ΤΕΜΠΗ: ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΕ ΑΠΟΝΤΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Σε εξέλιξη είναι στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη – Συγκάλυψη καταγγέλλει η αντιπολίτευση – Θράσος Μητσοτάκη που αντί να βρίσκεται στη Βουλή, πήγε να παραλάβει… πολεμικά ελικόπτερα.

Εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Όπως είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, «το τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε μια από τις πλέον μαύρες στιγμές τής σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, όχι μόνο γιατί άφησε πίσω 57 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες τους, αλλά και γιατί έφερε στην επιφάνεια, με τον πλέον βίαιο τρόπο, όλες τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που σε συνδυασμό με τα τεράστια ανθρώπινα λάθη βούλιαξαν το σύνολο του έθνους μας στην οδύνη και οδήγησαν στην πάνδημη απαίτηση για ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης».

Ο βουλευτής της ΝΔ απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, τονίζοντας μάλιστα τη συμβολή του κυβερνώντος κόμματος στην διερεύνηση της υπόθεσης, αποδεχόμενο την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σημείωσε παράλληλα πως στερείται λογικής η άποψη ότι η λειτουργία του τραίνου είναι επισφαλής όπου δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα, κάτι που βεβαίωσαν όλοι σχεδόν οι μάρτυρες, προσέθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η απόδοση ευθυνών στους άμεσα εμπλεκόμενους στο τραγικό δυστύχημα, καθώς και στα πρόσωπα που κατείχαν υπεύθυνες θέσεις στους αρμόδιους οργανισμούς, αλλά και στις εταιρείες, είναι ήδη στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης», καθώς και ότι «η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, πράξη που, εκτός των άλλων, διευκόλυνε τον έλεγχο της υπόθεσης».

Για τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής, ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι δεν είχαν σχέση με το δυστύχημα, μιας και βασίστηκαν στην έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, η οποία αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717.

Ο κ. Τσαβδαρίδης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι κανένα πόρισμα και καμία τιμωρία δεν αρκεί να σβήσει τον πόνο των συγγενών, ότι στέκεται ενώπιον τους με ταπείνωση, και ότι σέβεται τον αγώνα τους για δικαιοσύνη.

Κόντρα Βορίδη-Φάμελλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου πήρε το λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ρωτώντας αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. «Κατάλαβα την πεποίθηση σας ότι αν μη τι άλλο υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων των υπουργών. Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε αυτή την πεποίθηση, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής;», είπε.

Προσέθεσε ότι «πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί», δηλαδή «πρόταση που να συνδέει τις συγκεκριμένες ανθρωποκτονίες ή την παρακώλυση συγκοινωνιών με την κακουργηματική αυτή μορφή δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση» και πως «η πρόταση που απορρίφθηκε, θυμίζω, ήταν μία πρόταση που αφορούσε διάφορα ζητήματα ενδεχομένων παράβασης καθήκοντος ή απιστίας για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της εκτέλεσης της σύμβασης 717». «Θέλω να μου διευκρινίσετε, θα καταθέσετε τέτοια πρόταση στο Κοινοβούλιο ή όχι;», είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι ο κ. Βορίδης μάλλον δεν άκουσε την ομιλία του. Αφού είπε ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση της οποίας τους νόμους δεν ψηφίζει, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε: «Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα. Ενώ έχουμε ενδείξεις, αποδείξεις για την ευθύνη παραβίασης των ευθυνών ή για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται -και το προβλέπει αυτό και το ανακριτικό υλικό- αιτιωδώς με το έγκλημα των Τεμπών, γνωρίζουμε -και το έχετε προαναγγείλει- ότι αν καταθέσουμε πρόταση προανακριτικής επιτροπής έχετε αποφασίσει -και το είπατε από τις 15 Νοεμβρίου- να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα».

«Εμείς λοιπόν γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το κάνατε ήδη μία φορά στις 22 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά. Άρα έχουμε ένα πολιτικό δίλημμα: Να ακολουθήσουμε την υποχρέωση που έχουμε από τις ενδείξεις που αποκαλύπτονται σωρηδόν ή να ζητήσουμε υπερβαίνοντας ακόμη κι αυτές τις αποδείξεις αλλά ενώνοντας όλη την αντιπολίτευση, να ψάξει όλο το φάκελο ή Δικαιοσύνη; Κάναμε λοιπόν αυτή την υπέρβαση και θέτουμε αυτό το δίλημμα σε σας», είπε.

Τόνισε: «Εμείς λέμε να πάρει μια απόφαση η Βουλή ομόφωνα και να πει ότι, όπως προβλέπεται και αφήνεται το περιθώριο στο Σύνταγμα, η Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα τα παραπτώματα διά παραλείψεως των πολιτικών προσώπων. Το ερώτημα πια είναι σε σας κύριε Βορίδη. Αντέχετε; Γιατί δεν δέχτηκαν την άρση της ασυλίας;».

«Εμείς λέμε όλα στη Δικαιοσύνη, όλες οι ευθύνες χωρίς καμιά συγκάλυψη, εσείς όμως υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης», είπε, προσθέτοντας ότι η απουσία του κ. Μητσοτάκη «αποδεικνύει ότι δε σέβεται την μνήμη των θυμάτων τις οικογένειές τους, τις ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές, την ελληνική Βουλή, τη Δικαιοσύνη».

Επανερχόμενος ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι αυτό που κατάλαβε είναι ότι «από τη μια μεριά κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη μεριά δεν θα καταθέσετε την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής». «Η πρόταση για σύσταση έχει ζητήματα γιατί πρέπει να πείτε τα αδικήματα, πρέπει να τα περιγράψετε, πρέπει να πείτε επακριβώς τις συμπεριφορές, πρέπει να περιγράψετε την αμέλεια, πρέπει να κάνετε μία εξειδικευμένη ποινική συζήτηση, δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη της πρότασης αυτής. Αυτό προέκυψε από την σημερινή σας τοποθέτηση», είπε.

Συγκάλυψη καταγγέλει η αντιπολίτευση

Σήμερα πέφτει η αυλαία σε μια «εξεταστική-παρωδία» είπε στην ομιλία του ο εισηγητής της μειοψηφίας, και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλης περιγράφοντας ως «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας για αποκλειστική ευθύνη σταθμάρχη και μηχανοδηγών. Επέκρινε επίσης την πλειοψηφία διότι δεν δέχθηκε την κλήση μαρτύρων τους οποίους εξέτασε ο ανακριτής Λάρισας, καθώς και για την «άρνησή» της για προανακριτική σε βάρος του Κ. Αχ. Καραμανλή με βάση την έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη σύμβαση «717».

Ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στην ευθύνη του κ. Καραμανλή λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να δεχθεί την ασυλία του όπως δέχεται και ο προκάτοχός του, ο κ. Σπίρτζης. Λέτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, παρότι δεν μπορεί να κάνει κατηγορητήριο σε υπουργό, λόγω του σχετικού νόμου «περί ευθύνης υπουργών» είπε ο κ. Κόκκαλης, καλώντας την πλειοψηφία να συναινέσει σε δήλωση ότι οι υπεύθυνοι υπουργοί θα πάνε στον φυσικό δικαστή για έρευνα. Τέλος είπε ότι η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση αποτελεί ομολογία ενοχής.

Στο αίτημα των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, της κυρίας Καρυστιανού και του κ. Ασλανίδη στη Βουλή, να αναγνωριστεί το προβάδισμα του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού, και τη μη εφαρμογή διατάξεων που σχετίζονται με ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Αποστολάκη.

Έκανε μάλιστα λόγο για «οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας», η οποία έχει ονοματεπώνυμο: Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους υπουργούς του». Όπως είπε, κατά την πρόσφατη συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε με διαπρύσιους λόγους το προβάδισμα του ενωσιακού δικαίου έναντι των συνταγματικών ρυθμίσεων του άρθρου 16.

«Είχε όμως στο μυαλό της φιλο-επιχειρηματικά συμφέροντα. Αναρωτιέμαι, θα πράξει το ίδιο τώρα που το θέμα δεν αφορά επιχειρηματικά συμφέροντα;» είπε η κυρία Αποστολάκη. Επέκρινε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία για την άρνησή της να δεχθεί το αίτημα του κόμματός της να συσταθεί προανακριτική επιτροπή με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, η οποία, όπως είπε, τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το δυστύχημα των Τεμπών.

Για «πόρισμα-ντροπή» και για «μνημείο συγκάλυψης και αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, για να μπαζωθεί η αλήθεια και οι τεράστιες πολιτικές και κυρίως ποινικές ευθύνες» που βαρύνουν την πλειοψηφία, έκανε λόγο στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα.

Σημείωσε μάλιστα ότι καθοριστικό ρόλο για να μην επιτρέψει να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, έπαιξε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής. «Και μην καμώνεστε ότι δήθεν ψηφίσατε την εξεταστική επιτροπή διότι θέλατε δήθεν να έρθουν όλα στο φως. Την ανάγκη, φιλοτιμία κάνατε, διότι ξέρετε ότι μπορούσε να ψηφιστεί και χωρίς τις ψήφους της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την προανακριτική, που, όπως ήταν αναμενόμενο, την καταψηφίσατε» είπε η κυρία Κομνηνάκα.

Σημείωσε επίσης ότι παρά τις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας για αποκλεισμούς μαρτύρων, όπως και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα, επιδιώκοντας ο καθένας σας να κρύψει τις ευθύνες της δικής του κυβερνητικής περιόδου, η εξεταστική επιτροπή επέτρεψε να έρθουν στην επιφάνεια πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία, για την απόδοση τόσο των πολιτικών αλλά κυρίως και των ποινικών ευθυνών, σε όλο τους το εύρος».

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα είπε ότι η εξεταστική επιτροπή απετέλεσε «ντροπή» για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Απευθυνόμενη στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια συγκάλυψης θα σας ακολουθεί στον πολιτικό και όχι μόνο βίο σας». «Υποστηρίξατε την βολική για σας πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική και όχι προανακριτική», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «”με το καλημέρα”, είχαμε αποκλεισμό μελών της επιτροπής, άρνηση για διακομματικό προεδρείο και αποκλεισμό μαρτύρων-κλειδιά».

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την ύβρι της απώθησης της μνήμης των 57 νεκρών των Τεμπών στη χώρα τής λησμοσύνης» είπε στην ομιλία της η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου. «Μαζί με τους συγγενείς των δολοφονημένων, μαζί με το 1.350.000 πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα, μαζί με όλους τους πολίτες της χώρας, που διψούν για την αλήθεια, τη μνήμη, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα παλέψουμε για την ολοκλήρωση της αρχέγονης διαδικασίας: ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις» είπε η κυρία Καραγεωργοπούλου.