η επικοινωνία επιτάχυνε τις διαδικασίες, τονίζοντας επίσης ότι «η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Πηγή: efsyn.gr