ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Οργή λαού από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη με τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή την επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών να ξεπερνάει κάθε προσδοκία. 

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, φοιτητές, εργαζόμενοι και σωματεία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι από το πρωί, κατέκλεισαν το κέντρο της Αθήνας, διαδηλώνοντας ώστε να μη ξεχαστεί το κυβερνητικό έγκλημα στα Τέμπη, παράλληλα με οικονομικά και εργασιακά αιτήματα.

Το κέντρο της Αθήνας βούλιαξε κυριολεκτικά ενώ έκδηληη ήταν η οργή των διαδηλωτών.

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδιας» η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».

Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

.

Το σύνθημα «Δεν ξεχνάμε» κυρίαρχο και το αίτημα για δικαίωση των νεκρών της σιδηροδρομικής τραγωδίας, αλλά και να μπει τέλος στην κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης καθολικό.

Από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες, απαντώντας στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και των εργατικών σωματείων και πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train.

Χαρακτηριστικό είναι πως για περίπου δυόμιση ώρες, από τις 12 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ. μπλοκ και κόσμος περνούσε συνεχώς από την πλατεία Συντάγματος. Από την ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνέχιση της κοινωνικής αντιπολίτευσης και του αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αφήνονται ευθείες αιχμές για την απουσία της ΓΣΕΕ

.

Ένταση, συλλήψεις και προσαγωγές

Προς το τέλος της κινητοποίησης σημειώθηκαν μικρής κλίμακας επεισόδια με μολότοφ στο Σύνταγμα και την αστυνομία να απαντά με χημικά. Ένταση και μικροεπεισόδια και κοντά στο Πολυτεχνείο, στα Εξάρχεια. Η αστυνομία προχώρησε σε 6 συλλήψεις για ρίψη μολότοφ και σε ακόμα 6 προσαγωγές.

Στην Ομόνοια, ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, τα ΜΑΤ αποφάσισαν να επιτεθούν απρόκλητα στην ουρά της πορείας και επικράτησε νέος γύρος έντασης, που γρήγορα αποκλιμακώθηκε.

.

Λαοθάλασσα στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου απάντησε στο κάλεσμα των συνδικάτων και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης για τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας πραγματοποιείται, με αφορμή τον έναν χρόνο από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ

.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσω των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή με κατάληξη τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ μετά το τέλος της κινητοποίησης σημειώθηκε ένταση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο

Με παλμό πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι μαθητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα. Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν ήταν η αύξηση μισθών, η επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμους δημόσιους φορείς όπως της υγείας και της παιδείας.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και αγρότες στην Πάτρα

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν σήμερα το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία και την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α

.