ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ Η ΦΕΤΑ;

Το ερώτημα στον τίτλο του άρθρου που διαβάζετε είναι ρητορικό. Όλες και όλοι γνωρίζουμε πόσο κάνει ένα κιλό φέτα. Οι μόνοι που ως φαίνεται δεν γνωρίζουν είναι οι κυβερνώντες και ειδικότερα ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης.

Αν βασιστώ στην απλοϊκή λογική θα έλεγα πως είναι λογικό ο Κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του να μην γνωρίζουν τις τιμές των τροφίμων γιατί η μόνη σχέση που έχουν με τα σούπερ μάρκετ είναι αυτή της φωτογράφισης εντός τους για προπαγανδιστικούς-ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά δεν είναι έτσι. Γνωρίζουν και πολύ καλά τις τιμές των προϊόντων, όπως γνωρίζουν ακόμη καλύτερα την ασυδοσία της “ελεύθερης αγοράς” και τα υπερκέρδη των σούπερ μάρκετ. Αυτό όμως που γνωρίζουν πάνω από όλα άριστα είναι να ψεύδονται.

Εξάλλου το ψέμα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της πολιτικής όταν κάποιος θέλει να κατακτήσει την εξουσία.

Διαβάζω σε διάφορα ρεπορτάζ συναδέλφων/σσων, ότι η κυβερνόντες δεν έχουν καμία επαφή με τη πραγματικότητα. Αυτό μέχρι ενός σημείου είναι αλήθεια.

Πως να γνωρίζει ο Κ. Μητσοτάκης ή ο Υπουργός Οικονομικών και οικονομίας Κώστας Χατζηδάκης την αγωνία των ανθρώπων όταν από τα μέσα του μήνα έχει ήδη αδειάσει το πορτοφόλι τους από τους υψηλούς λογαριασμούς του ρεύματος, την αισχροκέρδεια της αγοράς τροφίμων, τα υπέρογκα ενοίκια και γενικότερα τη συνολική ακρίβεια στα πάντα, εφόσον αυτοί δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση;

Και θα λέγαμε ότι είναι φυσιολογικό να μη γνωρίζουν εφόσον ανήκουν σε μία τάξη που έχει μόνιμα το πορτοφόλι της ξεχειλισμένο από χρήμα, αλλά από αυτό το σημείο ως το σημείο να μας “ταΐζουν” με φτηνά παραμύθια λες και απευθύνονται σε νήπια γίνεται εξοργιστικό.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πάει ποτέ σε σουπερμάρκετ να ψωνίσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει άγνοια των τιμών. Ενας πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει άγνοια. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός του στη Βουλή είναι σκοπίμως ψευδέστατος και φυσικά δεν βασίζεται σε πραγματικά αλλά σε κατασκευασμένα στοιχεία.

Ας τα πάρω όμως από την αρχή: Με την ακρίβεια στο επίκεντρο, εξελιχθεί σε υψηλούς τόνους η τελευταία στη Βουλή –και μοναδική– δημόσια αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών τη Πέμπτη 24/5 δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια ως «εγγυητής» για το μέλλον της χώρας, αλλά χωρίς να δώσει καμία απάντηση για το Νούμερο Ένα πρόβλημα που εξανεμίζει το εισόδημα των πολιτών.

Αντιθέτως, την ίδια στιγμή που περιέγραφε για άλλη μια φορά το «οικονομικό θαύμα» της κυβέρνησης, επιβεβαίωνε πως δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας πως η φέτα στην Ελλάδα κοστίζει 6,28 ευρώ (!), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο 8,98 ευρώ, στην Ισπανία 8,68 ευρώ, στην Πορτογαλία 10,63 ευρώ κ.λπ.

Μιλώντας ο ίδιος «για ελέφαντα στο δωμάτιο» ομολόγησε επί της ουσίας πως η κυβέρνησή του παρατηρεί άπρακτη την ασύμμετρη προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα έκρηξη των τιμών, αναζητώντας τις απαντήσεις από το τραπέζι της Κομισιόν – την ίδια ώρα που κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως αρνείται να αξιοποιήσει τη σχετική εργαλειοθήκη της Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η Ελλάδα δεν είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια, επανέλαβε πως αυτή είναι εισαγόμενη (δεν φταίνε τα καρτέλ της εγχώριας αγοράς, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές της ενέργειας κλπ κλπ ίσως και ο ανάδρομος Ερμής), αλλά τουλάχιστον αναγνώρισε πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και οι απρόσιτες τιμές στη στέγη παραμένουν το «δύσκολο στοίχημα». Ανέφερε τα μέτρα της κυβέρνησης ως «ανάχωμα», παρουσίασε την επιστολή του προς τη Φον ντερ Λάιεν ως ηχηρή παρέμβαση στην Ε.Ε., κηρύσσοντας τη «μάχη» εναντίον των πολυεθνικών κολοσσών.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός παρουσιάσε όπως είπε και στοιχεία: Στην Ελλάδα η φέτα κοστίζει 6,28 ευρώ και στη Γερμανία 8,38 ευρώ. Εκτιμούμε ότι αναφέρεται σε τιμές κιλού. Αλλά ακόμη και επίπεδο μισού κιλού είναι έωλη η τιμή 6,28 ευρώ. Αυτή υπάρχει μόνο για συσκευασμένα προϊόντα των 400 γραμμαρίων και στα λεγόμενα «λευκά τυριά», που δεν είναι φέτα. Όλες και όλοι φυσικά γνωρίζουμε τις τιμές στα σουπερ μάρκετ: Σε πέντε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και σε επώνυμα προϊόντα συσκευασμένα (όχι χύμα που είναι λίγο φθηνότερη) η φέτα κοστίζει το κιλό από 12 ευρώ η φθηνότερη και φτάνει ακόμη και τα 17 ευρώ το κιλό η ακριβότερη, Χωρίς φυσικά να κάνουμε σύγκριση μισθών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας μιας και αναφέρθηκε η συγκεκριμένη χώρα στη σύγκριση των τιμών.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΗΠΗΡΕΤΟΎΝ ΤΗ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός διαστρεβλώνει γεγονότα και καταστάσεις κάνοντας το μαύρο άσπρο. Στην τελευταία συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε πως «δεν ζούμε σε καθεστώς φτώχειας» και ότι έχουμε αύξηση των μισθών στη χώρα. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ε.Ε. ως προς την αγοραστική δύναμη των πολιτών της, ενώ το 68% των Ελλήνων δηλώνει πως δύσκολα τα βγάζει πέρα. Στην Ε.Ε. ο μέσος όρος αυτής της κατηγορίας πολιτών δεν υπερβαίνει το 19%.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυριστεί, επίσης, ότι μείωσε τους φόρους και την ανεργία σε σημαντικό βαθμό. Η αλήθεια αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Τη διετία 2022-2023 είχαμε υπερπλεόνασμα φόρων 4,24 δισ. ευρώ λόγω της υπερφορολόγησης σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού. Δηλαδή, η ακρίβεια –την οποία δεν καταπολέμησε η κυβέρνηση– έφερε περισσότερα φορολογικά έσοδα τα οποία πλήρωσαν οι πολίτες. Οσο για την ανεργία, αυτή βρίσκεται στο 10,2% και η χώρα, πέρσι, κατείχε την προτελευταία θέση της Ε.Ε. σε ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού της (67,4%).

Είναι φανερό πως πίσω από τα ψέματα του πρωθυπουργού κρύβεται μια σκληρή ταξική πολιτική. Εμφανίζοντας την εικόνα ειδυλλιακή, ο κ. Μητσοτάκης δίνει πολιτική κάλυψη σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, στηρίζοντας, επί της ουσίας, την πολιτική της ακρίβειας ευνοεί την ανακατανομή εισοδήματος προς όφελος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και διατηρεί ανθηρά τα δημόσια οικονομικά μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.