ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΛΩΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Την ώρα που η κατάσταση πείνας στη Γάζα επιδεινώνεται, και οι άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα από λιμό και ασθένειες, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους αμάχους καθίσταται όλο και πιο δυσχερής. Οι Αμερικανοί, που είχαν αποσύρει στο Ισραήλ τη θαλάσσια πλατφόρμα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά βοήθειας δια θαλάσσης, για λόγους ασφαλείας, θα σταματήσουν να τη λειτουργούν.

Σύμφωνα με τους New York Times, η αποβάθρα προσωρινής ανθρωπιστικής βοήθειας απέτυχε σε μεγάλο βαθμό στην αποστολή της και θα τερματίσει τις επιχειρήσεις εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η εφημερίδα επικαλείται ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πλατφόρμα, που κόστισε 230 εκατομμύρια δολάρια, άρχισε να λειτουργεί, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, μόλις στις 22 Μαΐου. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε μόλις 10 ημέρες, καθώς χρειάστηκε να επισκευαστεί και τελικά, εξαιτίας του φόβου για ζημιές λόγω επικείμενης θαλασσοταραχής, αποσύρθηκε στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προέβλεψε ότι η υπερχείλιση της θάλασσας θα καθιστούσε την προβλήτα μη λειτουργική τον Σεπτέμβριο, ωστόσο στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τις ομάδες αρωγής ότι η προβλήτα πιθανόν θα αποσυναρμολογηθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους New York Times.

Εμποδια μεταφορας βοηθειας μεσω Κερεμ Σαλομ

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πλέον δεν μπορεί να διανείμει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του ελεγχόμενου από το Ισραήλ περάσματος Κερέμ Σαλόμ, επικαλούμενος την ανομία και τον πανικό που επικρατεί μεταξύ των πεινασμένων ανθρώπων στην περιοχή, παρά την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της ημέρας.

Και μπορεί ο στρατός του Ισραήλ να ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αναστέλλει καθημερινά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα από τις 08:00 ως τις 19:00, μέχρι νεωτέρας, στον δρόμο που οδηγεί από το Ισραήλ μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ στον δρόμο Σαλάχ αλ Ντιν και προς το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φάρχαν Χακ, επισήμανε ότι η απόφαση αυτή του ισραηλινού στρατού δεν έχει οδηγήσει ακόμη στη διανομή «περισσότερης βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη», καθώς η περιοχή μεταξύ του Κερέμ Σαλόμ και του δρόμου Σαλάχ αλ Ντιν είναι πολύ επικίνδυνος.

«Οι συγκρούσεις δεν είναι ο μόνος λόγος που δεν έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τη βοήθεια», είπε, τονίζοντας ότι «η απουσία αστυνομίας ή οποιασδήποτε τάξης στην περιοχή καθιστά πολύ επικίνδυνη τη μεταφορά προϊόντων από εκεί».

«Όμως ήδη συνομιλούμε με όλες τις πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και τις δυνάμεις της τάξης, προσπαθώντας να δούμε τι μπορεί να γίνει προκειμένου να έχουμε συνθήκες ασφαλείας», σημείωσε.

Όπως τόνισε όμως, «όταν η βοήθεια φτάνει κάπου, οι άνθρωποι που λιμοκτονούν ανησυχούν ότι αυτά είναι τα τελευταία τρόφιμα που θα δουν. Πρέπει να τους καθησυχάσουμε ότι θα υπάρχει τακτική ροή προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός όταν φτάσουμε στην περιοχή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν τους κινδύνους και τα εμπόδια που εγείρονται στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ο πληθυσμός της οποίας απειλείται με λιμό. Το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό πολλούς μήνες, ενώ από το Κερέμ Σαλόμ, που υποτίθεται ότι λειτουργεί, η μεταφορά βοήθειας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Όπως έχει καταγγελθεί, ακόμη και ακραίοι Ισραηλινοί ακτιβιστές επιτίθενται στα φορτία της βοήθειας καταστρέφοντάς τα, με την ανοχή αν όχι και τη βοήθεια των ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό και ότι υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ. 

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, πρόσθεσε ο Φάρχαν Χακ, το πέρασμα Ερέζ δεν είναι προσβάσιμο λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, ενώ το Δυτικό Ερέζ κοντά στο κιμπούτζ Ζικίμ λειτουργεί.

Οι τελευταιες εξελιξεις στον πολεμο

Την ίδια ώρα ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εντείνεται.

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσφυγικός καταυλισμός στη Νουσεϊράτ δέχεται ξανά επίθεση από τον ισραηλινό στρατό.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση γιατί καθυστερεί τις παραδόσεις όπλων. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή ενός μόνο φορτίου βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) προς το Ισραήλ, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
  • Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και ξέσπασαν πυρκαγιές καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σκηνές στην «ανθρωπιστική ζώνη» Αλ-Μαουάσι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στην πόλη της Γάζας.
  • Οι αξιωματούχοι της Γάζας απαιτούν την απελευθέρωση 310 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που «υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια» μετά τις αναφορές που προέκυψαν ότι ο γιατρός Ιγιάντ Αλ-Ραντίσι από τη Γάζα πέθανε σε ισραηλινό κέντρο ανακρίσεων τον Νοέμβριο του 2023. Η οικογένειά του είπε ότι ακόμη περιμένουν να ενημερωθούν για την τύχη του και ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας προτού συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.
  • Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Καλκίλια, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στην Τζαγιούς, βόρεια της Καλκίλια, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον εννέα άτομα.
  • Ένα πλοίο φέρεται να βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα λίγες μέρες αφότου χτυπήθηκε από επιφανειακό drone των Χούτι, σκοτώνοντας μέλος του πληρώματος.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα επιχειρησιακά του σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο «εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν».